"...ulike deler kynisme, innbitt stahet, opportunisme, hensynløshet, sluhet, fandenivoldskhet og menneskelighet"

Einar Aarvig

15. februar 2008

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Ulikt andre hollywoodskuespillere fra de britiske øyer, er Daniel Day-Lewis det man kalle en method actor. Det betyr, enkelt forklart, at han ikke tilnærmer seg roller med overspill på oxfordengelsk og teatralsk formidlingstrang, men BLIR filmkakarakteren snarere enn å spille den.

 

 

I tillegg er det interessant at så mange av filmvalgene til den femti år gamle London-fødte engelskmannen er genuint amerikanske historier. Han var Den siste mohikaner, og i hans siste store film var han den brutale Bill The Butcher i det historiske eposet Gangs of New York.

 

There Will Be Blood er ikke mindre storslått, i hvert fall ikke rent fortellermessig, og er historien om en forholdsvis grådig og konkurranseinnstilt oljeentrepenør fra det tidlige 1900-tall. Day-Lewis er oljeeventyreren Daniel Plainview, en person sammensatt av ulike deler kynisme, innbitt stahet, opportunisme, hensynløshet, sluhet, fandenivoldskhet og menneskelighet. En karakter med uutgrunnelig dybde, som neppe hadde vært like interessant hvis skuespilleren hadde vært en annen. Det er en overdrivelse å si at de snaue tre timene filmen varer raser av gårde, her kunne kanskje en og annen scene vært kuttet ut. Med trykk på ”kanskje”, fordi rytmen, stemningen og tonen i filmen føles nesten mer perfekt enn det man er i stand til å fatte etter å kun ha sett den en gang.

 

There Will Be Blood vil bli husket, både av deg og av forvaltere av filmhistorien.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost