- FilmMagasinet
wiig_772

Komi-Kristen

Fra kultshowet «Saturday Night Live» til sci-fi-røveren «Paul»: Norskættede Kristen Wiig (37) seiler opp som kapteinsemne på Hollywoods humor-A-lag.


( 10.06.2011 )

Men det er ikke bare «Paul» hun er aktuell med for tiden. Snart kommer nemlig også sommerens store chick flick-komedie «Bridesmaids» på kinoene!

 

Hun inntok kinomørket i Judd Apatows «Knocked Up» (2007). Siden har hun kastet glans over hysteriske Hollywood-leveranser som «Walk Hard», «Semi-Pro», «Forgetting Sarah Marshall» og «Despicable Me». Legg til serieinnsmettene i «30 Rock» og «Flight of the Conchords», og Kristen Wiig gir snart venninnen Tina Fey kamp om den uoffisielle posisjonen som «USAs morsomste kvinne».

 

Gjennombruddet kom tradisjonen tro med «Saturday Night Live», New York-showet som har komilegender som Chevy Chase, Bill Murray, Dan Aykroyd, Billy Crystal og Eddie Murphy på samvittigheten.

 

– Dere får ikke det på TV, sant? konstaterer Wiig overfor Filmmagasinet på et snasent London-hotell.

 

– Vel, det har holdt på i 35-36 år. Jeg har vært med i seks, og synes ensemblet er fantastisk for tida. Det er verdens beste jobb. Det er slitsomt, òg, med seksdagersuke. Jeg skulle faktisk vært der i dag, men fikk fri for å være her. Jeg flyr tilbake i morgen for å være med i neste episode, der Russell Brand stiller som gjest.

 

EN AV GUTTA
Først vil Wiig – som har navnet sitt fra selveste Sogn og Fjordane – legge inn et godt ord for «Paul». Filmen er skrevet av «Hot Fuzz»-gærningene Simon Pegg og Nick Frost, regissert av «Superbad»- sjefen Greg Mottola og skilter med ringrever som Sigourney Weaver og Jason Bateman på flankene.

 

Wiig spiller bibelbelteberta som får verdensbildet sitt snudd på hodet idet den vesle grønne – og ikke så rent lite provoserende – tittelfiguren dukker opp i sørstatsørkenen.

 

– Vi var på bølgelengde fra første stund, sier hun om møtet mellom engelsk og amerikansk humor.

 

– Den største utfordringen vår var været. Det var regn og sommer om hverandre. Vi måtte bruke lynmåler for å sjekke hvor langt unna stormen vi var. Mye ble innspilt i store høyder, hvor vi måtte passe på å drikke masse vann. Om kvelden ble det så kaldt at du kunne se din egen pust. Kroppen skjønte knapt hva som foregikk.

 

– Hvordan var det å være eneste jente på veien?
– Det gikk helt flott. Jeg kjente Greg, Bateman og de andre fra før, så det ble rene slektsstevnet. Det føltes nesten som å henge ut med brødrene sine.

 

pic

 

STORE SPØRSMÅL
– Tror du på utenomjordiske vesener selv?
– Jeg burde jo skjønt at det spørsmålet lå i kortene. Jeg antar at de kan eksistere. Jeg har ikke reist til universets ende for å slå fast at vi er alene. Men jeg har aldri sett dem.

 

– Hva ville du sagt hvis de kom?
– Eh… (lattermildt) kanskje «Har dere hatt en fin tur?»

 

– Skikkelsen din, Ruth, opplever litt av en utvikling i løpet av historien?
– Ja, ofte i denne typen filmer forblir du den samme, liksom. Her, derimot, ble det et stort sprang, noe jeg synes var veldig smart å legge inn i manuskriptet. Det var gøy å ha med et religiøst/spirituelt element om hvorvidt marsboere finnes, hva Gud er, hvem vi er, og så videre.

 

– Du frykter ikke at publikum skal ta anstøt?
- Nei, for jeg tror ikke filmen strekker det for langt. I stedet får den deg til å undre.

 

STYGG I MUNNEN
En sentral sekvens i «Paul» er når Ruth, etter å ha tilbrakt oppveksten på søndagsskolen, får smaken på flørt, fyll og skandaler. Særlig ordforrådet hennes tar skade av roadtrip’en med sci-fi-entusiastene Graeme (Pegg) og Clive (Frost), med uortodokse utrop som «bag of tits» og «baby boners» som resultat.

 

– Var bannskapen også i manuset?
– Å, det skal jeg si deg. Og vi spedde på med uttrykk vi fant på i fellesskap mellom opptak.

 

– Hvem var flinkest til akkurat det?
– Jeg tror det ble uavgjort mellom Simon og Nick. Jo da, de fikk med mange etter enda flere forslag.

 

– Har du vært grenseløst fan av noe, slik de to er i filmen?
– Gjelder Duran Duran?

 

– Du vet at de turnerer igjen?
– Gjør de? responderer Wiig og fryder seg småpikeaktig i sin svartblomstrete kjole.

 

pic

 

BRYLLUP NESTE
Neste gang vi får følge henne på lerretet, blir i høstens «Bridesmaids». Der i gården er hun både medforfatter og hovedrolleinnehaver.

 

– Det er mye artig i den, hevder hun. – Vi ville fortelle om hvordan det er å delta i et bryllup der din beste venn beveger seg over i en ny, fantastisk tilværelse mens du selv forblir singel og spør deg hva du driver med.

 

– Tror du på ekteskapet?
– Det ser ut til å fungere fint for andre. Fraskilte Wiig gliser og sender sannsynligvis en tanke til kjæresten og kollegaen Brian Petsos hjemme på Manhattan.

 

- Jeg er i et forhold nå hvor vi anser oss som gift, uten at vi har hatt noe behov for å gjøre det offisielt overfor myndighetene.