Lise og Bulle og Doktor Proktor er tilbake på det store lerretet. Denne gangen er det tidsreiser som preger handlingen.

Johanne Svendsen Rognlien

19. oktober 2015

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Doktor Proktors tidsbadekar er andre bok i Jo Nesbøs suksessfulle bokserie. Foran og bak kameraet finner vi mange av de sammen menneskene. Arild Fröhlich står for regi, og Lise og Bulle spilles fortsatt av Emily Glaister og Eilif Hellum Noraker. Vi får et gjensyn med flere andre karakterer fra første film, spilt av Atle Antonsen, Linn Skåber og Ingar Helge Gimle.

 

NY PROKTOR

 

 

En stor forandring er det likevel. Kristoffer Joner har overlatt Proktor-hatten til skuespiller Gard Eidsvold, en av Norges mest anerkjente skuespillere med lang fartstid i bransjen. De fleste kjenner ham fra roller i filmer som Den Siste Revejakta (2007) og En ganske snill mann (2010). Vi spurte Eidsvold om hvordan det har vært å tre inn i Proktor-universet.

 

På hvilken måte skiller din Doktor Proktor seg fra Joners tolkning?

 

 

– Joners sin tolkning satte jo en utrolig standard. Kristoffer bærer alltid en hemmelighet med seg i arbeidet sitt, jeg synes det kledde at Proktor var litt introvert. Jeg tenkte at jeg ville bruke alt mulig av det Kristoffer har lagt til grunn for å skape min egen Proktor. Min tolkning er nok mye mer ekspressiv og utadvendt, sikkert på godt og vondt, men jeg tok sjansen og mener vel selv at jeg hadde dekning for det utrykket. Så får publikum dømme og se om de liker det de ser.

 

 

– Er det noen likheter mellom deg og Doktor Proktor?

 

– JA! Det er jeg stolt av, men jeg vet ikke om Proktor selv ville vært stolt av å ligne på meg som type…. Eller jo – jeg tror det.

 

 

MANDELA ELLER CHAPLIN

 

For å hindre sin store kjærlighet, Juliette, å gifte seg med den grusomme Claude Cluché reiser doktor Proktor tilbake i tid og blir uheldigvis fanget i fortiden. Lise og Bulle reiser etter i tidsbadekaret for å forsøke å redde ham. På reisen stifter de blant annet bekjentskap med berømte personligheter som Jeanne d’Arc og Napoleon. Gard selv er ikke i tvil om hvilke historiske personer han ville møtt hvis han hadde hatt et tidsbadekar.

 

– Det måtte bli Nelson Mandela. Han inspirer meg. Ja, også Chaplin da.

 

POPULÆRT UNIVERS

 

 

Den snart kinoklare filmen om Proktor beskrives som enda mer episk og villere enn historien om prompepulveret. Det å arbeide med en barnefilmproduksjon kan være annerledes enn produksjoner rettet mot et voksent publikum. Eidsvold beskriver innspillingen som krevende teknisk og med mye venting.

 

 

– Men for noen unger, så utrolig fine å arbeide med. Ja, hele produksjonen oste av lek og presisjon. Slik blir det moro av.

 

 

Doktor Proktor er en litterær suksess og forrige film Doktor Proktors prompepulver fra 2013 gjorde det svært bra på kino. Eidsvold er ikke i tvil om hva som gjør universet så populært.

 

 

– Nesbø har jo laget noe som er uendelig pirrende for barnesinn i alle aldre. Det irrasjonelle i Proktor og barnas nysgjerrighet åpner for frihet og gjenkjennelse. Det er det vi ler av. Og litt promp og eventyr selvsagt.

 

Anmeldelsen av Doktor Proktors tidsbadekar kan du lese her. 

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost