Fredo, Frida, Donnie og Bill.

Le LD Nguyen

27. juni 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Dagny Backer Johnsen, skuespiller

Sånn ca hvor mange filmer har du sett mer enn ti ganger?

Tipper det må være et sted mellom 40 og 60 filmer.

 

Hvilke fem filmer har du sett flest ganger, og  hvor mange ganger har du sett dem, og hvorfor akkurat disse fem?

Donnie Darko (Richard Kelly, 2001).

 

Som en evig eksistensialist får Donnie Darko  meg alltid til å filosofere over tilværelsen og tidsreiser. Jeg har sikkert sett den 30 ganger, men blir like facinert over tidsbegrepet og hvordan historien blir fortalt hver gang. Filmen introduserte meg en gang i tiden til fantastiske 80–talls band som Joy Division, Echo and the Bunnymen og Tears for fears, som har vært med meg siden. Jeg har til og med nerdet så mye over filmen at jeg begynnte å analysere Graham Greenes novelle “The destructors” som de leser i engelsktimen i tilfelle det var et spor, eller et hint om en hemmelighet i filmen der.

 

Amost Famous (Cameron Crowe, 2000)

 

Almost famous må jeg ha sett ca. 25 ganger. Da jeg var 17 år prøvde jeg å stikke av fra familieferie med et amerikansk rockeband, og relaterer kanskje en smule til  historien av den grunn. Filmen er også full av punchlines og 70-talls musikk som er et pluss i boken hos meg.

 

Gudfaren -filmene ble jeg introdusert til da jeg var rundt ti år, og min eldre bror hadde fått smaken på mafiafilmer og per i dag har jeg sett filmene flere ganger enn jeg kan telle. Gudfaren II ble favoritt fordi historien spisses til. Alt ligger i de små detaljene, og jeg kan fortsatt se den og gjøre nye oppdagelser. Analysere nyansene i skuespillerprestasjonene og hvordan replikkene blir sagt, og lese om skuespillerne som spiller de mindre rollene. Som for eksempel den ikoniske skuespillerlæreren Lee Strasberg som spiller mafiabossen Hyman Roth, og legenden John Cazale som spiller Fredo.

Bilderesultat for godfather 2 fredo

John Cazale og Al Pacino i Gudfaren 2 (Francis Ford Coppola, 1974).

 

Frida med hjertet i hånden så jeg hver gang jeg var syk eller hadde kjærlighetstrøbbel store deler av barneskolen, ungdomskolen og til dels videregående. Jeg har sikkert sett den mellom 60 og 100 ganger. Akkurat denne filmen tror jeg at jeg har sett så mange ganger fordi Frida er en tøff og selvstendig protagonist, og musikken er veldig fin. I tillegg er Frida en god player, og fåkker opp det meste, derfor en perfekt film å se hvis du føler deg litt ubrukelig og alene. Helge Jordal leverer replikker med håp og empati som en gud, og du vil mest sannsynlig føle deg bedre etter du har sett den.

Bilderesultat for frida med hjertet i hånden

Frida – Med hjertet i hånden (Berit Nesheim, 1991).

 

En annen film jeg har også sett helt sykt mange ganger er Kill Bill. Det er kanskje fordi at det var en av de første actionfilmene jeg så med tøffe kvinnlige hovedkarakterer. Det var også gjennom Kill Bill jeg oppdaget at noen regissører bruker referanser til andre verk i filmene sine, slik som Tarantino bruker Shogun Assassin og Lady Snowblood i Kill Bill. Jeg ble Tarantinofrelst der og da, og har sett filmen ca. 50 ganger siden.

Lady Snowblood og Kill Bill Vol. I (Toshiya Fujita, 1973 og Quentin Tarantino, 2003).

 

Hva gjør at en film blir gjenganger hos deg? Styres dette av gitte kriterier, eller er dette tilfeldig og følelsesbasert?

Det er nok først og fremst  tilfeldig og følelsesbasert, men har kanskje litt med tyngde og tempo å gjøre også. Jeg liker generelt coming of age-filmer, og dramafilmer med gode karakterer. Hvis det er litt kliss og kjærlighet på toppen, er det også bra.

 

Hva slags humør er du i når du bestemmer deg for å se en gammel film om igjen istedenfor en ny.

Jeg er nok som regel glad med et hint av nostalgi, eller litt sliten og lei. Å se en gammel film som jeg liker om igjen, er for meg litt som å henge ut med en god kompis som du ikke ser så veldig ofte og blir veldig glad for å se.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

4 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost