Dyptgående og emosjonell refleksjon om barndom.

6. april 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Løvetannbarn, eller den flotte originaltittelen Ma vie de Courgette, er en enormt dyptgående og emosjonell refleksjon om barndom. Samtidig er den så hjerteskjærende mørk at det frarådes sterkt å ta med barn under den gitte aldersgrensen på denne filmen. Og vær forberedt på en meget følelsesladd filmopplevelse. Sånn, da var alle advardt. Den Oscarnominerte stop motion-filmen ble høyt overskygget av Moana og Zootropolis, men står igjen som filmen som burde ha vunnet.

9 år gamle Courgette har en alkoholisert mor, og havner fort på et lite barnehjem. Uff, er det nå det skal bli Annie-tilstander, og kun motgang for den lille gutten? Neida. Barnehjemmet er varmt og inkluderende, de voksne også heldigvis. Blant de andre jevnaldrende barna på hjemmet finner vi de verst tenkelige skjebner. Foreldre i fengsel, foreldre som har blitt deportert, noen av de har blitt utsatt for overgrep til og med. Jeg orker ikke en gang tanken på hvordan det ville blitt om filmen var i live-action med skuespillere en gang, for det faktum at dukkene ligner så lite på mennesker tar bort litt av realismen. Denne mangelen i det visuelle, veies opp med et uhyre godt skrevet manus. Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) er en mester på å skrive coming-of-age historier – spesielt er hun flink til å skrive om barndom, og et barns utfordringer. Dialogen er hjerteskjærende og varm om hverandre, noe som gjør at man blir kraftig investert i barnas karakterer.

Løvetannbarn er en skikkelig søt film, på 66 enormt rike minutter. Den forteller om – og respekterer – barns følelsesliv, og at tillit er noe verdifullt som trenger tid til å vokse. Visuelt sett finner den ikke opp animasjonen på nytt, men samtidig er det lite å utsette på den enkle og fargerike stilen. Sciamma beviser uansett at det er den herlige historien som er filmens viktigste styrke – som faktisk er en fullstendig fulltreffer.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost