En film du IKKE skal se på kino i år

Johanne Svendsen Rognlien

20. april 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Lyst er nok den drøyeste skrekkfilmen som er laget i Norge, men kan også smekke seg med tittelen over å være den aller dårligste filmen jeg har sett.

Filmen forteller historien om krimforfatteren Lisa Rostorp, som skriver bestialske historier og som selv har blitt voldtatt. Isolert i hjemmet sitt plages hun av mareritt, knasker piller og drikker store mengder vin. Også får hun besøk av en psykiater som lirer av seg replikker som ”Hvor mye har du drukket i kveld?”, og som har et brennende engasjement for at Rostorp skal ut å møte nye menn for å komme seg over overgrepet. Og ettersom filmen tar av blir det vanskelig å vite hva som skjer inne i hodet til forfatteren og hva som er virkelig.

Uten å avsløre for mye er filmen fylt til randen av blodige scener jeg gjerne skulle vært foruten – ikke fordi jeg ikke tåler å se dem, men fordi de er så fryktelig umotiverte og dårlige. Jeg skjønner rett og slett ikke hva de gjør i handlingen annet enn å skulle sjokkere. Det er ikke tvil om at Eskeland har sett mye skrekkfilm og LYST oversvømmes av stereotypiske bilder av blant annet Rostorp som sitter naken i dusjen og gråter/onanerer på et tidspunkt. Scenene fremstår ene og alene som et smutthull til å vise mest mulig naken kvinne for å tilfredsstille udaterte sjangerkonvensjoner. Filmen er en studie i objektivisering av kvinner, og vet du hva – dette er bilder vi er nødt til å komme oss videre fra. Overgrepstematikken fremstår ene og alene som et narrativt verktøy for å vise sjuke scener mer enn at Eskeland har et ønske om å dykke ned i materien, og bryte fordommer, og det er utilgivelig.

Er det en film du IKKE skal se på kino i år så er det denne. PS. Filmen er forøvrig ikke skummel.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost