Le LD Nguyen

16. februar 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Filmskaper, gründer og samfunnsdebattant Jan Vardøen kaster et blikk på Det norske hus.

Komedien Det norske hus forteller historien om Ramin, en ressurssterk mann fra Midtøsten som kommer syklende over grensen til Norge. Men for å få lov til å bli her, må han gjennom en rekke såkalte kulturprøver.

Dine tanker rundt begrepet «det norske hus», og litt om hvordan du fikk ideen til filmen?
– Filmen er et forsøk på å vise det norske samfunnet under et tak, i dette tilfelle det vakre Hotell Union Øye, som blir en liten metafor for det lille landet vårt. Ideen kom da jeg jobbet med flyktninger på Tøyen for litt over et år siden. Da møtte jeg hyggelige og ressurssterke mennesker, helt vanlig folk i et veldig uvanlig og uforskyldt situasjon og jeg ville vite mer.

Sharoukh i hovedrollen får mye skryt. Hvor fant du han og hvorfor valgte du han? Det at han er filmskaper selv – hva slags innvirkning har det hatt på måten dere har jobbet på i din film?
– Da jeg møtte Shahrukh, visste jeg umiddelbart at han var den rette. Han er flink, sjarmerende, morsom, smart og har gått gjennom prosessen med å være en asylant fra Iran. Han har bodd i kirkeasyl og hans kunnskap var til stor hjelp i utviklingen av filmen. Han er regissør i tillegg til å være skuespiller og hans mange innspill var uvurderlige.

FM: Filmen skal jo være en belæring/integreringslekse for utlendingen om Norge, men er egentlig filmen ment som en slags dannelsesreise/lærepenge for oss nord- menn?
– Jeg prøver ikke å være belærende i det hele tatt. Jeg vil heller bruke lun humor og komedie for å gi oss i Norge en mulighet til å se på oss selv utenfra og le littegrann og heller bruke opplevelsen til litt ettertanke, hvis man har lyst.

Det er et sprekt karaktergalleri. Hvilken av karakterene mener du representerer den jevne nordmann best?
Jeg synes Hege Schøyen og Helén Vikstvedt er uovertrufne i sin portrettering av den herlig selvgodhet vi lider av innimellom. Alle skuespillerne gjør en superflott innsats og de har bidratt med mye improvisasjon og dialog underveis.

Jeg er innvandrer selv (fra Vietnam) og kom til Norge i 1980. Norge og nordmenn har endret seg veldig mye siden den gang. Årsakene (og virkningene) er mer komplisert enn vi rekker å dekke i full bredde i dette korte intervjuet, men det er likevel interessant å høre dine tanker rundt dette. Hvordan tar Norge imot innvandrere før og nå?
-Jeg tror det går i riktig retning. Vi blir mer bereist og den yngre generasjonen blir mer og mer kjent med hverandre på en naturlig og helst fordomsfri måte. Nøkkel til god integrering er mellommenneskelig kontakt. Vi er redd de tingene vi ikke har møtt.

Med filmen din behandler du et alvorlig tema med en fin dose komikk, ak- kurat som Rune Denstad Langlo gjorde med Welcome to Norway. Er dagens innvandringspolitikk og -situasjon så absurd at humor må til for å få grep på det hele?
– Jeg har sterk tro på at humor er et sterkt politisk våpen og fungerer ofte veldig mye bedre enn paroler og marsjer. Og så skal vi ha det litt gøy mens vi holder på!

Du er ikke kjent som en mann som sitter mye stille. Noen ord om kommende prosjekter?
– Filmsenteret OSLO16 er snart på plass og jeg skal lage to spillefilmer i 2017, i tillegg til en del andre morsomme prosjekter. Fritid er oppskrytt!


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

5 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost