- Det er tåpelig å se kvinner som våkner med leppestift og ryddig hår, eller som har vært strandet på en øde øy i månedsvis, men som likevel har glattbarberte armhuler og perfekt formede bryn.

Einar Aarvig

1. mars 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Hei Kari! Hva driver du med om dagen?

Jeg jobber med trim- og livsstilsveiledning og holder kurs og reiser. I morgen reiser jeg med en gruppe på 25 personer til varmere strøk for en ukes trimcamp. Jeg jobber også med et stort hageprosjekt, hele hagen min skal bli landbruk, det er grunnen til at jeg var med på Farmen, for å lære om det å dyrke mat på gammeldags måte uten bruk av bensindrevne redskaper.

Du er jo så sunn og sprek. Er du glad i filmer om trening, f eks bokse- og dansefilmer?

Foreldrene mine var glade i musicals, jeg synes det er artig å se klassikere som Singin´ In The Rain, og filmer som All That Jazz, men det skal mye til for å se nye filmer som har dans som hovedtema. Da vil det være dramaet som trekker meg til den. Black Swan var spennende. Jeg hater vold, og skyr unna filmer der jeg vet det er mye av det. Ofte er voldsscenene ren fyllmasse og veldig spekulative, slett ikke nødvendige for å drive historien fremover. Har jo sett Rocky og Raging Bull, men jeg holder meg for øynene når de verste voldsscenene kommer.

Føler du deg lat hvis du sitter ned og ser film i noen timer?

Absolutt ikke, å se en god film er fantastisk!

Og vi må bare spørre: Hva er ditt forhold til trimdronning, filmstjerne og feminist Jane Fonda?

Jeg har veldig sansen for Jane Fonda. Hun stod frem med sine politiske synspunkter og tok en stor risiko for latterliggjøring, noe hun også ble utsatt for. Hun gjorde trim tilgjengelig på en veldig spennende måte på begynnelsen av 80-tallet og fikk mange kvinner til å komme seg ut av lenestolen. Jeg har faktisk dubbet en av hennes trimfilmer til norsk. For et par år siden var jeg på en stor konferanse for min bransje i USA og Fonda mottok en pris for sitt trimarbeid. Hun holdt en morsom og interessant tale som inspirerte!

Hvor ofte går du på kino?

Jeg går på kino 12-15 ganger i året, mest under filmfestivaler. De franske og arabiske filmfestivalene byr på mange gode filmer. Jeg styrer unna blockbuster-filmer og synes kinotilbudet er altfor dominert av amerikanske filmer. Jeg er ofte i Frankrike og går alltid på kino når jeg er der.

Hva er ditt første filmminne?

Jeg husker ikke hvilken, men det var en Disney-film. Det var på Saga kino i Oslo, den gang tror jeg den het Scala.

Har du en film du har sett skikkelig mange ganger?

Det er mange. Bladerunner for eksempel. Og Love Actually.

Har du en guilty pleasure-film, altså en film du skammer deg litt over å like?

Nei

Lar du deg irritere over kvinnefremstillinger i filmer?

Det er ingen tvil om at kvinner er underrepresentert på film og at fremstillingen av kvinner ofte er snever. Kvinner har mindre skjermtid, mindre taletid, selv som hovedrolleinnehavere, de fremstilles som pyntegjenstander, og aldersforskjellen mellom mann og kvinne i romantiske og seksuelle forhold på film er latterlig. Det er for få voksne kvinner på film og altfor få kvinnelige, komplekse hovedroller. Det er ufattelige at Hollywood ikke satser mer på kvinnelige hovedroller. Slike filmer drar i snitt inn over 15% mer en filmer med mannlig hovedrolle. Men de mest lønnsomme filmene er de med både kvinnelig og mannlig hovedroller. Jeg følger godt med på arbeidet til Geena Davis og hennes mediaforskningsinstitutt. De analyserer filmer fortløpende.

Og har du en skikkelig versting-film?

Ikke noen jeg kommer på nå, men det er alltid så tåpelig å se kvinner som våkner med leppestift og ryddig hår, eller som har vært strandet på en øde øy i månedsvis, men som likevel har glattbarberte armhuler og perfekt formede bryn. Slike “faux-pas” begås ofte. Kvinner på film er sjelden svette og bustete. Styrer også unna actionfilmer og slikt som jeg vet ikke vil gi meg noe. Men har da sett Rambo og dårlige spaghetti-westerns da jeg var tenåring.

Hvilken film så du sist?

Lion. Og den anbefales på det aller sterkeste!

Og er det en kinopremiere du ser frem til?

Barndom av Margreth Olin

Hvem skulle spilt deg i filmen om ditt liv?

Ha ha ha, det slipper jeg å tenke på, det blir ikke noe film om mitt liv!


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

5 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

3 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost