Robin Hood, Jim Carrey, Hannah Montana og mektige hockey-ender.

Einar Aarvig

29. januar 2018

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Jens M. Johansson er forfatter og journalist, sist bokaktuell med Fordeler og ulemper med å være John Arne Riise høsten 2017.  Han skriver fast for Dagens Næringsliv. 

Sjekk også de syndige filmgledene til

Skribent og debattant Kadra Yusuf

Komiker Siri Kristiansen

Programleder Gaute Grøtta Grav

Rocker og musikkskribent Ando Woltmann

Forlegger og krimblogger Aslak Nore

Trimdronning og aktivist Kari Jaquesson

Novelleforfatter Marie Aubert

Kvinnegruppa Ottar-leder Ane Stø

Kulturminister Linda Helleland

Samfunnsgeograf og debattant Karl Fredrik Tangen

KrF-formann Knut Arild Hareide

Sexinspirator og sexleketøy-ekspert Cecilie Kjensli

 

Forfatter og journalist Jens M. Johansson

Hei Jens! Hva driver du med om dagen?

Jeg har en tittel. «Lavterskeltilbud». Nå trenger jeg bare å finne noe jeg kan bruke den til.

 

Hvilken av dine egne bøker skulle du gjerne sett filmversjonen av? Og hvem skulle regissert og spilt hovedrollene?

 

Jeg vet ikke om jeg vil det så gjerne. Selv om jeg hadde blitt veldig smigret, selvsagt. Og jeg gjerne hadde tatt pengene. Men jeg synes filmer helst skal ha originalmanus. Jeg merker at jeg ofte synes de blir best da. Bøker er bøker og filmer er filmer. Men ja … «Bryllup og begravelser» handler jo om meg og min familie. Om man gjorde om den til en musikal, pakket med hits. Og Steve Buscemi som meg. Min familie er meget moderne. Man kan liksom ikke snakk om noe familietre, snarere et buskas. Og jeg hadde gjerne sett familien min i storslagne, koreograferte dansenumre. Regissert av Howard Hawks eller Billy Wilder. De er jo døde, men det er nå det jeg vil.

 

Bøkene dine handler gjerne om såre familieforhold. Hva er din filmfavoritter fra familesfæren?

Bilderesultat for the squid and the whale

The Squid and The Whale, Noah Baumbach, 2005

Jeg liker Noah Baumbachs The Squid and the Whale, som jo handler om hvordan to brødre forholder seg til foreldrenes skilsmisse. Den er visstnok basert på Baumbachs egen barndom, og den er utrolig morsom også, synes jeg. Faren, spilt av Jeff Daniels, er så usigelig … teit.

Tilsammans av Lukas Moodyson.

Det fine med familie som materiale, er at det er noe alle har og derfor kan kjenne seg igjen i. Den går ikke an å rømme fra. Og familie er jo også et nokså overmodig og fint prosjekt. Jeg tenker at det er rart at det tross alt går såpass bra som det går. Og det er jo mye komikk der. Og sorg.

 

Er det sånn at du foretrekker filmer som ligger tett opp mot ditt eget litterære uttrykk?

 

Nei, jeg velger filmer etter humør. En januar da jeg var litt nedfor, sånn som man fort kan være i januar, satte jeg meg fore å se så mange av The Guardians liste over de 50 beste filmene fra 2000-2010. Det endte opp med å bli en veldig fin måned. Det viser seg jo ofte at de filmene jeg av og til skygger unna fordi de virker litt i overkant «flinke», er svært rørende og imøtekommende. Jeg prøver jo å skrive om vanlige liv, at de er store nok med alt sitt drama, all sin komikk, men jeg skyr biopics. De blir veldig ofte mye mindre «sanne» enn fiksjonsfortellinger, synes jeg. Og som oftest veldig mye kjedeligere.

 

Vi må jo bare spørre: Har du snøring på filmsmaken til John Arne?

Ja, men det er noe mellom meg og ham.

 

Hva er dine første filmminner?

Bilderesultat for robin hood disney

Robin Hood (Wolfgang Reiterman, 1973)

Jeg tror det er tegnefilmer vist på et laken fra et Super 8-kampera på tidlige bursdager. Først framlengs, så baklengs. På kino så jeg Disneys Robin Hood sju ganger, flere ganger alene, jeg var dypt forelsket i Marion. Jeg så på menneske-rev-problematikken som klart overkommelig. Jeg hadde også Robin Hood på plate. Ellers viste faren min meg Monty Python-filmene på et ungt punkt. Og jeg gikk på kino med moren min. Så E.T på Colosseum, Tootsie på Soria Moria og Woody Allens Zelig på samme sted. Den elsket jeg. Som skilsmissebarn selv, kunne jeg kjenne meg igjen i det å bli som omgivelsene sine.

 

Hvilken film så du sist?

Bilderesultat for Jim & Andy: The Great Beyond

Dokumentaren Jim & Andy: The Great Beyond, om Jim Carreys arbeid med filmen Man on the Moon om komikeren Andy Kaufman. Jeg liker Jim Carrey enda bedre nå. Sykt og klokt på samme tid.

 

Hvilken kinosal har du flest minner fra?

Det sterkeste er fra storsalen på Colosseum på Majorstua i Oslo (var bare én sal der da, tror jeg). Særlig E.T. Jeg hulket meg gjennom den filmen. Jeg var elleve da. Jeg kan savne å hulke sånn på kino. Dessverre gjør jeg ikke det lenger. Selv om jeg felte en tåre da jeg så Hanna Montana: The Movie med datteren min, og Hannah Montana synger en sang til faren sin. Da var datteren min åtte. Jeg var 37.

 

Vrient spørsmål, men hva er verdens beste film?

Bilderesultat for It’s A Wonderful Life

It’s A Wonderful Life (Frank Capra, 1946)

En stor favoritt er It’s A Wonderful Life. Forfatteren Dorothy Parker var en av dem som jobbet med manuset, har jeg lest et sted.

 

Har du en guilty pleasure-film, altså en film du er litt flau over å like?

Image result for mighty ducks

Oppfølgerfilmen D2: The Mighty Ducks (Sam Weisman, 1994)

Jeg skammer meg ikke over noe sånt. Jeg gjorde det før, men så ble jeg klokere. Men jeg er svak for alle former for sportsfilmer. Det er en av grunnene til at jeg liker jula så godt. Da begynner alle tv-kanalene å sende sportsfilmer på natten. Jeg vet ikke hvorfor de gjør det, men jeg spør ikke. Jeg sitter bare oppe og venter. Og da er det ikke Utfordringen eller Raging Bull og sånt de viser. Nei, jeg vet å sette pris på The Mighty Ducks med Emilio Estevez  (hovedbildet) som spiller en hotshot-advokat, dømt for fyllekjøring og som samfunnstjeneste må trene et ishockeylag med barn og vokser som menneske på erfaringen. Der finnes det heldigvis en 2-er og 3-er også.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

5 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

3 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost