To anmeldere diskuterer sommerens beste skrekkfilm.

Admin Filmmag

19. juli 2016

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

I 2014 laget svenske David F. Sandberg en kortfilm med kona Lotta Losten i hovedrollen. Grøsseren Lights Out, på litt under tre minutter, spredte seg uhyre raskt og ble snart en YouTube-hit. En så stor hit at Hollywood fattet interesse og ville lage langfilm av konseptet om monstre som kun er synlige i mørket.
Skrekkfilmsguru James Wan (Insidious,The Conjuring) kastet seg på konseptet som produsent. Sandberg har fortsatt regi og Lights Out blir dermed svenskens langfilms- og internasjonale filmdebut. I rollene finner vi skuespillere som Teresa Palmer, Maria Bello og Gabriel Bateman.
På pressevisningen av filmen var vi to anmeldere fra Filmmagasinet – begge skrekkfilmelskere. Videre følger en samtale mellom Johanne og Pernille som anmelder filmen i fellesskap.

Johanne: Du har flere ganger sagt til meg at du ikke skjønner hvordan jeg orker å gå alene på skrekkfilm i en mørk kinosal. Hva er dine umiddelbare tanker om Lights Out?
Pernille: Mine umiddelbare tanker er at jeg er fryktelig glad over at jeg ikke ble så skuffet. Forventningene sitter skyhøyt når du leser at en film har 100% på Rotten. Det er en sjelden luksus å få. Filmens anslag gjorde meg skikkelig redd og jeg gru-gledet meg stort til alt jeg hadde i vente. Øynene-i-knipe-og-fingrene-i-øra-stil. Hva med deg?
Johanne: Jeg er vel delvis enig med deg. Gikk inn med skyhøye forventninger etter svært gode forhåndsomtaler og ble absolutt ikke skuffa. Måtte putte fingrene i ørene på en del steder for å si det sånn. Alltid lyden på skrekkfilm som er det verste. På samme tid må jeg innrømme at det var noen ting som var litt skuffende, eller ting som i hvert fall kunne vært utarbeidet bedre.
Pernille: Så du er litt mindre fan enn meg, virker det som. Men vi burde kanskje snakke litt om handlingen først? Men ikke så mye. Det er ikke det folk vil lese. Det handler vel om Sophie som hjemsøkes av fortiden, og hennes to barn, Martin og Rebecca, som lærer om dette the hard way. Noe vi burde tilføye?
Johanne: Det er jo ikke akkurat et veldig komplisert plot, noe som er felles for veldig mange skrekkfilmer. I sin reneste form handler det vel om monstrene som kryper frem når det blir mørkt. Det er de monstrene som viftes vekk som irrasjonell frykt, og som vi har blitt fortalt at ikke eksisterer, men sååååå… ja, du vet…
Pernille: Ja, og det skumleste og mest effektive er jo faktisk det man ikke ser.
Johanne: Jeg tenker jo at noe av det som imponerer meg mest er hvordan de har tatt en så enkel formel som monstre under senga og i klesskapet og faktisk laget en historie som fungerer som langfilm…
Pernille: Nettopp! Herregud så utrolig creepy det hele egentlig var. Jeg elsket at den ikke en gang var 90 minutter lang. Selvfølgelig blir den noe konvensjonell i oppbyggingen, men det er altså noen ekstremt kreative løsninger underveis her. Da spesielt, hehe, bruken av lys.

Johanne: Det var faktisk flere kreative løsninger som jeg likte, litt dumt så mange av dem kom mot slutten. Synes det var litt teit at karakterene ikke tenkte på å kunne bruke lommelykten på mobilen for å beskytte seg mot det som lurer seg i mørket. Det er 2016 liksom…
Johanne: Men bra og innovativt i begynnelse og avslutning.
Pernille: Du vet, det er umulig for oss å sette oss inn i en slik livstruende situasjon. Kanskje man glemmer at man har mobil. Haha.
Pernille: Neida, men når det er sagt så ser jeg poenget ditt. Jeg bare syns ikke det ødelegger så mye. Karakterene vi følger skal jo slite, og jeg synes personlig at regissøren har vært veldig flink til å få oss til å bry oss. På ekte! Det skjer noe mot slutten som ga meg litt blanke øyne.
Johanne: I panikken er det ikke like lett å huske på alt, men jeg tenker personlig at det er lettere å sette på mobillommelykten enn å bære rundt på et stort, brennende kubbelys som kan SLUKNE NÅR SOM HELST!
Johanne: Oh yeah, regissøren skal ha for å legge inn psykisk sykdom som tematisk bakteppe. Jeg fikk også litt frysninger mot slutten.
…og selv om den følger skrekkfilmsoppskriften så var det flere steder den klarte å overraske synes jeg.
Pernille: Men man kan heller ikke forvente at den lille gutten har en mobil i lomma da, hehe. Jfr. bære på stort kubbelys. JA! Jeg ble megaoverrasket et par ganger. Hva likte du best?
Johanne: Jeg tror jeg likte tematikken om psykisk sykdom, og hva som skjer når dette blandes med enorm sorg. Du veit hvilken film jeg tenker på som har klare likhetstrekk med denne?
Pernille: Altså jeg regner med at du mener The Babadook? Jeg ser virkelig likheten, selvom jeg tror jeg liker denne litt bedre faktisk. Kanskje jeg er konvensjonell i hjertet.
Johannne: JA! Synes de er like, men de beveger seg også i helt forskjellige retninger. The Babadook klarte jeg aldri å elske på samme måte som alle andre, skammer meg litt over det. Din favorittdel da?
Pernille: Er vel forsåvidt helt greit å ikke elske den. Jeg tror min favorittdel er dette tårevåte øyeblikket jeg snakket om til slutten som jeg ikke skal røpe. Jeg likte også VELDIG godt åpningsscenen. Den var effektiv som faen.
Johanne: Som jeg misset halvparten av, dammit janet! Men fikk med meg Lotta Losten da:)
Pernille: Siden du fikk med deg henne, fikk du også med deg det viktigste. For det skjedde jo etter at hun ga den beskjeden. Hehe.

Image from the movie "Lights Out"

© 2016 New Line Productions − All right reserved.

Pernille: Men uansett – hva syns vi om skuespillerne? Det er kanskje min favoritt-greie å diskutere.
Johanne: Jeg må bare si at jeg synes det var så sjukt bra at hun var med (Lotta Losten altså). Pay a little tribute to the original liksom. Stikkeord på skuespillere: Varierende!
Johanne: Ditt førsteinntrykk?
Pernille: Jeg likte de viktigste rollene. Ble utrolig glad for at han lille gutten ikke var dårlig, for det er så altfor ofte tilfellet. Jeg har GIRL CRUSH på Teresa Palmer, så hun kommer unna med det meste. Maria Bello er sjelden feil. Jeg kjøpte faktisk familie-kjemien mellom dem. Øvrige karakterer not so much/ikke så viktig. #WomenRule
Johanne: Teresa Palmer er hun som var med i Warm Bodies, right?
Pernille: Yaaas <3
Johanne: Hun klarte seg helt fint, selv om “å jeg er så lei meg for at pappa forlot meg og derfor har jeg blitt gother som driver med selvskading” er litt klisjé for meg. Men det er mer manuset sitt skyld enn henne.
Pernille: Nei nettopp, jeg syns hun gjør det sabla godt med utgangspunktet. Og hele tiden da jeg ikke var redd så tenkte jeg bare at jeg ville ha håret hennes.
Johanne: Digger Maria Bello. Han som spiller lillebroren var også flink, men når Jacob Tremblay ligger i bakhodet blir alt litt skuffende. Kjæresten til Rebecca var direkte dårlig – lurer på hvem han har ligget med for å bli castet…
Pernille: Hehe ja, gi meg mer Jacob Tremblay hver dag. Kjæresten var kanskje dårlig, men litt hyggelig med en mannlig kjæreste-rolle som var den som ville være seriøs i forholdet.
Johanne: han var bare et uromoment for meg altså, kunne skrevet ut hele karakteren for min del. Dette jo i hovedsak om forholdet mellom mor og datter/sønn og en creepy barndomsvenn. Shit, det er vanskelig å diskutere skrekkfilm uten å avsløre for mye #ilandsproblem.
Pernille: True! La oss ikke gå for mye inn på handlingen nå. Vi burde vel kanskje egentlig runde av? Tror du folk i det hele tatt leser helt ned hit?
Johanne: usikker, vi må skaffe oss en fast leserkrets først. Okei – hvem kommer til å digge denne filmen?
Pernille: Sånne som meg, hehe. Neida, men den gjeve skrekkfansen vil kose seg. Jeg tror det blir varierende med aldersgrupper, for den er ikke simple-minded nok til å bare appellere til tenåringer. Jeg vet at jeg gruer meg til å skru av lyset i kveld, liksom.
Johanne: tenker at jeg bare dropper å skru av lyset på generell basis fremover. Høy strømregning, men da er jeg i hvert fall i live. Avslutningsvis kan jeg si at det er dødskult at Sandberg selv har fått regissere langfilmen. Det har gjort den mye mindre generisk enn den kunne blitt. Sommerens skrekkfavoritt.
Pernille: Enig med deg. Glad vi så omtrent det samme. Det betyr at du som leser trygt kan gå å se filmen og ikke bli totalt skuffet. Også blir du med på å ha lyset på, håper vi?


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost