Apropos Alien: Covenant: På tide å sjekke ut noen billige B-filmer som ikke vil høre deg når du skriker i verdensrommet.

Kategori: Kultfilm

Se flere artikler

Kultklassikeren

GALAXY OF TERROR

Bilderesultat for galaxy of terror

USA – 1981. Regi: Bruce D. Clark.

Med: Edward Albert, Robert Englund, Ray Walston & Erin Moran.

 

«ALIEN was the beginning … Hell Has Just Been Relocated!».

 

Ved en hendig tilfeldighet ble dette faktisk skrevet på den offisielle «Alien Day», en perfekt dag å utforske den mest notoriske Alien-kopien av dem alle. Det største talentet til produsent Roger Corman var å presse maksimalt ut av unge talenter, som senere ville gå over til langt større og bedre ting. Hans fremste ressurs i Galaxy of Terror var en ung canadier ved navn James Cameron, som jobbet døgnet rundt for å bevise at han var verdig jobben som produksjonsdesigner. Han hadde god hjelp av kompisen Bill Paxton, som Cameron hadde ansatt som set-dekoratør. Fem år senere jobbet de sammen igjen på Aliens, der Cameron markerte seg som en overlegen actionregissør, og Paxton markerte seg med replikken «Game over, man. Game over!». RIP Bill Paxton. Du var en bra mann. James Cameron utnyttet erfaringen han fikk på denne lavbudsjettproduksjonen til å iscenesette flere av spesialeffektscenene i Aliens, som har påfallende visuelle likhetstrekk med Galaxy of Terror.

 

Bilderesultat for galaxy of terror

Grace Zabriskie

 

Filmen kan dessuten skilte med en eklektisk rolleliste, som inkluderer David Lynch-favoritten Grace Zabriskie i rollen som den krigstraumatiserte romskipkapteinen Baelon. Robert Englund spiller skipsmekanikeren Ranger, tre år før han ble kjent som Freddy Krueger. Happy Days-idolet Erin Moran er telepaten Alluna, softsex-produsenten Zalman King er den mugne nestkommandanten Baelon, kulthelten Sid Haig er leiesoldaten Quuhod, og Edward Albert den krampaktig sjarmerende eventyreren Cabren. Alle er ombord stjerneskipet Quest, som er på vei til den mystiske planeten Morganthus for å finnet ut hva som skjedde med den forrige ekspedisjonen som dro dit. Viser seg at alle ble kverket av en mystisk kraft som stammer fra en enorm H.R. Giger-aktig pyramide i nærheten. Etter å ha crashlandet på planeten blir Quest-mannskapet kverket en etter en, men ikke av et iltert alien monster. De blir drept av manifestasjoner av deres dypeste redsler. Allerede her viser Galaxy of Terror en forfriskende vilje til å gå sine egne veier, men galskapen ender ikke der. Stjerneskipet Quest kommer ikke fra jorden, mer er sendt ut på oppdrag av deres «Planet Master»; en mystisk hersker med en rødglødende kladd der fjeset burde være. Viser seg dessuten at (spoilers ahoy!) pyramiden bare er en avansert barne-leke etterlatt av en for lengst utryddet sivilisasjon, og samtidig en sadistisk opptaksprøve for stillingen som den neste planetmesteren.

Bilderesultat for galaxy of terror

Robert Englund

 

Manuset er ikke særlig gjennomarbeidet, men har flere morsomme ideer og noen helt elleville scener. Den aller ellevilleste ble regissert av Roger Corman himself, som kom opp med en ny drapsscene som var så drøy at filmens regissør Bruce D. Clark nektet å filme den. Her blir den troskyldige skjønnheten Dameia (Taaffe O’Connell) brutalt overfalt, kledd kliss naken og deretter knullet i hjel av et gigantisk, slimete larvemonster. Scenen var så drøy at filmen innledningsvis fikk en X-rating av den amerikanske sensuren, og Galaxy of Terror måtte klippes ned før den kunne settes opp på kino i USA. Den komplette versjonen av filmen er dessverre nå tapt. I den usensurerte scenen ble O’Connells rollefigur overveldet av erotisk begjær for voldtektslarvemonsteret, og dør bokstavelig talt av en orgasmeoverdose. Noe som ikke høres særlig PC ut, spør du meg. O’Connell ble nesten drept under opptakene da den nesten fire meter lange, og et tonn tunge larvemonster-dukken holdt på å knuse henne. Heller ikke særlig gøy at filmsettet var så iskaldt at slimet de klinte inn O’Connell med frøs fast på kroppen hennes – men skal vi dømme ut ifra innspillingsdokumentaren på Blu-ray-utgivelsen taklet hun alt med mye humor.

 

Galaxy of Terror inneholder dessuten noen livlige drapsscener: øverstkommanderende Ilvar (Bernard Behrens) blir kverket av alien-tentakler, Grace Zebriskie blir brent levende, Robert Englund fighter med sin onde tvilling – mens stakkars Erin Moran blir knust i småbiter. Ved en pussig tilfeldighet så jeg Galaxy of Terror samme dag som Erin Moran døde av kreft i en trailerpark i Indiana, etter mange år med rusproblemer. Året etter resirkulerte luringen Corman det han kunne av sets og rekvisitter iForbidden World, mens en del spesialeffekt-sekvenser ble gjenbrukt i hans nyinnspilling av Not of This Earth (1988) og Future Kick (1991).Galaxy of Terror er sluppet på Blu-ray fra amerikanske Shout! Factory, og kan kjøpes fra www.amazon.com. Også kjent som: Mindwarp: An Infinity of TerrorPlanet of Horrors og Quest. Det vil være en overdrivelse å si at denne underkategorien er full av klassikere, men du kan jo sjekke ut: Contamination (1980), Forbidden World (1982) og Event Horizon(1997).

 

 

Potensiell kultfilm

INSEMINOID

Bilderesultat for INSEMINOID

England/Hongkong – 1981. Regi: Norman J. Warren.

Med: Judy Geeson, Robin Clarke, Stephanie Beacham & Victoria Tennant.

 

«The horror-birth spawned in space! A crawling terror from the depths of doom…»

 

Denne britiske lavbudsjettfilmen hadde ikke tilstrekkelig med penger til å bygge romskip, oversiktsbilder av fremmede planeter eller engang skikkelige astronautdrakter, men kan i likhet med Galaxy of Terror lokke med gørrete drapsscener og drøye romvesen-overgrep. Konseptet er helt i tråd med Alien; og dreier seg om nok en romekspedisjon fanget i klaustrofobiske omgivelser mens et spacemonster prøver å befrukte og/eller drepe dem. I rettferdighetens navn hevder regissør Norman J. Warren at han ikke engang hadde hørt om Alien da produksjonen på Inseminoid startet, og var veldig overrasket over å oppdage at de hadde noe likhetstrekk. Jeg er tilbøyelig til å tro på ham. Ikke minst fordi Warren er en beskjeden, britisk gentleman som ikke ville ha senket seg til å lyve om sånne ting. Den arkeologiske romekspedisjonen 12 Xeno har dannet en forskningsbase på planeten LV-426, der de oppdager et hulesystem skapt av en fremmed sivilisasjon som engang var styrt av et tvillingpar. Så fort ekspedisjonen finner en samling glødende krystaller begynner snodige ting å skje. Fotografen David blir skadet i et steinras, mens forskeren Gail (Rosalind Lloyd) kutter av seg beinet med motorsag i et utslag av irrasjonell panikk og lusen selvoppholdelsesdrift.

 

In this image, a hideous alien creature with a mouth dripping blood stares in the rough direction of the camera, having pounced on a woman and bit through her throat, murdering her.

 

Deretter blir arkeologen Ricky sprøyte gal, og må avlives med harpunpistol. Den medisinske assistenten Sharon (Heather Wright) mistenker at planeten kontrolleres av en «kjemisk intelligens», som voldtar forskeren Sandy (Judy Geeson) med prøverørspenisen sin. Gratulerer, det blir tvillinger. Graviditeten forvandler Sandy til et rabiat monster, som slakter mannskapet, drikker blodet deres og til slutt føder to nusselige alien-babymonstre som spiser henne opp. Jeg vil ikke påstå at Inseminoid fungerer som noe særlig mer enn en kuriositet, men Norman J. Warren gjør sitt beste med det magre budsjettet. Pengene tok angivelig slutt før opptakene var ferdige, og de siste scenene måtte fullføres etter at alle kulissene var revet ned. Den spekulative markedskampanjen vekket raseriet til den mer militante delen av kvinnebevegelsen i Storbritannia, som demonstrerte mot filmen og skrev ilte avisinnlegg som manet til boikott. I følge regissør Warren bidro protestene bare til at flere kinobilletter ble solgt. Hadde motstanderne tatt seg bryet med å se filmen ville de ha oppdaget at dette arkeologiske teamet styres av sterke kvinner, og at mesteparten av voldsomhetene blir utført av Judy Geeson. Filmplakaten til Alien hevdet at «In space no one can hear you scream», men jeg tipper at alle i Melkeveien kunne hørt den forferdelige skrikingen til Geeson – som gjør en veldig overbevisende innsats i en rolle som krever høyt volum og sterke lunger.

Bilderesultat for INSEMINOID

 

Inseminoid ble delvis finansiert av Hongkong-studioet Shaw Brothers, som krevde to amerikanske skuespillere på rollelista og «mer blod!». Mesteparten ble spilt inn i Chislehurst-hulene i utkanten av London, et populært sted for spøkelsesjegere og turister (som også ble brukt som location i found footage-grøsseren The Borderlands). Innspillingen var hemmet av fukt, kulde, småskader og klaustrofobi, og fra tid til annen ble filmteamet fanget i tussmørket mens strømgeneratorene sviktet. Manuset ble skrevet av ekteparet Nick og Gloria Maley, som også sto bak spesialeffektene. Sistnevnte ellers er bedre kjent for sminkeeffekter i Star Wars: A New HopeSuperman The Movie og HighlanderInseminoid er ikke sluppet på Blu-ray, men er tilgjengelig på DVD i den kisteformede samleboksen The Norman J. Warren Collectionwww.amazon.co.uk er stedet. En sensurklippet versjon er tilgjengelig i USA under tittelen Horror Planet. Se samtidig: Saturn 3 (1980), Xtro (1983) og Jason X (2001).

 

 

Kultkalkunen

 

ALIEN 2: ON EARTH

Bilderesultat for ALIEN 2: ON EARTH

 

 

Italia – 1980. Regi: Ciro Ippolito.

Med: Belinda Mayne, Mark Bodin, Roberto Barrese & Michele Soavi.

 

«…ora può colpire anche te».

 

Og det betyr grovt oversatt «du kan bli den neste», noe jeg velger å tolke som en advarsel om å ikke la deg narre til å se denne langtekkelige narrefilmen. Alien 2: On Earth er imponerende skamløs, selv med takhøyde for den italienske filmbransjens evne til å kopiere amerikanske kassasuksesser. Regissør/manusforfatter/spesialeffektdesigner/produsent Ciro Ippolito klarte å registrere tittelen Alien 2 før 20th Century Fox rakk å merkevare-beskytte sin Alien-film, og de gikk senere til søksmål for å få filmen rettslig stanset. 20th Century Fox krevde dessuten en erstatningssum på ti millioner dollar, noe som trolig var rundt 9.9 millioner mer enn totalbudsjettet til Alien 2: On Earth. Ippolito fintet seg unna represalier ved å dra frem en gammel public domain-roman fra 1930-tallet med tittelen Alien, og han gikk dermed seirende ut av rettssaken – om ikke nødvendigvis like seirende ut filmhistorien. Bortsett fra tittelen er det ingenting her som kan forveksles med en oppfølger til Alien, men historien fungerer finfint både som en Inseminoid-ripoff og en spagetti-fortsettelse av Alien-kopien Life.

 

Bilderesultat for ALIEN 2: ON EARTH

Her er det ingen romskip, fjeshuggere eller alien-dronninger. Til gjengjeld får vi mye bowling, huleutforskning, telepati, småbarn med flådde fjes, umotiverte nakenscener og en hel sekvens viet til hvordan man importerer italienske lys til USA. Et romskip vender tilbake til jorden etter en tur i verdensrommet, og NASA oppdager at astronautene har forsvunnet på vei ned i atmosfæren. I mellomtiden dukker det opp en rekke blå, pulserende steiner rundt i California, men det er sikkert ikke noe å stresse med. I mellom-mellomtiden bryter huleutforskeren Thelma Joyce (Belinda Mayne) sammen under et direktesendt TV-intervju, men hennes kjæreste Roy (Mark Bodin) forsikret TV-staben om at det ingen grunn til uro. Thelma er bare telepatisk, og fikk fornemmelsen av en kommende katastrofe. Allikevel ikke en verre fornemmelse enn at Thelma tar seg tid til å spille bowling sammen med vennene sine, før de begir seg ut for å utforske et hulesystem i utkanten av San Diego. På veien finner klatrekompisen Burt (Michele Soavi, senere kjent som regissøren av StageFright og Dellamorte Dellamore) en av de blå steinene, som Thelma slenger i ryggsekken før de klatrer ned i hulesystemet. Til å være synsk har Thelma sørgelig liten snøring på hva som foregår.

 

 

Bilderesultat for ALIEN 2: ON EARTH

Disse scenene ble filmet i Castellana-grottene i Italia, og Ippolito er så stolt av at han klarte å drasse hele filmteamet hundre meter under bakken at han vier mesteparten av spilletiden til evighetslange scener med huleutforskning. Lenge etter at vi alle har mistet interessen spretter et lite penismonster ut fra den blå steinen, og spiser opp fjeset til huleutforskeren Jill (Judy Perrin). En stund senere eksploderer den lille rakkeren ut av øyet hennes, kaster seg rundt halsen til Bill (Danilo Micheli) – og deretter røsker hodet av ham. En livlig scene, men resten av filmen er grådig langtekkelig. Det som burde være et effektivt klimaks blir dratt ut i tjue minutter før filmer sjangler i mål, men vi får i det minste se en skrulle POV-scene skutt fra synsvinkelen til monsterets munn.

 

 

En film med såpass mye galskap som dette har ingen rett til å være så kjedelig, men der har du Alien 2: On Earth– som ikke engang er så dårlig at den er gøyal. Man må allikevel beundre Ciro Ippolito, en mann med så store baller at jeg tipper han drar dem rundt i en trillebår. Etter å ha laget en lurvete lavbudsjettfilm som bløffet på seg en status som Alien-oppfølger (takket være et smutthull i lovverket), hadde Ippolito over 25 år senere frekkheten til å saksøke regissør Neil Marshall for å ha plagiert hans jukse-Alien 2 med The Descent. Et søksmål han tapte, men det er jo lov til å prøve seg. Alien 2: On Earth er sluppet på Blu-ray fra britiske 88 Film, og kan kjøpes fra 88-films.myshopify.com/. Også kjent som: Alien Terror og Alien 2 – Sulla Terra. Le samtidig av: Shocking Dark (1989), Alien Terminator (1995) og Leprechaun 4: In Space (1996).

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost