Vi hadde dessverre ikke plass til hele vårt merkelige møte med Harrison Ford i papirutgaven denne måneden. Les derfor om hvordan «Indiana Jones»– og «Star Wars»–legenden først ikke vil snakke om seg selv, men tar skikkelig av når han først gjør det.

Admin Filmmag

7. september 2011

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Vi har snakket med Harrison Ford om Cowboys & Aliens en stund, og 69-åringen virker ganske så utilpass.  Som de kompromissløse revolverjournalistene vi er, konfronterte vi ham med nettopp det: 

 

– Du er en veldig reservert (les: sur) type. Men alle vi har snakket med påstår at du er skikkelig sprudlende bak masken, når du først føler deg trygg. Hva tenker du?
– Det handler hvertfall ikke om trygghet eller selvtillit. For det har jeg. Men jeg er ikke like, eh, overstrømmende som enkelte. Jeg er ikke så interessert i…, det er bare sånn jeg er.

 

– Du liker ikke snakke om deg selv?
– Nja. Men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å…For å snakke om filmen og til en viss grad snakke litt om meg også, jeg skjønner jo den biten. Jeg ønsker å bruke denne muligheten til å gi klare, definitive svar på spørsmålene jeg får. Jeg er ikke her for å … få noen til å elske meg.

 

Ok. Men likevel: Fortell litt om din karrieren din, da! Du gikk fra snekker til skuespiller. Hvordan skjedde det, egentlig?
– Jeg var faktisk skuespiller før jeg var snekker. Jeg kom til Los Angeles rett fra filosofi hovedfag på college. Jeg forlot colllege med vissheten om at jeg ikke ville få en vanlig jobb, slik som mine medstudenter, de som kom til å gjøre akkurat det samme hver dag i 25 år, se de samme menneskene hele tiden. Jeg visste at det ikke var noe for meg. Jeg hadde spilt en del skuespill under utdanningen og tenkte at det kanskje var noe for meg. Jeg var ikke en…, vel, denne historien er mer komplisert enn man kanskje kunne skulle tro.

 

Ehe. (nervøs latter)
– Jeg var ikke en lagspiller. Likte ikke lagsport. Var jo sosialt interessert, men fant ut noen ting av å stå på scenen: 1. jeg ble livredd av det. 2. jeg elsket å overvinne den frykten. 3. jeg elsket å samarbeide med andre mennesker om å fortelle historier. Rollen som historieforteller tiltrakk meg.

 

Så du dro til Los Angeles og Hollywood?
– Ja, jeg kunne sikkert ha dratt til New York også. Men det er fint og varmt i LA. Jeg hadde flaks relativt tidlig. Jeg fikk en kontrakt med Colombia, men jeg likte den ikke. Likte ikke jobbene jeg fikk. Så jeg kom meg ut av syvårs-kontrakten og begynte som freelancer. Jobba litt i tv, men likte det ikke noe særlig. Jeg hadde kjøpt et lite hus og jobbet med å pusse det opp. Jeg tjente ikke mye på den tiden, og mesteparten gikk til verktøy. En venn av meg jobbet for Sergio Mendes…

 

SELEKTIV OG FRYKTLØS
Ford har snakket seg varm. Arrogansen er der fortsatt, men dette er åpenbart en historie han liker å fortelle. Det lyser litt i de ellers mørke øynene når det fortelles om kompisen, som altså jobbet for den LA-baserte sviske-arrangøren fra Brasil. Mendes lever fortsatt, holder det gående med sin lettfordøyelige easy listening-bossanova. Men tilbake til Ford.

 

– …og det skulle bygges et studio, han var innspillingstekniker. Kompisen min foreslo meg som snekker, jeg hadde et møte med Sergio og ble enige om at jeg skulle bygge et tispors, helproft innspillingsstudio for musikk. Han spurte meg aldri om jeg hadde gjort noe lignende før, og jeg glemte visst å fortelle ham sannheten.

 

Interessant.
– De neste månedene brukte jeg på å lese om snekring og studiobygging og fikk bygd det til slutt. Etter det var jeg aldri arbeidsledig, og jeg jobbet mye for rike folk. Endelig kunne jeg gi mat til familien min.

 

Men hvordan ble du skuespiller?
– Det var i denne perioden at jeg av og til slang innom en audition. Eh, eh. Men jeg gikk ikke på samme måte som tidligere, skrekkslagen, full av frykt og kompromisser. Nå gikk jeg direkte fra jobben, i snekkerklær, ga mye mer beng. Gadd ikke ta roller med mindre de var godt betalt og ga meg mye oppmerksomhet. I denne perioden gjorde jeg «American Grafitti» og «The Conversation». Under innspillingen av sistnevnte stod jeg på kontoret til Francis Ford Coppola da George Lucas kom inn. Han skulle innlede audition-rundene til «Star Wars». Han så meg og spurte senere om jeg ville prøvelese, og så fikk jeg rollen som Han Solo.

 

Det studioet og de andre byggverkene dine, står de der fortsatt?
– Selvsagt, alle som en. 

Les mer om vår seanse i London her! 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost