6. – 12. mars er det filmfest i Trondheim. Vi tar en prat med festivaldirektør Silje Engeness for å finne ut av hva Kosmorama har å by på i år.

Le LD Nguyen

6. mars 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Festivalen starter allerede i dag, men først i morgen er det offisiell åpningsfilm og -fest, med kulturminister Linda Hofstad Helleland på plass. Deretter går det slag i slag utover uken, med et omfattende program på rundt 80 filmer, spesialvisninger, konsepter som kulinarisk kino og Bar 11, og selvfølgelig Kanonprisen. Dessuten har man ikke glemt kvinnedagen denne uken.

Sjekk fullt program HER

– Det danner seg røde tråder på kryss og tvers når vi har et så omfattende program, forteller festivaldirektør Engeness.

Silje Engeness

– Det har slått meg at et tema som går igjen på tvers av programseriene er spørsmål som “Hvorfor er det så vanskelig å leve sammen”? Da tenker jeg på alt fra det å leve sammen i nære relasjoner, til de store overordnede temaene som på tvers av kulturer og bakgrunner. Årets program opplever jeg derfor er i takt med tida vi lever i. Det er en kunstnerisk bearbeiding av mange av utfordringene verden står overfor i 2017.

– Hvilken filmer blir årets snakkiser?

– Årets åpningsfilm Kjempen, definitivt. Her følger vi jo hovedpersonen Rikard som har mange utfordringer med å stå på utsiden av samfunnet pga et handikapp. Men han opplever seg også som en del av fellesskapet når han får spille petanque med vennene sine. Vi ser også at det er stor interesse for Sameblod. Filmen har jo gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler, nå er det endelig klart for norsk premiere. Videre har vi tro på Kammerpiken, et storslått krimdrama av veteranregissør Chan-Wook Park.
– Blant skrekkfilm-fansen tror vi Lyst av Severin Askeland blir et høydepunkt, ikke ofte en får så sterk kost og med 18-års aldersgrense er det en sjelden produksjon i norsk sammenheng. Vi er også spente på hvordan Hoggeren med Anders Baasmo Christiansen vil bli mottatt. Dette er jo i utgangspunktet en litt mindre film, men med tanke på hvor opptatt nordmenn er av ved, kan det jo bli en liten kulthit! Tenk bare på hvordan boka “Hel ved” ble en kioskvelter for noen år siden!

SKREKK OG SISU
Kosmorama byr som vanlig på noen spennende spesialvisninger, bl.a. et retrospekt på hvor viktig Roar Uthaugs Fritt vilt har vært for den nye bølgen av norske grøssere. I år spenner disse visningene ganske vidt i både stil og tema.

– Vi viser Fritt vilt fordi det er en moderne klassiker innen sin sjanger – veldig gøy at det blir amerikansk remake av den i disse dager. Videre tror vi det kan være spennende å se den med innledning av Christer Bakke Andresen. Høsten 2016 leverte han en doktorgradsavhandling om norsk skrekkfilm ved NTNU. Vi kaller han bare Dr. Skrekk og han er god til å formidle!

– Videre har vi fokus på finsk film sammen med Cinemateket i Trondheim. I forbindelse med 100 års selvstendighetsjubileet blir det en egen serie fylt av finsk humor, melankoli og sisu! Her finner man blant annet klassiske finske filmer som Calamari Union og Fortellinger fra saunaen, men også helt ferske filmer som Den lykkeligste dagen i Olli Makis liv!

– Det nye konseptet Bar 11 høres bra ut…

– Ja, det blir bra! Onsdag til lørdag viser vi hver kveld to filmer i Nova sal 11 med drikkeservering i salen i samarbeid med utestedet Credo, som er kjent for god vin og øl. Vi har valgt et knippe filmer vi tenker oss kan gjøre seg godt sammen med noe attåt. Alle disse visningene har selvfølgelig 18-årsgrense.

– Kosmorama har stadig et tett samarbeid med NTNU. Noen ord om NTNU-prisen?

– NTNU Filmpris deles ut for andre gang. I fjor var det Håvard Bustnes som vant. Prisen skal sette fokus på aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av egne aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim- og Trøndelagsregionen. Prisen rettes mot enkeltpersoner og selskap som produserer film med arbeidsplattform og bosted i Trøndelagsregionen. Prisen gis på bakgrunn av faglig fremragende utvikling, talent og nyskaping.

KAMMERPIKEN

KAMMERPIKEN

MARKERING AV KVINNEDAGEN

– Samme uken som festivalen går av stabelen har vi også kvinnedagen 8. mars. Hvordan blir dette markert?

– På mange ulike måter! Vi er stolte av at konkurranseprogram “New Directors Award” i år har 50/50 kvinnelig og mannlige regissører. I tillegg har vi mange filmer med sterke kvinneskikkelser i de bærende filmrollene. Det viser seg i alt fra nye filmer til at vi viser klassikeren Dirty Dancing som i år runder 30 år, elsket og hatet, men linja “Nobody puts Baby in a Corner” har levd videre og det er en viktig film som en av de første store kommersielle med en jente i hovedrollen!

– Hvordan vil du definere Kosmoramas identitet?

– Oj, det var et stort spørsmål! Vi er en filmfestival for alle: Publikum og bransje, de som velger en marathon og de som velger seg noen godbiter fra programmet. Vi har et stort tilbud til grunnskole,videregående og i samarbeid med NTNU generelt og ikke minst institutt for kunst – og medievitenskap spesielt som til og med kan skilte med forskningsmiljø og studieløp innenfor film. Vi ser også at vi er en festival som appellerer til godt voksne som har tid til å se film alle tider av døgnet. Vi har også et stort internasjonalt publikum og får gang på gang bekreftet at film fenger på tvers av språk og kulturer. Vi er rett og slett en mangfoldig festival – det viser seg både i form av programmet vårt og publikum. Videre lever vi opp til navnet vårt, eller forsøker å gjøre det: Kosmorama betyr ”Å se verden med et annet blikk”. Det oppsummerer
fint hvorfor film er viktig. En god filmopplevelse gir utsikt, innsikt og utvider horisonten!

KVINNE, UKJENT

SE OPP FOR:

Kvinne, ukjent: Filmen skildrer det kontrastfulle i det arabiske miljøet i Israel – hvor dypt religiøse og gammeldagse forventninger fra familien blir balansert mot et utagerende festmiljø i Tel Aviv. Og hvordan unge israelsk-arabiske kvinner navigerer mellom kontrastene. Når de hverken er israelske eller palestinske nok til å passe inn noe sted. Dardenne-brødrene er kjent for sterkt sosialrealistiske filmer, og Kvinne, ukjent er intet unntak. I denne filmen kobles historien sammen med en kriminalgåte.

My Entire High School Sinking into the Sea: Denne absurde og tragikomiske kombinasjonen av katastrofe, highschool, komedie og animasjon er kanskje den beste metaforen for ungdomsåra! I følge sikre kilder må dette være filmhistoriens herligste katastrofefilm om det å overleve ungdomsårene. Bokstavelig talt!

The World of US: Sør-koreanske Yoon Ga-eun debuterer med en fengslende film om vennskap på tvers av sosiale klasser. Filmen tar opp presset de økonomiske ulikhetene i landet legger på barn, både i og utenfor klasserommet. En sår og varm film om det å stå utenfor, fortalt fra et barns perspektiv.

THE WORLD OF US

Filmwebs pitchekonkurranse i Kunsthall Trondheim.

Dette er et av de viktigste arrangementene i Kosmorama og stedet der morgendagens storfilmer ser dagens lys. Seks av omtrent 100 filmideer går til finalen og hver deltaker får 7,5 minutter til å formidle sin idé til prisens erfarne jury. Vinneren blir offentliggjort på Kanonpris-showet.

Prisen er på hele 100.000 og gir ideskaperne en unik mulighet til fritt å disponere midlene.

Årets konferansier er produsent Martin Sundland. Juryen ledes av Frederick Howard, øvrige medlemmer er John m. Jacobsen og Åshild Ramborg.

Doc Lounge Trondheim finner du til vanlig på Sellanraa Bok & Bar, men denne Kosmorama-utgaven foregår inne hos Kunsthall Trondheim. Her blir det musikkparty med Northern Disco Lights – the Rise and Rise of Norwegian Dance Music. En helt ny film om norsk elektronika og dansemusikk. Filmen følger revolusjonen som skjedde på 90-tallet, da det dukket opp artister som Mental Overdrive, Bjørn Torske, Röyksopp og Annie i Tromsø og Bergen, i tillegg til dagens Oslodisco med Todd Terje, Lindstrøm og Prins Thomas i spissen.
Etter filmen blir det dansegulv i Northern Disco Lights-ånd, med DJ Juri Gagarin bak platespillerne.

Kulinarisk kino og visning av dokumentarfilmen In Defense of Food.
Kosmorama og Credo inviterer til film og matprat med regissør Michael Schwarz, Credo-sjef Heidi Bjerkan, planteekspert Stephen Barstow og Carl Erik Nielsen Østlund fra kretsløpsgården Skjølberg Søndre. Etter visningen serverer Credo smaker fra det lokale naturmangfoldet i Trøndelag.

Kanonprisen 2016
Med henholdsvis sju og seks nominasjoner, ligger Kongens Nei og Pyromanen godt an når Kanonprisen igjen går av stabelen under Kosmorama. Kanonprisen er den nasjonale filmbransjens pris, hvor vinnerne stemmes fram av bransjen selv. De beste av de beste fra det norske filmåret 2016 blir hedret, når åtte fagforbund stemmer fram sine kolleger til 11 ulike priser. Vinnerne kåres torsdag 9. mars kl 21.00 på det tradisjonsrike Kanonprisshowet på Byscenen i Trondheim. 2016 var det beste norske kinoåret siden 1983, det skulle tale for at det blir en skikkelig feiring. Årets konferansier er Mona B. Riise. Hun er blant annet kjent fra Filmbonanza, Lydverket og Stjernekamp.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

4 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost