Har internett skylda?

Nicolai Berg Hansson

23. januar 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

31. mai 2014 tok de tolv år gamle jentene Anissa og Morgan med seg venninna Payton ut i skogen, knivstakk henne og etterlot henne for å dø. De gjorde det ikke fordi de hadde lyst, men fordi de var redde for at Slenderman skulle drepe dem og familiene deres. Payton var rett og slett et nødvendig offer, slik de så det. Denne hendelsen fikk visst voldsomt mye oppmerksomhet over dammen, men gikk i hvert fall denne anmelderen hus forbi, så her får vi et interessant innblikk i en nokså uvanlig sak. Men først og fremst, hvem eller hva er Slenderman?

Irene Taylor Brodskys HBO-dokumentar forsøker først å besvare dette spørsmålet, og deretter ta for seg de to skyldige jentenes oppvekst og hva det var som gikk galt. Slenderman er et internettfenomen, den moderne busemann som florerer på alle mulige nettsteder og plattformer. Han er en høy jævel uten fjes, med skreddersydd dress og en mengde overnaturlige evner, som har skremt barn siden 2009. Når han ikke går rundt i skogen og lever sitt glade liv, bruker han tiden til å kidnappe uskyldig ungdom. Hvorfor? Internett har mange teorier. Hovedsaken er at han er skummel. Oppfordrer han små jenter til å drepe vennene sine? Nei. Så hva var det som skjedde?

Gjennom intervjuer med jentenes foreldre, får vi vite at barna opplevde mobbing og annerledeshet, men ikke i noen enormt større grad enn mange andre barn på samme alder. De skal ha hatt en helt normal oppvekst, uten tegn til psykiske lidelser. Men i det skjulte har de altså blitt noe hjernevasket av internett.

Hvis du allerede bærer en viss skepsis til internettet og dets usunne påvirkning på vår tankegang og selvbilde, vil denne dokumentaren antakeligvis bare fyre opp under den følelsen. Kidsa, eller i hvert fall Anissa og Morgan, bruker ikke internett til å anskaffe seg nyttig kunnskap eller (som du, kjære leser) lese filmanmeldelser. I beste fall brukes det til hjernedød underholdning, i verste fall til å dyrke sine frykter og til å se etter ulegitimert bekreftelse på sine egne mistanker. I en sekvens viser Brodsky oss f.eks. YouTube-historikken til Morgan, som går fra mentale helse-tester til dyreplageri. Men internett fungerer heller ikke som noen voldsomt god syndebukk, men hvordan skal man da ta tak i situasjonen?

Er det foreldrene som har skylda, som ikke passer på hva barna driver med? Er det skolesystemet, som deler ut Ipads til elevene fra femteklasse og oppover? Er det opp til barna å passe på hverandre? Og hvilken hjelp får de egentlig i rettssystemet, som låser dem borte fra foreldrene i årevis mens rettssaken pågår? Skal jentene, som nå er blitt tenåringer, dømmes som voksne, og risikere livstid eller i verste fall dødsstraff? Eller er de fortsatt barn? Beware the Slenderman svarer ikke egentlig på noen av disse spørsmålene, men adresserer dem på en klok måte. Filmen er godt (dog noe tradisjonelt) satt sammen av intervjuer, arkivopptak og alle mulige rare internettmemes, så her var det mye som grep interessen.

Beware the Slenderman kan du se på HBO Nordic fra 23. januar.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost