Apemannen Andy Serkis.

Le LD Nguyen

9. juli 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Filmfranchisen startet allerede i 1968 med en av tidenes sci-fi-klassikere – den originale Planet Of The Apes med Franklin J. Schaffner på regi og med Charlton Heston i hovedrollen. Avslutningsbildet med Frihetsgudinnens hode og fakkel stikkende opp av sanden er ikonisk. Filmen var basert på den franske forfatteren Pierre Boulles roman «La Planète des Singes» (1963) og avfødde en rekke oppfølgere av ymse kvalitet utover 70-tallet.

Tim Burton gjorde et surrete forsøk på reboot i 2001 med sin Planet Of The Apes, men skikkelig sving på franchisen fikk ikke 20th Century Fox før i 2011, med Rupert Wyatts Rise Of The Planet Of The Apes. Filmen ble en gedigen suksess, og oppfølgeren Dawn Of The Planet Of The Apes fra 2014 var ikke noe dårligere. Denne nye filmserien er en prequel til den originale Planet Of The Apes og forteller historien om hvordan apene utviklet seg og gikk til krig mot menneskene.

BROBYGGEREN CAESAR


Sommerens War For The Planet Of The Apes blir den tredje i rekken etter 2011-rebooten. Matt Reeves, som hadde regi på andrefilmen Dawn Of The Planet Of The Apes, fortsetter i registolen, og verdens beste motion capture-skuespiller, Andy Serkis, fortsetter i hovedrollen som sjefsapen Caesar. Serkis har tidligere gjort Ringenes Herre- og Hobbiten-filmene, samt King Kong (2005).

Hva kan vi forvente av deg og rollefiguren din, Caesar, denne gangen?

– Etter å ha spilt Caesar siden han var en liten unge og frem til han vokste opp og ledet apenes opprør, så føles det nesten som jeg har opplevd en barn- og ungdomstid som ape selv, melder Serkis og ler.

– Caesar fortsetter å utvikle seg. Problemene han møter i denne filmen er virkelig avgjørende for sagaen. Noe av det mest ekstraordinære med disse tre filmene, er hvordan man har klart å balansere historiene om både apenes og menneskenes utvikling. Caesar er jo broen mellom disse to verdenene, siden han vokste opp hos menneskene. Han så på seg selv som et menneske helt til han skjønte at han aldri kunne bli helt akseptert, at han bare var et eksperiment. Kampen som foregår inni hodet til Caesar – der han både respekterer og beundrer menneskene, samtidig som han må kjempe for sin egen art – er virkelig kompleks og interessant.

STØRRE LANDSKAP OG MER EPISK

Forrige film sluttet med at Caesar dreper den ondskapsfulle og krigerske apen Koba, som ville utslette alle menneskene for enhver pris. I War For The Planet Of The Apes må Caesar bygge opp apesamfunnet pånytt. De forlater den trygge basen de har bygget i skogen. Å ta livet av en ape var noe Caesar hadde sverget på å aldri gjøre, og han opplever en indre konflikt som virkelig får han til å tvile på sin plass i verdenen, samtidig som store utfordringer står i kø både i interaksjonen med andre aper og mennesker.

Det virker som han alltid må lide, at det aldri er fred å få for vår Caesar?

Ja, det er en konstant kamp mellom det å ta vare på seg selv, sin familie og sin egen art, samtidig som han ønsker fred med menneskene. Han vil at begge artene skal kunne sameksistere på jorden, noe som er vanskelig.

I den nye filmen spiller Steve Zahn en interessant apekarakter, som Caesar møter på veien når han leder klanen sin ut av Muir-skogen?

Det er riktig. Og det som er spesielt med dette møtet, er at Zahns rollefigur er en ape som lever helt alene og er like intelligent som Caesar. Dette viser hvor langt viruset har spredt seg, og det sjokkerer Caesar og co., vissheten om at de ikke er de eneste apene som har utviklet intelligens.

Scenografien var virkelig storslått i den forrige filmen, kan vi forvente at det blir enda større denne gangen?

Første film, Rise…, holdt fokuset på Caesar og hans oppvekst, hvordan han ble utstøtt av menneskene. Andre film, Dawn…, hadde en større historie der apene bygger opp et samfunn inne i skogen mens menneskeheten rammes av en katastrofe og går i oppløsning. Den nyeste, War For The Planet Of The Apes, er enda mer episk, med større landskap og en bredere forståelse av hele situasjonen.

Filmen er skutt i 65mm, noe som er svært uvanlig i våre dager?
Ja, jeg har sett noen testbilder, og det ser fantastiske ut i 65mm!

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

3 dager siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

3 dager siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost