Elektronika-clubbing, virtual reality, workshops og enorme mengder animasjonsfilm. Gled deg til Fredrikstad Animation Festival!

Einar Aarvig

8. november 2016

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Fredrikstad Animation Festival er straks i gang, og vi måtte fyre av noen spørsmål til den travle festivalsjef Anders Narverud Moen. Vi begynte grunnleggende:

 

Hei Anders! Fortell litt om Fredrikstad Animation Festival.

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/animafest.production/p/2b1342c18249b458e144c837b2d884c6/72e11e570a2acd85638356a5a3f11159.jpg

Anders Narverud Moen

– Fredrikstad Animation Festival er Nordens eldste og største animasjonsfestival, med røtter tilbake til 1994 og Animerte Dager i Oslo. En av grunnpilarene er vår nordisk-baltiske konkurranse for animert kortfilm med utdeling av vår egen pris, Golden Gunnar. Festivalen er også en av ni animasjonsfestivaler som nominerer film til den prestisjetunge europeiske animasjonsprisen Cartoon d’Or. Hvert år inviterer festivalen kjente aktører innenfor internasjonal animasjonsbransje, og aktører fra kjente studioer som Pixar, Disney og Aardman har tidligere besøkt festivalen. Festivalen er en faglig arena for animasjonsbransjen, og er også viktig for studenter og utdanningsinstitusjoner innenfor animasjon, grafisk design og digital medieproduksjon.

Fredrikstad Animation Festival arrangeres fra 10. til 13. november på kinoen og Litteraturhuset i Fredrikstad.

Info om festivalen, program og festivalpass finnes her: http://animationfestival.no

Må man være animasjonsnerd for å kose seg på festivalen? Og hva er det mest nerdete på programmet i år?

– Man må ikke være animasjonsnerd for å kose seg på festivalen. Årets festivalprogram har noe for enhver, med Norgespremeier på langfilmene My Life as a Courgette (bildet) og The Red Turtel. For de musikkinteresserte har vi Animert Klubb som er en klubbevent hvor ekspansiv elektronisk musikk kombineres med nyskapende animert visuell kunst. På lørdag er det familiedag med animasjonsverksted og mulighet for å prøve Virtual Reality-utstyr for å se kortfilmen Rain or Shine laget av Nexus Productions London. I tillegg holder Gunnar Wille og Mikrofilm hver sin utstilling som også er verdt å få med seg. Det mest nerdete på programmet må nok være seminarene, og kanskje Jericca Clelands Visual Storytelling som jeg tror vil være nyttig for dem som liker å fortelle historier ved hjelp av bilder.

Hvem er publikummet? Hva kjennetegner animasjons-fansen? Og utøverne?

– Publikum er folk som liker film og kultur, og en del som interesserer seg spesielt for animasjon. Seminarene våre er i stor grad besøkt av bransjefolk som animatører, regissører og andre filmarbeidere. I tillegg har vi egne aktiviteter beregnet på barnefamilier.

Hvordan er ståa i norsk animasjon for tiden?

– Det er 16 år siden festivalen flyttet fra Oslo til Fredrikstad og animasjonsfilm-miljøet har gjennomgått en sterk profesjonalisering siden den gang. Bla stod norsk animasjon for 9% av totalbesøket på kino i 2013, noe som vitner om at animasjon er en sterk og viktig del av norsk film. Det nærmeste vi kan kalle en norsk Oscar-grossist er animasjonsregissør.

Vi er store Toril Kove-fans selv! Fortell litt årets program og gjester.

– FAFs konkurranseprogram viser det beste av animert kortfilm fra Norden og Baltikum. I tillegg til konkurranseprogrammet er det en rekke seminar og events publikum kan delta på. Noe av det som kan trekkes frem i årets festivalprogram er at to ganger Oscar-nominerte Konstantin Bronzit vil gjeste festivalen, og skal holde et seminar om sitt arbeid og karriere. Mikrofilm feirer sitt 20-årsjubileum i år og vil vise et utvalg av sine filmer i et eget program. Vi vil også vise de fem finalistene til Cartoon d’Or 2016 i et eget program. Og årets hedersgjest er animasjonslegenden Gunnar Wille som vil hode både en utstilling og et seminar.

Hvorfor bør folk kaste seg avgårde til Fredrikstad?

– FAF er unik i festivalfloraen i Norge. Festivalen kombinerer faglig tyngde med gøye sosiale aktiviteter og visninger av film du ikke ser noe annet sted.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

1 dag siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

1 dag siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost