Hvilke filmer har NRK P3-anmelderen sett flest ganger? Og skammer hun seg litt over å like en viss vampyrserie?

Le LD Nguyen

15. juni 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

 

Foto: NRK

Hvor mange filmer har du sett mer enn ti ganger?

 

Det er vanskelig å telle opp alle, men jeg vil anslå omkring 80 til 90 filmer.

 

 

Hvilke fem filmer har du sett flest ganger? Hvor mange ganger har du sett dem, og hvorfor akkurat disse?

 

Jeg er en svoren Disney-fan, og klassikeren jeg har sett flest ganger er Skjønnheten og Udyret.

Bilderesultat for beauty and the beast disney

Skjønnheten og udyret, 1991

 

Hvis vi ser bort fra hele Stockholmsyndrom-aspektet, så var Belle Disney-prinsessa jeg identifiserte meg mest med i barndommen. Og filmen har jo alt – sangene, de morsomme figurene, de fine tegningene. I fare for å virke helt besatt, så har jeg nok sett filmen godt over hundre ganger. Men til mitt forsvar så er dette spredt over snart tjuefem år!

Der Disneys tegnefilmer hører til barndommen, er det Hayao Miyazakis animasjonsfilmer som har blitt min store kjærlighet som voksen. Da jeg oppdaget Miyazaki og Studio Ghibli med Chihiro og heksene, fikk jeg etter hvert også en ny favorittfilm. Jeg har sett det postapokalyptiske eventyret Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal omkring tjue ganger, og historien rører meg inn til sjela hver gang. Filmen er nydelig animert, og lydsporet til Joe Hisaishi svært stemningsfullt.

Som en fantasynerd som likte å kle seg ut i alvekostyme og sove i telt i Frognerparken for å få kinobilletter – så kommer vi ikke unna Ringenes Herre. Trilogien er sett mange titalls ganger, men det er Extended Edition av The Fellowship of the Ring jeg har sett aller mest. Peter Jackson og Co. klarte å virkeliggjøre universet jeg elsket på en så enestående måte at jeg så filmen flere ganger i uka lenge etter at den kom ut på DVD. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har sett den.

Bilderesultat for fellowship of the ring

Ringens brorskap, 2001

 

 

Den originale Star Wars-trilogien må selvfølgelig med her! Jeg tipper jeg har sett trilogien rundt tretti ganger. Da jeg ble introdusert for galaksen langt, langt borte en eller annen gang på slutten av nittitallet ble jeg frelst. Kraften, romskipene, lyssablene, og den episke kampen mellom det gode og det onde appellerte virkelig til en eventyrfantast som meg. Attpåtil kunne filmene skilte med en av de kuleste damene jeg hadde sett på film noen gang. Prinsesse Leia og Carrie Fisher ble et umiddelbart idol.

Bilderesultat for carrie fisher star wars

 

Jeg har et usunt forhold til den første filmen i en viss saga om en emojente fra Forks, Washington, USA, som møter en mystisk og blodfattig fyr med glitrende hud… Hvorfor min indre fjortenåring har et behov for å se den kjipeste og sureste jenta i historien forelske seg i en vampyr, igjen og igjen og igjen, er vanskelig å si, men Twilight er altså min største guilty pleasure. Jeg nekter å si hvor mange ganger jeg har sett filmen!

Hva gjør at en film blir en gjenganger hos deg? Styres dette av gitte kriterier, eller er det tilfeldig og følelsesbasert? Er det visse sjangre om peker seg ut?

 

Det er helt klart fantasy og science fiction som er mine store favoritter, men jeg sier ikke nei takk til en godt regissert thriller, et gripende drama, eller en underholdende actionfilm.

 

 

 

Hva slags humør er du i når du bestemmer deg for å se en gammel film om igjen istedenfor en ny?

 

Når jeg setter på en gammel film fremfor en ny, er det imidlertid gjerne på den typiske søndagen jeg vil ha noe jeg vet jeg kommer til å kose meg med. Da faller valget fort på en magisk verden jeg bare kan glemme meg bort i. Også venter jeg heller med det gripende, franske dramaet jeg egentlig skulle se til en annen gang.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost