Hugh Jackmans høflige, voldelige, villstyrige, virile verden.

Einar Aarvig

1. mars 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Ikke for å skryte, men jeg har møtt Hugh Jackman! Omgivelser og opplegg kunne vært veldig mye mer glamorøst, den australske skuespillerinnen tok i mot et førtitalls journalister for å snakke om både (den i dag nokså glemte) Baz Luhrman-filmen Australia og Wolverine, der han spilte jervete x-mann for ørtende gang. To for prisen av èn-pressekonferansen fant sted i Amsterdam, i et hybridområde mellom Skøyen og Alnabru. Industri og messehaller om hverandre, forlatt og sterilt. Samme det, egentlig, den godeste Jackman viste seg som en usedvanlig hyggelig type. Lyste opp og svarte vennlig da jeg forsøkte å være fyndig da jeg plasserte (eller hentet, husker ikke helt) lydopptakeren. Svarte til og med ganske høflig da en imbesil kollega ville ha hans tanker om at alle australiere stammer fra utviste forbrytere og degenerert adel. Nei, det har seg slik, kjære journalist, at ikke alle australiere har disse dårlige genene. Dessuten, viste det seg, kom herr og fru Jackman til Australia rett før Hugh ble født, det var lærere og etterspurt arbeidskraft down under på sekstitallet.

JERVEN

Det atletiske multitalentet hadde bare spilt i (australsk) tull og tøys da han fikk rollen som gjorde ham verdenskjent i 2000: Logan skråstrek Wolverine. Hjemlige tegneserienerder kjente rollefiguren som Jerven i Prosjekt X, den norske oversettelsen av X-Men, serien om mutant-superhelter og konflikter av etisk-biologisk-politisk art. Selvsagt mer actionfylt og mindre leserbrevaktig enn det høres ut som. Filmserien er ujevn, men har vist seg innbringende. Og det virker som den godeste Jackman stort sett koser seg med figuren sin, som nå får sin solofilm nummer to. Wolverine/Logan er en tøffing-mutant, en ganske så stereotypisk antihelt som banner, drikker, en voldelig villstyring med «hjertet på rett sted». Han leges lynraskt fra alle skader, men er slett ikke immun mot smerte. Er både rask og sterk, men den viktigste grunnen til populariteten er besluttsomheten, den røffe autoriteten. En av hans skapere, tegneseriemannen Chris Claremont, har beskrevet ham som en feilslått samurai. En samurai er som kjent servil og uselvisk, noe Wolverine neppe kjenner seg igjen i. Wolverine-Jackman har for øvrig fått sin egen voksstatue i Madam Tussaud.

Åndeløs actionfest åndeløs actionfest med elementer av relasjonsdrama og roadmovie. Le gir Logan terningkast seks.

ALLSIDIG ADELSMANN

MEN: Hugh Jackman kan så uendelig mye mer enn å være ubehøvlet kinnskjegg-mutant med singlet, Bruce Springsteen-jeans og strigla villmannskinnskjegg. Etter å ha spilt snilling-hovedrollen i den så vidt gangbare John Travolta-thrilleren Swordfish (2001), dukket han opp i James Mangolds Kate & Leopold (også 2001). Her var han britisk adelig flottenfeier som havnet i 2000-tallets London der han forelsket seg i en reklamebyrådame (på den tiden jobbet alle kvinner i romantiske komedier i noe reklamebyråaktig) spilt av Meg Ryan. Deretter fulgte flere X-Men-filmer og tittelrollen i den gresselige Van Helsing-serien, uspennende vampyrhistorier med altfor mye dataanimert effekt-slåssing i halvmørke. For så å dukke opp som nok en aristokrat i den undervurderte Woody Allen-komedien Scoop i 2006.

The Prestige (2006)

 

Rollene til Jackman var ikke veldig ulike de som i dag går til X-Men-kollega Michael Fassbender. Filmer med høyt ambisjonsnivå og prisvinnende popcornregissører, som halvvellykkede The Fountain (Darren Aronofsky) og den svarte perlen The Prestige (Christopher Nolan).

Eddie The Eagle (2016)

 

Og han er usnobbete nok (og sikkert glad i penga) til å gi stemme til animerte familiefilmdyr, i f eks pengemaskinen Happy Feet og den gode Aardman-filmen Nedenom og hjem. Jo, også kan han synge og danse, noe vi gjerne skulle sett i flere filmer enn Les Miserables. Det takkes ikke nei til flere komedieroller heller, flere burde ha opplevd hvor bra han var i skihopper-biopicen Eddie The Eagle fra i fjor.

Neida, Jackman er kul, han, sjekk bare ut følgende fun facts:

 

 

FUN FACTS!

 

Har vunnet Tony, verdens viktigste teaterpris for innsatsen i Broadway-stykket The Boy from Oz

Har engelske, skotske og greske aner.

Har studert journalistikk, noe som kanskje forklarer hvorfor han er så gem mot pressen.

Men er selvsagt utdannet innen sang og drama og sånn også.

Snakker meget flytende amerikansk.

Fikk rollen som Wolverine i siste liten, etter at Dougray Scott (ikke du heller, nei?) måtte prioritere den andre Mission Impossible-filmen. Jackman ble anbefalt av kompis og landsmann Russel Crowe.

Er nesten like tøff og uvøren som sin mest kjente rollefigur: Under innspillingen av Van Helsing brakk han armen til en statist!

Er ekstremt nærsynt, ser ikke en dritt uten linser. Hadde dermed vært DEN brillejesusen for noen generasjoner siden.

Var enorm fan av Grease-stjernen Olivia Newton-John. Kysset plakaten med bilde av henne hver dag. Og var kul nok til å fortelle det da Grease/Swordfish-skuespiller John Travolta introduserte dem en gang på vårparten i 2001.

Studerer alltid Clinterns Dirty Harry-filmer (er ikke klesstil og sveis i noenlunde samme stemningsleie) og pumper jern som en gærning før hver runde som Wolverine.

Er stor fan av fribryting.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

4 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost