Få med deg en arabisk film eller tre…

Admin Filmmag

28. mars 2017

Kategori: Nyheter

Se flere artikler

Arabiske filmdager er Norges eneste filmfestival som utelukkende viser filmer fra og om den arabiske verden, og denne helgen arrangeres festivalen for sjuende gang.

30. mars – 2. april fylles Vika med hele 26 titler fordelt på 48 visninger, og er en ypperlig mulighet til å få med seg en arabisk film eller tre…

Årets program representerer en bredde i sjangre og tematikk.

Flere av filmene har vært vist og vunnet priser på prestisjetunge filmfestivaler verden over. Årets åpningsfilm, Clash, var også åpningsfilm på Un Certain Regard-seksjonen under fjorårets filmfestival i Cannes, Nowhere to Hide vant prisen for beste dokumentar under den prestisjetunge dokumentarfestivalen i Amsterdam (IDFA) like før jul, og Min arabiske vår ble Sølvbjørnvinner på fjorårets filmfestival i Berlin for beste debutantfilm og beste skuespiller.

På årets festival treffer du regissørene bak alle de tre filmene.

Sjekk ut hele programmet her.

Noen av filmene vi særlig anbefaler at du tar deg tid til å se er;

1. Clash

Et intenst og svært aktuelt kammerdrama om det som kanskje er den arabiske verdens største konflikt. Filmen er satt til Kairo under de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra Det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013.

2. In Between

Maysaloun Hamoud, regissøren av In Between, vant prisen New Directors Award under årets Kosmorama. Filmen handler om tre vidt forskjellige kvinner som bor i Tel Aviv, og som forsøker å bryte med de nitriste og inngrodde tradisjonene som samfunnet forsøker å tvinge dem inn i.

3. Tickling Giants

Satirikere i hele den arabiske verden blir fengslet eller tvunget til å flykte. Men hvor farlig er det egentlig å drive satire i Midtøsten? I Tickling Giants møter vi Bassem Youssef – Egypts svar på Jon Stewart, som måtte flykte fra landet etter at han kritiserte myndighetene på blant annet humorprogrammet”The Show.”

4. Junction 48

Dette er en film med klar politisk brodd som er fylt til randen med dødsbra musikk. I filmen blir vi kjent med Kareem som bor i det fattige strøket Lod, en liten forstad til Tel Aviv. Han og kompisene driver hvileløst rundt, men på kvelden er det musikken og ønsket om å slå igjennom som står i fokus.

5. Letters from Baghdad

Gertrude Bell var en av de mest innflytelsesrike kvinnene i den arabiske verden på 1900-tallet, og var blant annet med på å tegne opp grensene for Irak. Dokumentaren tar utgangspunkt i brevene Bell skrev under sine reiser i Midtøsten, og er stemmesatt av skuespilleren Tilda Swinton. En dokumentar som gir Gertrude Bell den oppmerksomheten hun virkelig fortjener.

Følg arrangementet på Facebook!


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost