En rørende film for de som vil se noe litt annerledes!

Nicolai Berg Hansson

10. mars 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Rikard er en 30 år gammel deformert autist, som ble tatt fra sin mor i ung alder. Nå ønsker han å finne henne igjen, ved å spille i Skandinavia-mesterskapet i pétanque. Dette var mildt sagt interessant. Filmen blander realistiske grep med fantasy-elementer, faktisk så godt at jeg i de første minuttene var sikker på at det var en dokumentar jeg så. Men så brytes illusjonen av enorme landskapsskudd fra en kjempes perspektiv, med hans enorme skygge som strekker seg over landet. Hvem kjempen er og hva som er hans rolle i Rikards liv, avsløres sakte men sikkert.

Tidvis minner filmen noe om Roy Anderssons univers. Ikke gjennom det visuelle uttrykket, men av den bisarre skildringen av svensk hverdag, som trist og grå, men også mye galgenhumor. Små elementer av Lynchs Elefantmannen er det også. Dette er så lite glamorøst som det kan få blitt, men det hjelper bare på virkelighetsfølelsen. Christian Andrén gjør en kjempeprestasjon (hehe, kjempe…) som Rikard. Selv med fjeset dekket av sminke og deformasjoner klarer han å uttrykke enormt mye, som er alfa og omega i en rolle med en skavank de fleste av oss strengt tatt ikke kan kjenne seg igjen i.

Når det er sagt, tar filmen opp mange universelletemaer, som utenforskap og ønsket om trygghet. Det å ikke kjenne seg igjen i sin egen kropp vises godt både gjennom Rikards fysikk og kjempens enorme størrelse. En rørende film for de som vil se noe litt annerledes!


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost