BIFF (Bergen Internasjonale Filmfestival) går av stabelen 26. september – 4. oktober. Vi tar en prat med assisterende programsjef Kristian Fyllingsnes, og styrer klar av alle matreferanser. En svensk Cannes-vinner åpner årets festival.

Le LD Nguyen

24. september 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

 

Programsjef Kristian Fyllingsnes

 

BIFF finner stadig nye plattformer. Dere har f.eks. hatt mange visninger under Arendalsuka i år?

 

Vi er alltid ute etter å gi folk i andre deler av landet eller på andre tider av året mulighet til å få med seg opplevelsen av å være på BIFF. Ofte er det viktig å vise dokumentarer når de er høyaktuelle, og da kan vi ikke alltid vente til september. I Arendal viste vi blant annet to veldig gode dokumentarer om Syria, i tillegg til én om uavhengig presse, norgespremiere på Risk fra Laura Poitras og en forrykende foredragsdokumentar om det grønne skiftet kalt Third Industrial Revolution.

 

 

Det blir en svensk film som åpner årets festival, ikke en norsk?

 

Det har vært en hovedvekt av norske åpningsfilmer på BIFF, men også amerikanske og britiske produksjoner. Ruben Östlund er en regissør vi har stor respekt for og som vi gjennom å ha vist De ufrivillige, Play og Turist anser for å være en del av BIFF-familien. Etter visningen av åpningsfilmen The Square planlegger vi en storslagen åpningsfest i samarbeid med kunstmuseet KODE, som vi ser veldig frem til, samt en debatt om formidling av kunst. I tillegg har vi jo en skikkelig god norsk center-piece med Hva vil folk si? av Iram Haq.

Hva vil folk si

 

Det er et enormt program dere har, med drøssevis av seksjoner. Fortell litt om motivasjonen for å lage en så omfattende festival og arbeidet for å få det til.

 

Noe av det som skiller en festival fra vanlige kinovisninger er at man overlater seg selv til festivallivet, og det innebærer å kunne se filmer fra morgen til kveld, at det er filmer man ikke rekker over, og at man får en følelse av å kunne fråtse i innhold av høy kvalitet. Programmet spenner over mer enn 150 filmer, og arbeidet med å finne dem er et helårs arbeid med reiser til alle de største filmfestivalene for å hente et utvalg av de beste hjem til Bergen. For å få til et så stort og intensivt arrangement har vi heldigvis en fantastisk dedikert stab med god erfaring.

 

 

Alt er naturligvis ikke ferdigspikret i skrivende stund, men kan du plukke frem noen høydepunkter? 

Happy End av Michael Haneke

Det er ikke så vanskelig å finne høydepunkter, men verre å begrense seg. Vi er jo veldig fornøyde med å ha fått tak i de beste filmene fra årets hovedprogram i Cannes, som tidligere nevnte The Square (hovedbildet), Happy End fra Haneke og Good Time av Safdie-brødrene. De fleste av filmene vises dog kun i Norge under BIFF. Man må for eksempel virkelig få med seg tyske Axolotl Overkill, franske Ava, Golden Exits av Alex Ross Perry som vi har fulgt lenge, og georgiske My Happy Family. I dokumentarprogrammet kan man finne noen av årets beste dokumentarer, som LA 92, The Depature og Third Industrial Revolution.

 

Noen spesielle tips til hvordan en casual festivalgjenger skal få mest mulig ut av BIFF?

 

Min anbefaling er å holde av så mye du kan av uken, enten om man må ta seg fri et par dager fra jobb eller studiene, kjøpe en pakke med 10 billige billetter og se så mye du klarer. Hvis man er i tvil bør man alltid gå etter konkurranseprogrammene, som er en samling av de mest spennende og utfordrende titlene. Lag deg en timeplan på forhånd, gjerne annenhver dokumentar- og fiksjonsfilm. Hvis man utfordrer seg selv med filmer man ikke ville sett til vanlig tror jeg man sitter igjen med en mengde nye inntrykk og opplevelser. Det lages altfor mange gode filmer man ellers aldri får sett.

 

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

5 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost