Alvoret fra Snabba Cash møter humoren i Jalla! Jalla!

19. juli 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Må jette (jette = slang for å ”stikke” for oss som ikke er hippe nok til å skjønne det) utforsker kontrastene mellom den grå, tunge drabantbyen i Sverige vs. sosieteten i Södermalm. På den ene siden møter vi beinharde gangstere som – ifølge dem selv – er selve årsaken til hvorfor vi beveger oss mot et kontantfritt samfunn, mens på den andre siden finnes forlagsfester med kanapeer og sprudlende. I midten av dette møter vi Metin (Can Demirtas), som lever av å gjøre små brekk og ikke holder igjen med knyttnevene. I all hemmelighet drømmer han om å bli forfatter, og skriver dagbok på privaten. Da boken ved et uhell havner hos et forlag som mener han er ”den neste store stemmen”, oppstår det naturligvis konflikt, og Metin blir dratt mellom to verdener.

 

Zubaks kreative tolkning av en gangsters bekjennelser er frisk og underholdende, og det eksisterer en fin linje mellom råskap og rent tull. Må jette slekter på alvoret i Snabba Cash og humoren i Jalla! Jalla!, noe som ikke er en dårlig kombinasjon. Gjengkriminaliteten ligner mye man har sett før, men jeg elsker – ELSKER – Metins redaktør Puma (Jörgen Thorsson), som forsøker å holde den vordende og tempererte forfatteren på rett kjøl.

 

Kontrastene mellom dem kolliderer så kraftig, at hver eneste scene de tilbringer sammen blir filmens virkelig beste øyeblikk. Det er også prisverdig at Zubak har valgt en voice-over (ikke av den plagsomme sorten) gjennomgående for å ta oss skikkelig med inn i Metins verden, noe vi trenger for å holde ut med fyren. Det er deilig å se at det holdes liv i god, svensk humor. Du vet det ikke ennå, men det er kanskje akkurat hva du trenger en regndag i sommer.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost