Rocka og overraskende smart resirkulering.

Einar Aarvig

10. mai 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Fordommene: Er Guy Richie riktig person til å lage pompøse ridder-epos? Var ikke de komplekse, noenlunde lavbudsjetterte London-gangsterfilmene Lock Stock.. og Snatch betydelig mer vellykkede enn de tunglabbede Sherlock Holmes-variantene med Robert Downey, for eksempel? Lar varemerkene hans; kjappe klipp, uregelmessig rytme, festlige digresjoner, særlondonske observasjoner og intrikat maktspill seg overføre til heltehistorier med drager, trollmenn og magiske sverd? Handler ikke dette bare om å skvise suksessen til Game of Thrones?

King Arthur begynner ikke lovende: Den innledende actionsekvensen er seig og spenningsløs, med ganske ruskete spesialeffekter. Så tar det seg lykkeligvis opp. Richie har fått kose seg med nevnte særegenheter, her er høyt tempo, tøff gjeng-lingo og sjarmerende småbanditter et London i forfall etter at romerne har dratt sin kos.

Ja, den gamle historien om Arthur og sverdet og ridderne er fortalt så fort og kompromissfattig at filmen fordrer litt forhåndskunnskap. Det svinger bra av denne rocka resirkuleringen, som er alt annet enn gammelmannsaktig pliktløp.

Charlie Hunnam har ristet av seg de verste Kurt Cobain-kompleksene fra Sons of Anarchy og fremstår som en klassisk Richie-helt, sløy, handlekraftig og gatesmart med talegaver og vidd. Man må bare smile overbærende av hårgeleen og en strikkejakke som kunne vært anskaffet på Høyer på Storosenteret. Filmen er suveren på sitt mest Richie-karakteristiske, men som i norske Birkebeinerne er den svakere i skildringen av hvor ond og dekadent skurken (Jude Law) er.

King Arthur blir dermed en svært underholdende, festlig og overraskende intelligent film, som dessverre ikke føles like helstøpt og kompromissløs som svakt beslektede Mad Max: Fury Road. Men mye snadder for fans av klassisk action, her er mexican standoffs, nikk til Scarface og Reservoir Dogs og en riktig god snikskytterscene. Meget godkjent!


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost