Interessant sjangerøvelse

Nicolai Berg Hansson

17. mars 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Jenny er en ung lege, som setter arbeidet foran det meste og lider av diagnosen steinansikt. I de første 20 minuttene blir vi bare kjent med praksisen og forskjellige pasienter, og det eneste som fortelles om Jenny som person, skjer gjennom relasjonen hennes til pasientene.

En sen, sliten kveld ringer det på døra etter stengetid, og hun velger å ikke svare. Dagen etterpå blir Jenny fortalt at kvinnen som ringte på, rømte for livet, og ble funnet drept etterpå. Identiteten hennes er ukjent. Herfra tar filmen en ganske uventet vending, og tar for seg spørsmål om skyld og straff på en interessant måte, samtidig som den får et lavmælt detektiv-aktig preg. Jenny føler ansvaret for at den andre kvinnen ble drept, selv om de fleste av oss ville gjort det samme som henne en sen arbeidskveld, og hun vil finne ut identiteten hennes. Det er en original type thriller, om filmen kan kalles det, i og med at mysteriet ikke ligger i hvem som er morderen, men hvem offeret er.

I klassisk stil fra de belgiske Dardenne-brødrene, er filmen et studium i naturalistisk skuespill og virkelighetsnær fortellerteknikk. Det føles virkelig og begivenhetsløst, som gjør Jennys etterforskning rundt den døde kvinnen mer troverdig, og uten det minste snev av Hollywood over seg. Kamera holder seg alltid på Jenny, på en håndholdt, men ikke insisterende måte. Det er vel unødvendig å understreke at Adèle Haenel briljerer som den unge legen, og hver eneste birolle er perfekt utført, uansett hvem det er som gestalter den.

Filmen er ikke Dardenne-brødrenes skarpeste. Der f.eks. deres forrige film, To dager, en natt, var en mesterlig blanding av naturalisme og dilemmaer, er Kvinne, ukjent mer vandrende. Den er ikke engasjerende på samme måte, men har nok rom i seg til å være tankevekkende. Kanskje ingen fremtidig klassiker, som deres beste filmer, men helt klart verdt å få med seg som en interessant sjangerøvelse fra noen som åpenbart mestrer filmmediet.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost