Hvor går veien videre for Haugesund?

Le LD Nguyen

18. august 2016

Kategori: Nyheter, Uncategorized

Se flere artikler

Tonje Hardersen brukte bare 30 sekunder på å takke ja til en formidabel utfordring: Å lede Den norske filmfestivalen Haugesund.

I likhet med svært mange i film- og kinobransjen har også Tonje Hardersen bakgrunn fra filmklubb-Norge, og etter avlagt hovedfagsoppgave i rape-revenge-film begynte hun å jobbe som barnefilmklubbkonsulent i Norsk filmklubbforbund. Så gikk veien via Arthaus til filmrådgiver i Film & Kino, som innebar arbeidsoppgaver i filmfestivalen. I fjor fikk hun spørsmål om å overta som sjef for Den norske filmfestivalen Haugesund da mangeårige festivalsjef Gunnar Johan Løvvik gikk av, og trengte ikke lang betenkningstid.

– Jeg brukte vel 30 sekunder på å svare ja på tilbudet! Det å skulle overta som leder av Norges eldste filmfestival var en utelukkende glede, selv om det selvsagt var store sko som skulle fylles, sier Hardersen til Filmmagasinet.

Haugesund har tradisjonelt vært regnet som selveste flaggskipet blant norske filmfestivaler, samtidig som ting har endret seg de siste årene. Kan du si noe om dette? Hvor står festivalen i dag? Har interessen for festivalen – fra både media, distributører og publikum – vært jevnt synkende?

– Festivalen er en bransjefestival, så det er klart at konjunktursvingninger i markedet også merkes i Haugesund. Interessen er fortsatt stor, så selv om vi har merket noe nedgang i norske tilreisende, har vi samtidig en økning av utenlandsk filmbransje til vårt marked New Nordic Films. Det har også vært et oppsving blant det lokale publikummet som er veldig gledelig!

Hva er dine, festivalens og byens ambisjoner med tanke på fremtiden?

– Festivalen skal være det viktigste samlingsstedet for den nordiske film- og kinobransjen, og samtidig en feiring av det norske filmåret som har gått med Amanda-utdelingen. Og ikke minst skal det være en folkefest i Haugesund med rød løpere over alt i byen.

Du ble litt «kastet inn i det» i fjor, føler du deg varmere i trøya i år? Hvor mye rom har du for å sette preg på festivalen med dine ideer og ambisjoner?

– Det er alltid en trygghet i å ha en festival bak seg. Handlingsrommet er forholdsvis stort, samtidig er det en tradisjonsrik festival vi arrangerer, med mange elementer som skal passe sammen. Vi snakker altså mer om justeringer enn revolusjonerende endringer.

Gjør dere noen store endringer i år?

– Vi samarbeider i år med flere nye spennende aktører. Handelshøyskolen BI er i år medarrangør på den filmpolitiske konferansen, og gjør at både nivå og omfang av konferansen løftes. Vi har filmvisning på øya Utsira langt ut i Norskehavet og skal arrangere skolevisninger for 8000 elever på Haugalandet.

 

GJØR STAS PÅ FREMTIDENS NORDISKE FILMSKAPERE

Festivalsjefen kan fortelle at grunnstammen til festivalen er deres store hovedprogram, hvor filmer fra Cannes, Berlin, Hollywood og norske og nordiske filmer vises for aller første gang på Den norske filmfestivalen Haugesund, før de senere havner på norske kinoer. Sideprogrammet Fokus Norden viser de beste nye filmene fra våre naboland, og festivalen har et konkurranseprogram for filmer fra de nordiske filmskolene.

– Det er viktig oss å kunne gjøre stas på fremtidens nordiske filmskapere!

Haugesund har tradisjon for å være Norges mest glamorøse festival hva angår kjendisbesøk både fra inn- og utland, med god drahjelp fra Amanda-utdelingen. Hvordan blir det i år?

– Det er dessverre altfor tidlig å avsløre noe hittil, men at Amanda blir stjernespekket er sikkert! I tillegg kommer hele ensemblet til åpningsfilmen Løvekvinnen, samt et par andre norske filmer. Og så er vi alltid glade for å ha Jakob Oftebro – årets Amanda-vert – i Haugesund!

Og hva gleder du deg mest til?

– Åpningsfilmen Løvekvinnen blir stor stas! I tillegg kommer alle godbitene fra Cannes, som hadde et utrolig sterkt program i år. Jeg gleder meg til å se hvilke norske filmstjerner som får sine navn hamret ned i Haugesunds egen Walk of Fame, før vi avslutter med Amanda-festen!

(Red.anm) Etter intervjuet har det blitt kjent at følgende gjester tar turen til Haugesund: Rolf Lassgård, Sofie Gråbøl, Liv Ullmann, Vibeke Idsøe, Henrik Martin Dahlsbakken, Pernilla August, Heidi Toini, Mads Sjøgård Pettersen, Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle m.fl.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost