Fra standup til film

Einar Aarvig

3. mai 2018

Kategori: Nyheter

Se flere artikler

Men først noen ord om kinoaktuelle I Feel Pretty:

Når Renee Bennett ser seg i speilet, ser hun en som ikke er god nok, en som føler seg usynlig og usikker. Joda, hun har fast jobb, fine venner og hyggelig leilighet, men hun vil ha MER! Etter å ha sett Tom Hanks-filmen Big, slenger hun en mynt i en fontene med et ønske om å bli pen, skikkelig pen. Neste dag: En lovlig stygg spinningulykke gir henne en hodeskade. I speilet ser hun en vakker, vakker kvinne. For venner og kolleger er hun den samme gamle, bare med betydelig sterkere selvtillit og karisma. De spiller med.

 BRA BUDSKAP

I Feel Pretty er skrevet og regissert av folka bak How to be single, og Amy Schumer, mest kjent som standupkomiker takket umiddelbart ja til hovedrollen:

 

– Jeg ble tiltrukket av budskapet. Jeg har alltid ønsket å få folk til på le og til å føle seg bedre. Og denne historien har akkurat den effekten.

 – Hva var mest utfordrende med å spille henne?

– Begynnelsen av filmen. Når hun er sårbar. Å la dårlig selvtillit skinne ut av deg foran kamera. Det var lettere å spille den røffe, «pene» utgaven.

 

FRA STANDUP TIL FILM

 

Amy Schumer tar steget fra scene og mikrofon til lerret. Hun går i solide fotspor.

 

Rebel Wilson

Bilderesultat for rebel wilson

Skulle egentlig bli matematiker hjemme i Australia, men fikk stor oppmerksom med egenskrevne standup-monologer. Rollen i Bridesmaids (2011) ble starten på en grom karriere som så vidt er i gang.

 

Emma Thompson

Bilderesultat for emma thompson

 

Var nokså sofistikert morokvinne på diverse London-scener sammen med Hugh Laurie, Stephen Fry og Kenneth Branagh, som ga henne en (seriøs) rolle i Shakespeare-filmatiseringen Henrik V i 1989. En formidabel start på en imponerende filmografi.

 

Billy Crystal

Bilderesultat for billy crystal

Gikk først fra medlem i komikertrio til tv.  Innsatsen i såpeoperaparodien Soap (Forviklingar på norsk) førte så til en minirolle i Spinal Tap (1984) før han fikk et brakgjennombrudd med Da han møtte henne i 1989. Har ledet oscarutdelingen ni ganger.

 

Linn Skåber

Bilderesultat for linn skåber

Begynte med revyer, var tidlig ute med standup, og har en i grunnen meget anstendig filmkarriere. Ok, Wendy-effekten (2015) var kanskje ingen innertier, men sjekk ut innsatsen i Gymnaslærer Pedersen (2006) og svenske Meg eier ingen (2013). Filmdebuterte for øvrig i den omdiskuterte og muligens undervurderte 1732 Høtten i 1998.

 

John Candy

Bilderesultat for john candy

200 kilo rein moro! Først kjent som artig sidefigur i diverse humorshows hjemme i Canada før han gjorde uforglemmelige roller i en hel haug med filmer, som Spaceballs (1986), Siste stopp Chicago (1987) og ikke minst Hjemme alene, der han var ubekymret polka-entusiast.

 

Eddie Murphy

Bilderesultat for eddie murphy

Var faktisk filmstjerne uten å ha spilt i spillefilm, siden standupshowet Delirious (1983) ble en stor tv-filmsuksess. Begynte filmkarrieren eventyrlig, med titler som Rollebyttet og Beverly Hills Cop (begge 1984) og hold det gående med morsomme filmer i en tiårsperiode. Tiden etter det er en litt annen historie.

 

Woody Allen

Bilderesultat for woody allen

Var artig vitsemaker på diverse New York-scener før han etablerte seg som en av gudfedrene til all moderne film- og fjernsynskomedie. Og er i grunnen fortsatt ganske så morsom. Privatlivet er en annen historie, vi har nok ikke hørt det siste grumset fra den kanten.

 

Atle Antonsen

Bilderesultat for atle antonsen

Norsk standup-pioner, som gikk fra moro-sidekick i diverse tv-produksjoner til både folkekjær og respektert filmstjerne. Og ikke bare det, han gjør også teater, synger i band og i operaen og har etablert seg som Norges ypperste plystrer. Uverifisert fun fact: Var aktuell som Kjell Bjarne i Elling (2001).

 

 

Tina Fey

Bilderesultat for tina fey

Ble inspirert av Monthy Python og brødrene Marx som barn, og gikk fra scene til Saturday Night Live, der hun også bidro sterkt som manusforfatter. Gjennombruddet var parodiene på den tullete visepresidenten Sarah Palin på tv, og hennes største filmrolle så langt er i Date Night (2010) med Steve Carell. Vi håper på enda flere filmroller!

 

Neida, vi har slett ikke glemt at Steve Martin, Richard Pryor, Robin Williams, Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Takeshi Kitano og et utall andre også begynte karrierene sine som scene-komikere.

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost