Tidenes drøyeste norske oppfølger setter rekord i nordnorsk bannskap og ufinheter. Denne gangen fikk Stig Frode Henriksen & Co med seg Marion Ravn på skuta.

Einar Aarvig

21. november 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

–  Den første filmen har vokst seg til å bli en kultfilm, og flere og flere har oppdaga den. Den ble stadig lagt ut på Youtube i sin helhet, og vi lot etterhvert være å fjerne den derfra. Plutselig hadde den over tre hundre tusen visninger, og da tenkte vi at det hadde vært artig å returnere til det universet.

 

Stig Frode Henriksen er aller mest kjent som Jompa, Kill Buljo-filmenes gulkledde, bebartede hovedperson. Nå snakker han om et annet filmunivers; Kurt Josef Wagles nordnorske mikrokosmos. Forrigefilmen, …Jakten på Fjordheksa, var en både nedpå og hysterisk buskis-mockumentary, en bevisst lek med The Blair Witch Project, filmet med svært håndholdt kamera i skauen og ved fjorden. Når Stig Frode og parhest Tommy Wirkola nå returnerer til den skjeggete finnmarkstereotypen, ligger handlingen nærmere Agatha Christie. Kurt Josef og den tilbakestående trubaduren Rock Fjellstad skal løse en mordgåte på hurtigruta.

http://media.filmweb.no/materiell/ect/NOR20170743/bbbokbo12.jpg

GUTTA PÅ TUR: Kurt Josef Wagle (Stig Frode Henriksen) og Rock Fjellstad (Jørn Tore Nilsen).

–  Jeg, Tommy og Jesper Sundnes skrev manus i L.A for to år siden, men at det skulle bli innspilling var vel egentlig ikke klart før seint på kvelden dagen før vi faktisk skulle være på sett. Vi mangla fotograf, men fikk i siste liten tak i veldig dyktige Oskar Dahlsbakken på foto.

 

FØTIDSPENSJONERT FISKER OG ET DÅRLIG MENNESKE

Hvem er egentlig Kurt Josef?

– Kurt Josef er en førtidspensjonert fisker med et forferdelig menneskesyn. Han skjønner ikke selv at han er et egoistisk og dårlig menneske. Alt han gjør, gjør han for sin egen del, og han har klare psykopatiske trekk.

– Ligner han Jompa?

– Han er ikke like lat, men han er nok en enda større egoist. Kurt Josef drikker riktignok ikke like mye som Jompa, men han har alle de dårlige sidene Jompa har, i tillegg til tusen flere. Han er utrolig drøy, og er veldig morsom å spille nettopp fordi han er så langt unna meg selv som person.

 

TABUBRYTING

 –  Ja, filmen inneholder likskjending, pakistanervitser, meget grovt språk, obskøn nakenhet, oppkast, majestetsfornærmelser, tull med Dissimilis, homofobi, ordet «neger», vold mot kvinner og en hel del annet som ikke passer seg i fine salonger. Har dere prøvd å være «politisk ukorrekte»? Eller er det bare sånn dere faktisk er?

 –  Filmen sparker i alle retninger, og karakteren Kurt Josef Wagle er et utrolig dårlig menneske på alle måta. Han er nok den karakteren jeg har spilt som jeg har minst til felles med.

 

 

Stig Frode trekker frem den britiske humorlegenden Peter Sellers og den danske pinlighetsserien Klovn som inspirasjonskilder. Sammen med virkelige personer og ting de selv synes er morsomt. Tommy Wirkola har hatt hovedregi, mens hovedrolleinnehaveren kommer med viktige innspill.

 

–  Innspillingen var ekstremt morsom. Vi var en veldig flink og fin gjeng både foran og bak kamera, og lokalbefolkningen på Stokmarknes, der filmen ble spilt inn, stilte opp på en glimrende måte. Det var ganske utfordrende med de lange tagningene vi hadde. Både de foran og bak kamera måtte gjøre sine ting helt riktig for at de skulle funke.

ALARM: GROVT SPRÅK

http://media.filmweb.no/materiell/ect/NOR20170743/rxxxokb10.jpg

Maria Bock og Stig Frode i kjent Kurt Josef-stil.

 

Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta kan virke løssluppen og halvsprø, men på grunn av tidspress og det som må være et av nyere tids mest dialogtunge norske filmmanus, måtte alle holde seg nokså strengt til de skrevne replikkene og unngå for mye improvisasjon. Selv om det selvsagt forekommer. Nevnte replikker er som sagt temmelig drøye, og det aller groveste språket kommer fra Marion. Eksempel/triggeradvarsel: «Hell det forpulte fostervannet tilbake til fittehølet det kom fra.»  Marion spiller seg selv i filmen, og varianten av henne vi ser overgår lett hovedpersonen i fælhet.

 

–  Marion Ravn var veldig fin å jobbe med. Vi har samme humor. Hun er faktisk en av de morsomste personene jeg kjenner, og hun er en veldig dyktig skuespiller. Enorm tilstedeværelse, og så kommer hun utrolig godt ut på lerretet.

 

VERRE PÅ BOKMÅL

http://media.filmweb.no/materiell/ect/NOR20170743/wbpoomy11.jpg

Filmmagasinet fikk huket tak i popstjernen og måtte jo spørre:

 –  Hei Marion! Hvordan i all verden havnet du i dette selskapet?

–  Jeg fikk tilsendt manus av Tommy Wirkola på mail for noen år siden og lo godt. Ble i ettertid kjent med Stig Frode og Tommy som jeg fikk veldig god kjemi med.  Vi delte alle en felles glede av mørk og drøy humor. Så da bare måtte jeg være med!

 –  Hvordan var det å bruke så grovt språk? 

–  Nå har jeg nordnorske foreldre og føler meg 100% nordnorsk i hjertet. Så det kom veldig naturlig! Haha! Det bare høres tusen ganger verre ut når man sier det på bokmål!

 

 

 

 

LEIRSKOLE

 

Samtlige av Marions replikker er over toppen drøye, og hun gru-gleder seg til premieren. Det er gode minner fra innspillingen, som sammenlignes med leirskole.

 

 –  Ja, hvordan var det å jobbe med Stig Frode &Co? 

–  Elsket det! Hadde store problemer med å ikke bryte ut i latter hver gang de gutta der startet med replikkene sine.

 –  Har du hatt lyst til å være like fæl som film-Marion på turne? 

–  Hvem sier at jeg ikke allerede er det.

FETTEHÅRAN

De sarteste leserne burde anse seg advart, andre føler seg kanskje mer fristet til å oppleve den drøye galskapen i KJWOMPH.  I kommentarfeltet under et klipp fra filmen, skrev for eksempel det vi antar er en nordnorsk kvinne at hun gledet seg til å «flir fettehåran av mæ». Vi gir det siste ordet til Stig Frode:

 

 

 

 –  Hvem er Mysteriet på Hurtigruta for?

 

 

–  Det er vanskelig å si helt klart hvem som er filmens målgruppe. Den første har hatt stor spredning i både geografi og alder, men det er nok en film for alle som liker litt drøye komedier, og ting som ikke er så veldig politisk korrekte.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Wildling

4 dager siden
  Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen.  Tyske Fritz Böhm har en CV proppfull av ulike filmerfaringer. Han har for eksempel klippet, skrevet...
Anmeldelse

A Ciambra

2 uker siden
Hoi, dette var både bra og mektig. I en frittstående oppfølger til flyktningedramaet Middelhavet følger regissør Jonas Carpignano den fjortenårige...
Anmeldelse

Skyggen fra treet

3 uker siden
Hat avler hat. Også på Island. Skyggen fra treet handler i hovedsak om en uheldig familie og deres destruktive forhold til resten av verden. Det...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost