Admin Filmmag

4. februar 2010

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Wes Anderson er en særegen filmskaper, med en dedikert og halleluja-ropende fanskare. Selv har jeg delvis klart å styre min begeistring. Sett bort ifra The Royal Tenenbaums (2001) synes jeg filmene hans litt for ofte drar på seg forstyrrende elementer som lukter av krampaktig intellektuell lek. Dette gjelder for eksempel både Livet under vann med Steve Zissou (2004) og The Darjeeling Limited (2007). Men, bevares, en Wes Anderson-film er aldri en likegyldig film.

Fantastic Mr. Fox handler om en driftig og listig rev som har bestemt seg for å legge bånd på sine dyriske instinkter til fordel for et A-4-liv som familiemann med kone og unge, og fast jobb. Men instinkter er vanskelige greier å holde i sjakk, og snart er Mr. Fox på farta igjen med kyllingstjeling og annet fanteri. Dermed får han de tre griske storbøndene Boggis, Bunce og Bean på nakken, og setter hele dyresamfunnet i fare.

Wes Anderson leverer her sin kanskje mest tilgjengelige og disiplinerte film hittil. Men glem ordet mainstream, vi snakker tross alt om den mest flerlagede av Roald Dahls barnebøker, og en animasjonsfilm basert på klassisk ”stop motion”-teknikk. Og vi snakker om Wes Anderson. De jordfestede fargene, musikkbruken, de outrerte skikkelsene, tempovekslingen i den narrative linjen – alt er der. Fantastic Mr. Fox er en ytterst fascinerende film som appellerer både til hjernen, hjertet og smilebåndet.

Jeg tipper at voksne vil ha mest glede av den, på grunn av den litt sære humoren og relativ kompleks historie og tematikk. Men gi for all del ungene en sjanse også! PS! Filmen kommer på kino i både original versjon og norsk versjon.

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost