Lederen for Kvinnegruppen Ottar gir deg sine guilty pleasures

Admin Filmmag

9. november 2016

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Hvilken film er den siste du så?

Love and Friendship var den siste jeg så på kino. Jeg ser mest film hjemme som avslapning.

Hva er ditt første filmminne?

Mormor og de åtte ungene i byen (1977), da jeg var 4-5 år. Den var veldig skummel, det kom en tyv og stjal lastebilen deres og alt! I følge min far tilbragte jeg det meste av filmen under setet.

Hva er din absolutte favorittfilm gjennom tidene?

Jeg misliker sånne spørsmål, fordi jeg alltid sliter med å rangere og har konstant vegring for valg. En filmklassiker som likevel står frem er Some Like It Hot med Marilyn Monroe og Tony Curtis. Kjønnsforviklinger på 60-tallet er like morsomt i dag.

Hvilke kjønnsfremstillinger som de beste og verste du har sett på film?

Som feminist får en være fornøyd hvis filmen består Bechdel-testen, altså at det er minst to kvinnelige karakterer, som snakker med hverandre (!), og at de snakker om handler om noe annet enn menn. De fleste filmer er ikke i nærheten av dette, og det er nedslående.

Har du en «guilty pleasure» film?

Jeg skammer meg ikke når jeg ser film, heller ikke de av litt dårligere kvalitet. MEN jeg har en viss skam knyttet til å se filmer som så opplagt ikke består Bechdel-testen, selv om de er rangert blant verdens beste filmer. Gudfaren-filmene er et eksempel på filmer jeg har sett flere ganger og liker godt – til tross for at det knapt er en kvinne med!

Diskusjonen rundt kjønn på lerretet er i vinden for tiden – hvordan er ståa i Norge tenker du?

Verdens mest likestilte land er definitivt ikke best i likestilling på film. Når 90 prosent av de som får støtte til å lage film er menn, er perspektivene til halve befolkningen knapt til stede på lerretet. Med tanke på at begrunnelsen for å gi filmstøtte i det hele tatt er å styrke norsk språk, identitet og kultur, er det skandaløst at ikke kvinnelige regissører prioriteres høyere. Menn kvoteres inn på Teaterhøgskolen uten at det er noe bråk om det, hvorfor ikke kvotere kvinner når filmstøtten skal tildeles?

Hvilken kommende film gleder du deg til å se?

Fantastic Beasts and Where to Find Them! Har sett alle Harry Potter-filmene utallige ganger, og elsker dette universet.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

1 dag siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

1 dag siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost