Samfunnsgeograf som liker Van Damme.

Einar Aarvig

9. september 2016

Kategori: Intervju

Se flere artikler
Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Hvorfor kan man ikke bare like ting uten å skamme seg, tror du?

Fordi smaken er framvisning av personlighet, og sånn sett er det mye på spill. Skam er litt som fylla, noe å skylde på som liksom skal ta bort koblinga mellom deg og det du liker.

Hva sier en persons filmsmak om vedkommende?

Mye kan utledes fra den, for eksempel kulturelle erfaringer knyttet til alder, land og stedet folk har vokst opp. Du kan også anslå en del om klasseposisjon, og særlig utdannelsesnivået i familien. For eksempel tyder det på høyt utdannelsesnivå om folk er mer opptatt av regissører enn skuespillere. Riktignok er det å gå utenfor samtidens populære filmer, om det så er å like fortidens, lavterskelinngang til kulturell interesse. Inn den døra går folk fra hjem uten mye kultur som kjapt må vise at de har en smak som hever dem over mengden.

Hva er ditt første filmminne?

Lyn Gordon med noen skumle sandmenn. I svart hvit. På Askims gamle kino, der det nå er kulturhus. Den må ha vært gammel også da. Mer voksent var Hair og Smokey and the Bandit. Foreldrene mine tok meg til Oslo for å se, og særlig Hair var med meg lenge.

Hvilken film så du sist?

Sangen fra havet – fantastisk tegnefilm. Så den med barna. Irsk fortelling finansiert av en rekke europeiske land.

Hva er din favorittfilm gjennom tidene?

Det forandrer seg med pretensjonene mine, og mye er det brutalt å se igjen, men filmene til det jeg tenker på som 70-tallsregissørene skuffer ikke. Hjortejegeren.

Og har du selv en guilty pleasure-film?

Tja. Jeg liker vold uten så mye mer. Donald Trump-støttende Van Dams Bloodsport. Og jeg synes det er middelkulturelt at jeg liker Rashomon. Japansk filmklubb-standard.

Har du en kommende film du gleder deg til?

Jeg gleder meg til Captain Fantastic, men sorry kinofilm, jeg gleder meg enda mer siste sesong Rectify på Netflix.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Image from the movie ""
Anmeldelse

The Big Sick

11 timer siden
Ikke la deg skremme av en oppstilt og kjedelig plakat. The Big Sick er kanskje den mest genuine og varme indiefilmen du kommer til å se i hele år! Mange...
Anmeldelse

Lumière! Eventyret begynner

1 dag siden
I årene mellom 1895 og 1905, lagde brødrene Auguste og Louis Lumière nesten 1500 kortfilmer. Her presenteres 108 av dem, i restaurert form. Filmen...
Image from the movie "Mother!"
Anmeldelse

Mother!

5 dager siden
Jennifer Lawrence stirrer på maling som tørker, og tilskueren har skjønt det for lengst! Her er det en twist. Dialogen mellom henne og ektemann Javier...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost