- Man rødmer kanskje litt av Patrick Swayzes filosofering rundt leirbålet, eller nei, alt han sier er helt sant.

Einar Aarvig

2. mai 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Forfatter, journalist, forlagsredaktør og krimblogger Aslak Nore.

 

Hei Aslak! Hva driver du med om dagen?

Hallo der! Jo, jeg sitter og flikker på en ny spionthriller som skal ut til høsten. I tillegg til å være småbarnsfar i Provence. Blir for liten tid til blogging, dessverre.

Du driver med krimblogg. Nevn fem fete krimfilmer a!

Hm, kan vel begynne med The French Connection da, spesielt siden jeg sitter i Marseille nå. Verdens kuleste biljakt? På 1970-tallet var det generelt mye moro, Chinatown er nok der oppe. Men det blir kanskje litt kjedelig bare å nevne gamle klassikere, så vil gjerne slå et slag for noen litt glemte perler. Blood In Blood Out må med. Selv om den kanskje ikke har tålt tidens tann så godt er det få filmer som har gjort så inntrykk på meg som da jeg så den første gang, på VHS i en kjellerstue på 90-tallet. Og jeg digger den episke ambisjonen der. Synes også Affleck-brødrenes Boston-filmer er litt undervurderte. Gone Baby Gone og The Town for eksempel. Hvis spionfilmer også er inkludert i det utvidete krimbegrepet, slår jeg gjerne et slag for den latterlig undervurderte Spy Game, med Redford og Brad Pitt i hovedrollene. Men nå ble det mer enn fem, merker jeg, man kan jo holde på i timesvis hvis man først begynner…

Hva er den mest realistiske thrilleren/krimmen.

The Battle of Algerie av Gilio Pontecorvo er både en av favorittfilmene mine og den kanskje mest realistiske filmen som laget. Fantastisk sterkt om Frankrikes krigføring i Mahgreb. Også Paul Greengrass’ favorittfilm, sammen med The French Connection. Se disse to, og du forstår hvor inspirasjonen til Bourne-filmene hans kommer fra.

Hvordan ser din norske drømmefilm ut?

Det hadde vært temmelig fett hvis Julie Andem skrev en adapsjon av Åsne Seierstads fremmedkrigerepos To søstre, regissert av Joachim Trier, innbiller jeg meg. Tilbyr meg å gjøre faktasjekken gratis.

Og når er filmen bedre enn krimboka?

Bourne Identity er et åpenbart eksempel. Husker jeg engang snakket med en av manusforfatterne der, og han fortalte meg at de tok ett element fra Ludlums bok – en agent med hukommelsestap som blir funnet flytende i havet. Resten kastet de på dynga. Filmen er myyye bedre enn den overlessede boka.

Hva er ditt første filmminne?

Det første er jeg faktisk usikker på, men husker at Mitt liv som hund av Lasse Hallström gjorde veldig inntrykk da jeg var 6-7 år.

Hvilken film så du sist?

Den siste jeg så på kino var i hvert fall Passengers med Chris Pratt og Jennifer Lawrence. Går jo knapt på kino lenger dessverre. Synes den var litt undervurdert jeg. Veldig kul idé, og håper han roboten i baren er representativ for den kunstige intelligensens begrensninger, hvis du skjønner hva jeg mener.

Hvilken kinosal har du flest minner fra?

Var mye på Magic Johnson Theatre i Harlem i gamle dager. Der ble det ikke vist mye indie-film, kan jeg love deg.

Hva er din favorittfilm gjennom tidene?

Underground, 1995

Siden flere er nevnt over, slår jeg et slag for Emir Kusturicas Underground. Har aldri sett noe så underholdende og smart som fanger galskapen på Balkan bedre. Når han ene antatt døde duden tar skrittet opp fra undergrunnen på 60-tallet og dukker opp i en propagandafilm-innspilling av filmen om sitt eget liv som krigshelt? Makan. Kusturica er kanskje en sprø halvfascist, men du får ikke to gullpalmer før fylte 40 uten å være genial.

Har du en guilty pleasure-film, altså en film du er litt flau over å like?

Point Break. Man rødmer kanskje litt av Patrick Swayzes filosofering rundt leirbålet, eller nei, alt han sier er helt sant.

Har du en kommende film du gleder deg til?

Hører rykter om at filmen om Moland og French i Kongo er på vei. Det kan bli Norges Papillon hvis det gjøres godt.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

1 dag siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

1 dag siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost