- Han er en drittsekk! Kristofer Hivju om rollen i Fast 8 og sine filmfamilier.

Einar Aarvig

20. april 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

 

Foto: Morten Quale

 

– Jeg sitter i traileren.

Skikkelig luksusopplegg?

– Ja, det er vel egentlig en slags husbil.

Kan du kjøre rundt og sånn?

– Kunne sikkert det, men tror ikke forsikringa gir meg lov.

 

GØNNER OG INTELLEKT

Steinar i Beck-serien.

Kristofer Hivju er i godt humør på telefon med Filmmagasinet (- Norges beste filmblad!). Han er i Sverige og i gang med Beck-filmene 35 til 38, i rollen som etterforskeren Steinar Hovland.

Er det mye gønner og sånn?

– Dette er jo ren CRIME. Beck er The Mothership of Scandivian Crime og Skandinavias lengstlevende krimserie. Nærmer seg førti filmer. Kjernen i Beck er at man prøver å forstå menneskene, ikke dømme dem. Hvorfor begår mennesker drap? Det er gransking av menneskesinnet. Det er gøy med gønner, men også gøy med en karakter jeg har vært med å skape selv. Steinar er en etterforsker som er like mye psykolog og skuespiller. Han bruker intellektet og psykologisk krigføring for å vinne frem.

HJERTE OG SJEL

Hivju er glad for å være en del av den svært godt etablerte Beck-familien. Men grunnen til at vi ringer er selvsagt hans rolle som skurk i The Fate of the Furious, den åttende installasjonen i det som må være de siste tiårenes mest suksessfulle actionserie. Den gigantiske produksjonen føltes også familieaktig og jovial. Kristofer hadde egentlig noe annet Hollywood-opplegg på gang, men kasta seg fort over smartfonens videofunksjon da han fikk beskjed om å sende en «selftape» til Vin Diesel og resten av F&F-gjengen.

– Jeg har sett alle filmene. De begynte jo da jeg var tidlig i tjueåra. De har guts, heart og soul og er sentrert rundt sterke familieverdier, lojalitet og vennskap. Alt gikk fort, de ville ha meg med. Tilbudet kom med en gang, jeg kasta meg rundt og havna på kamptrening i Atlanta.

Ja, hvor god er du med slåssing og våpen og sånn nå?

– Jeg ER jo ganske god med sverd etter hvert (1), men nå måtte jeg over på nevene. Det handlet om hvordan karakteren står og går. Gikk ned i vekt, trente masse. Masse våpentrening og close combat.

EN DRITTSEKK

Kristofer spiller slemmingen Rhodes,  den høyre hånden til Charlize Therons hovedskurk Cipher. Det er mye hemmelighold med en film av dette formatet, men hva slags type er denne Rhodes egentlig?

 

Ganske badass, den godeste Rhodes.

– En eksmilitær. Han er villig til å dø for saken til Cypher. Han er en drittsekk. Har fått kasta mange russiske badguy-roller etter meg. Det er vanskelig å fornye sånne typer, men Rhodes ga meg litt å jobbe med, og så er han ikke russer.

Mange skuespillere prøver å gjøre kjipe rollefigurer mer sympatiske. Hva med deg?

– Jeg tenker alltid på hva som er funksjonen med rollen. I Turist (2) skulle jeg hjelpe hovedkarakteren. Støtte ham. I Game of Thrones har Tormunds funksjon forandret seg. Fra antagonist til støtte for Jon Snow. Jeg spiller helt klart en skurk her. Men hva er ondskap? Han er en fyr som vil det motsatte av hovedpersonen. Jeg har prøvd å lage en fyr som er kjip på en underholdende måte.

NÅDELØST KUNSTTEATER

Kristofers drøm om å lage filmer begynte foran tv-en sammen med skuespillerpappa Erik. Han oversatte og kommenterte alle filmer de så. Karrièren begynte med revy.

– Nissenrevyen 97. Rein underholdning. Etter det begynte jeg med friteater og lagde beinhard nybrutalisme. Det var nådeløst, stykker andre ikke ville spille. Vold og grusomme forbrytere. Forferdelige ting.

Han fulgte opp i samme leia, med kunstpolitisk teater med Odd Nerdrum. Gikk på russisk teaterskole. Grusomhetens teater, abstrakte saker. Deretter seks år på tradisjonelt institusjonsteater i Trondheim, med Shakespeare, Ibsen, og Kristin Lavransdatter.

– Men film var alltid drømmen. Alltd drømt om å lage film. Det var som en uigangsatt graviditet.

SIR RIDLEY OG SENTRUMSLØPET

Flax (2008).

Man kan kanskje si at kortfilmen Flax var unfangelsen. Den Hivju-skrevne historien om to torpedoer som krangler om gevinsten var delvis finansiert av overskudd fra friteaterlivet. Den ble trukket ut til 20th Fox’ kortfilmfestival, kuratert av B-filmstjernen Rutger Hauer. Og vant, med en jury bestående av Robert Rodriguez, Christopher Nolan og Ridley Scott. Det kom godt med da skuespilleren skulle på audition som en av nordmennene i nyinnspillingen av The Thing fra 2011.

– Jeg hadde ingen spillefilmer på CV-en. Castingfolka fant bare ut at jeg jeg hadde løpt Sentrumsløpet da de søkte på internett. Jeg løp ikke særlig bra engang!

ROMMET OG KAMERAET

Med Jaden Smith i After Earth (2013).

Kortfilmseieren ble dermed avgjørende for at Hivju fikk rollen, og han fulgte snart opp som tøff militær i Will Smith-produserte After Earth. Han har gjort skandinaviske ting mellom Hollywood og Game of Thrones. Og aldri gått på akkord:

– Jeg har aldri ventet på telefon. Da jeg ville bli skuespiller produserte jeg friteater. Da jeg ville lage film,  begynte jeg å lage film. Jeg har hatt kontroll underveis hele tiden, og masse gode mennesker rundt meg. En kone som backer meg og verdens beste agent.

Standardspørsmål: Hva er forskjellen mellom skandinaviske og amerikanske produksjoner?

The Fate of the Furious har et budsjett på tre millliarder. I en kortfilm med budsjett på tre tusen er det fremdeles et kamera på noen skuespillere i et rom som later som de er noe andre. Står jeg i et rom som har kosta to millioner å bygge og med Charlize og Vin er vi fortsatt bare noen folk foran et kamera som later som de er noe andre. Men alt rundt, trailerparker og entourager og alt det der er jo annerledes. Hollywood-folka er litt sirkusreisende, de prøver å leve normalt i ganske sprø omgivelser.

Ja, hvordan er Charlize og Vin, for eksempel?

– Jeg har alltid beundret Charlize Theron. Jeg så nylig Monster igjen, og er utrolig imponert. Hun er en modig og ekstremt presis skuespiller. Det er en fryd å se henne i aksjon. Kul og generøs.

– Vin Diesel er jo også produsent for denne filmen, og er svært dedikert til å gjøre fortellingen så god som mulig. Han er veldig involvert i manuset og lydhør. Jeg fikk også bidra. Vi er begge opptatt av de minste detaljer og har en felles kjærlighet for one-liners. Det var jævlig gøy å pitche one-liners i traileren til regissøren. Vin er en skjønn type og en inkarnasjonen av Dom Toretto (3). Han har et stort hjerte til franchisen, går dypt.

Slett ingen selvfølge.

– Det var fantastisk å jobbe med slike budsjettrammer. Det er sjelden man kan ta seg tid til å jobbe på denne måten. Atmosfæren var dynamisk, jeg gikk på pub med manusforfatteren for å spikke på manus.

 

KONTRAKT OG LATSKAP

Det føles ganske dust, men vi må likevel spørre: Hvor viktig er skjegget ditt for karrieren?

– Jeg har skjegg fordi det står i HBO-kontrakten at jeg må ha det. I begynnelsen av karrieren fikk jeg bare beskjed om å klippe det. Når GoT-serien er ferdig tror jeg kanskje det ryker. Det er en maske. Som baserer seg på to ting: HBO-kontrakt og latskap.

Kristofer har et drømmeprosjekt på gang, noe han gleder seg til å presentere. Men først er det altså klart for The Fate of the Fast and the Furious.

– Det var en opplevelse å bli en del av Fast-familien. Jeg liker at temaet i filmene er vennskap. At venner er familie. Jeg har en svær vennegjeng jeg kaller brødrene mine. Har dype erfaringer med dem og føler et familieskap. I filmen blir vennskapstematikken satt på spissen. Den handler om noe mer enn raske biler og fete one-liners. Mer om hvor langt du er villig til å strekke deg for venna dine, for familien din.

(1) Etter å ha spilt villmannen Tormund Giantsbane i fire Game of Thrones-sesonger

(2) Ruben Östlunds Golden Globe-nominerte dramafilm.

(3) – Rollefiguren i FF-filmene.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

5 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost