Gangsterfilm med høye ambisjoner

Nicolai Berg Hansson

20. januar 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Live by Night er Ben Afflecks fjerde film i registolen, og er i likhet med hans tre forrige filmer (Argo, The Town og Gone Baby Gone) dyktig utført og høy på underholdningsverdi, men ganske fattig på intellektuelle verdier. Dessuten må det kunne sies å være Afflecks mest navlebeskuende verk, ettersom kjekkastrynet hans er med i nesten hver eneste frame, uten at skuespillerprestasjonen helt klarer å rettferdiggjøre det.

Handlingen er satt til 20-tallet, og Affleck spiller hovedrollen som Joe Coughlin, en Boston-basert gangster. Etter et voldsomt oppgjør med gatesjefen og et lite opphold i fengsel, reiser han til Florida for å bli spritsmugler og å danne allianse med den mektige cubanske alkoholmafiaen. Der må han tåle konfrontasjoner med rivaliserende gjenger, et illsint Ku Klux Klan og fanatiske kristne. Sistnevnte representeres av Elle Fanning, i en herlig rolletolkning som den karismatiske talspersonen som forpurrer Joes planer om å starte casino, fordi gambling er synden selv.

Live by Night er stilig, brutal og alvorstung. Den er en typisk pappa-film, hvis man kan kalle den det, for de som kun går på kino som et avbrekk fra fotball og fisking, og som har Gudfaren 2 som evig favorittfilm. Den er tydelig inspirert av nettopp denne typen filmer, Gudfaren, Once Upon a Time in America og The Untouchables, og det setter jeg pris på, selv om den ikke helt klarer å leve opp til sine forbilder. Men ambisjonsnivået er der, her har man prøvd å lage noe lekkert og realistisk på én gang, og lykkes sånn relativt greit med det (og det er mer enn man kan si for de fleste andre moderne filmer i sjangeren). Filmen hadde hatt godt av å være litt mindre stappet med stereotyper og klisjeer, men denne anmelderen klarte fint å kose seg hele veien.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost