Hvor er undringen?

Einar Aarvig

27. september 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Det har godt humør, og føles av og til ganske friskt, dette eventyret som syr sammen ulike motiver og historier fra Asbjørnsen og Moe-katalogen. Vebjørn Enger (Kompani Orheim) er god som tittelfiguren, den surrete, tankeløse og fornøyde underdogen nordmenn er så glade i.

 

Historien holder imidlertid ikke. Slesk, overspillende dansk badguy på jakt etter heltene i skauen sender tankene til Birkebeinerne, og ikke på en god måte. (Selv om Allan Hyde spiller sin danske prins med det vi håper er humor og distanse.)

Askeladden… etterstreber nasjonalromantisk stil, og tjuvlånene fra gresk mytologi forstyrrer. Her er  gylne epler, tråder i labyrinter, speilvåpen og enhjørningreferanser, og minner ikke de hvitkledde fristerinnene mer om sirener enn huldrer? Og er spenningen spennende nok, sånn generelt?

Det verste er kostymene. Det er mulig Game of Thrones har satt uoppnåelig presedens med sine ekstravagante eventyr-gevanter, men det holder ikke å rote halvhjertet rundt i kistene på Folkemuseet slik filmskaperne etter alt å dømme har gjort her. En serie som Vikingane/Norsemen viser at det faktisk kan lages akseptable historiske, eventyrlig-realistiske filmklær/frisyrer her til lands, her har noe sviktet. Vestene og bunadene (!) i Askeladden dreper enhver magi.

 

Helheten forurenses ytterligere ved svake effekter (heksa med nesa i stubben er KRISE) og at viktige rollefigurer virker lite fortrolige med våpnene sine. Her er en følelse av spel/lokalteater, godt hjulpet av et flatt, ikke spesielt kreativt filmspråk. Men tomler opp for nykommeren Elias Holmen Sørensens fine innsats som godslige, hobbit-aktige Pål.

Gåten Ragnarok (2013) var en selvsikker og heftig genreoppvisning, regissør Mikkel Sandemose har dessverre ikke klart å gjenskape drivet og spennings-uforutsigbarheten her. Det er endimensjonalt og lettvint, uten invitasjoner til undring over eventyret i seg selv, det som kjennetegner genrens gode filmer.
Men humøret kan man ikke ta fra Askeladden i Dovregubbens hall, innimellom smitter det ganske greit.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost