Pensum.

13. juni 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Den anerkjente forfatteren og borgerettighetsforkjemperen James Baldwin fikk aldri fullført boken «Remember this house» som han påbegynte i 1979. Ved sin død i 1987 var kun 30 sider ferdig skrevne. Det er disse få verdifulle sidene som er hele utgangspunktet i Raoul Pecks bunnsolide og sterke dokumentar om Baldwin. Med bruk av masse arkivmateriale og fortellerstemmen til Samuel L. Jackson blir vi med på en anekdotisk reise gjennom Baldwins liv, i tillegg til å komme svært tett på viktige historiske personer som Martin Luther King jr., Medgar Evers og Malcolm X.

 

«The story of the negro in America is the story of America. It is not a pretty story.» sies det, mens en rekke meget ubehagelige bildesekvenser beviser nettopp det, som en brøkdel av det som har ledet til Black Lives Matter-bevegelsen. Baldwins tanker kommer frem gjennom et poetisk språk, som sammen med et utrolig solid klippearbeid skaper en brennaktuell filmperle – som herved kan tilegnes umiddelbar pensum-status.

 

I Am Not Your Negro er årets viktigste film. Den fengsler deg, og nekter å la sitt publikum sitte tankeløse gjennom sine 90 minutter. Det finnes bøttevis med dokumentarer som tar for seg de svartes rettighetskamp i USA, men ingen av dem ender opp på et så personlig nivå som Peck får til gjennom Baldwin. Vi lærer å kjenne de overnevnte personene gjennom historier fra en mann som faktisk kjente de nært, noe som gjør at tilnærmingen blir ekstremt rørende fremfor å se dokumentasjonene helt fra et mer distansert punkt. Dette er en høyst viktig historietime, som også minner oss på hvor grusomt aktuell den fremdeles er. Og at vi har milevis igjen å gå.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost