Den Norske Filmfestivalen i Haugesund starter til helgen! Assisterende programsjef Martin Øsmundset snakker om årets joker, hvordan det er å bli tatt for å være Pål Sverre Hagen og mye mer.

Le LD Nguyen

16. august 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Allestedsnærværende Martin Øsmundset trådte sine filmviter-ben på høyskolen i Lillehammer, har skribentbakgrunn fra Natt og Dag, er kinosjef i Ås og har vært assisterende programsjef for filmfestivalen i Haugesund de siste to årene.

 

Tom of Finland er blant høydepunktene i årets program.

– Utover jobben med å sy sammen programmet, har jeg fått flere og flere spennende oppgaver helt siden jeg begynte som katalogredaktør i 2013, så jeg kan ikke si annet enn at det er utrolig gøy å ha en jobb som er «ny» hvert eneste år, forteller Martin når Filmmagasinet huker fatt i ham noen små dager før festivalstart.

– Det som har vært forskjellen akkurat i det siste er nok at jeg delegerer meg sakte, men sikkert litt bort fra sosiale medier og pressearbeid og er enda tyngre inne i det å fylle festivalen med god film. I noen tilfeller er det såre enkelt og gjort på et blunk, mens i andre tilfeller er man en kasteball mellom filminstitutter og salgsagenter og filmstudioer og filmskapere og andre festivaler i en endeløs mailtråd før det faller på plass – eller ikke faller på plass. Det er et spennende game, dette!

Grattis med at festivalen fremdeles er going strong, etter mye dommedagsprofetier de siste par årene. Dine tanker rundt dette?

 

Takk skal du ha! Det jeg tenker er for det første at ryktet om vår død er betydelig overdrevet, og for det andre at vi nok enda har litt å hente på å fortelle om hva vi gjør, hva vi er og hva vi betyr. Vi arrangerer vår 45. festival i år med en tydelig økning i både filmgjester og akkrediterte. Dette er dessuten en årgang smekkfull av nye og spennende initiativer, så vi gleder oss stort til å ta imot kinosjefer, salgsagenter, kulturpolitikere, langfilmdebutanter, avgangsstudenter fra de nordiske filmskolene, filmdistributører, filmkritikere og filmentusiaster av alle slag. Så mye som det ser ut til at vi øker når jeg ser på nåværende tall, håper jeg bare at vi finner hotellrom til alle. Hvis ikke, er vi flere telt-entusiaster i staben, så det skal nok gå bra. Allemannsretten råder.

Joachim Triers Thelma åpner årets festival. Vi har sett den og det er jaggu ikke noe dårlig valg. Har den vært førstevalget for dere hele veien?

Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe og Henrik Rafaelsen i Thelma.

Hehe. Nei, det var sannelig et slag i ansiktet å måtte åpne med en glimrende film fra Norges kanskje fremste nålevende filmskaper, men må man, så må man. Og fra spøk til alvor: Ja, Thelma var selvfølgelig vårt absolutte førstevalg hele veien! Alle filmene hans har vært vist på festivalen tidligere, og vi har avsluttet festivalen med både Oslo, 31. august og Louder Than Bombs, så nå var det virkelig på tide å åpne festivalen med en Trier-film! Vi opplever en helt vanvittig interesse for filmen både nasjonalt og internasjonalt, og dere som har sett filmen tenker vel som meg, at det skulle bare mangle.

Vi må skravle litt om årets program. Hva blir høydepunktene i dine øyne?

Willem Dafoe i What happened to monday.

Jeg burde kanskje si Amanda-prisutdelingen, avdukingen av de nye Walk of Fame-steinene eller offentliggjøringen av nominasjonene til Nordisk råds filmpris, men er det lov å si VampyrVidar, eller? Jeg er så utrolig spent på å se høre hvordan publikum reagerer på den filmen – vår lille joker i hovedprogrammet. Ellers viser vi jo TV-serier for første gang i festivalens historie, så jeg gleder meg grønn til å lobbe Okkupert 2 og Vikingane 2 ut mot publikum! Ellers vil jeg nevne Tommy Wirkolas über-underholdende sci-fi What Happened to Monday og Dome Karukoskis veldreide biopic Tom of Finland, men altså: Jeg kunne droppet endeløse mengder titler. Vi har en rekke prisvinnere fra Cannes og Berlin, deriblant Michael Hanekes Happy End og Sofia Coppolas The Beguiled, men også alt fra herlig haiskrekk i 47 Meters Down til erotisk thriller i The Double Lover og videre til Dan Dream, en elbil-gründer-komedie fra skaperne av Klovn.

FOOTLOOSE PÅ BEDEHUSET

Bilderesultat for footloose 1984

Footloose (1984).

Bransjetryner finner alltid veien, men har du noen tips til vanlig dødelige om hva de kan få med seg på årets festival utover det å se film til de stuper? Eventer, spesialvisninger og happenings?

Jeg vet ikke om vanlig dødelige driver med yoga, men vi innfører i hvert fall festivalyoga i år! Halv åtte hver morgen utenfor Scandic Maritim, så opp og hopp! Ellers er det jo for svingende 16 mm-visning av Footloose på bedehuset! Der kommer det til å bli enormt bra stemning. Jeg vil også tipse om å være obs på alle visninger det står «m/intro» på i lommeprogrammet. Til de visningene kommer det filmskapere og presenterer filmen sin, og det gir kinoopplevelsen så mye merverdi! På lørdag viser vi dessuten filmene som er nominert til Amanda for Beste regi og Beste norske kinofilm, så det er en god sjanse til å få med seg norske perler man har gått glipp av det siste året.

Bortsett fra å snekre program for filmfestivalen i Haugesund og andre ting du stikker fingrene dine borti, så driver du den kinoen som har hatt størst prosentvis økning på publikumsbesøk i år, nemlig Ås Kinoteater. Har du et liv sånn ellers, og hvordan ser det i så fall ut?

Martin midt i Haugesund-glamouren.

Til dels! Det er riktignok lenge siden jeg har opplevd en hel ferieuke, men i sommer har jeg faktisk gått to turer i fjellet og vært flere ganger på hovedøya med samboeren min Marte, så hun er i ferd med å lære meg hva dette konseptet «fritid» er for noe, og at e-post ikke er en så essensiell del av det konseptet som jeg tidligere har antatt. Det har gitt mersmak, så når festivalen er ferdig, skal jeg roe helt ned og bare konsentrere meg om 100% jobb i Ås og en masteroppgave jeg skal levere i januar. Rene latmannslivet!

Gode filmer om igjen eller halvgode filmer for første gang, hva foretrekker du på privaten?

En god miks! Nylig oppdaget jeg Guess Who’s Coming to Dinner, en helvetes fornøyelig affære, men jeg har også blitt nyforelsket i Fuglene etter et gjensyn med den, så det er litt av begge. Når jeg ikke ser festivalfilm på sommeren, foretrekker jeg å se helt andre ting, og da blir det gjerne mye gammel film.

Ditt beste festivalminne?

Bilderesultat for pål sverre hagen

Pål Sverre Hagen.

Det første året jeg jobba her var det påfallende mange som fortalte meg at jeg ligna på Pål Sverre Hagen i tida fram mot festivalen. Og så, under selve festivalen, fikk jeg plutselig i oppdrag å følge Pål Sverre Hagen til et P2-intervju. Vi nærmet oss intervjuet, og da jeg så den forvirrede panikken i øynene til de P2-folka som kom oss i møte – HJELP, DET ER TO AV DEM! – så var det fryktelig vanskelig å holde seg alvorlig. Jeg gliser av det der den dag i dag.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost