Årets beste norske?

Einar Aarvig

17. september 2014

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

”Man vaknar varje morgon med en hemskhet i sitt bröst”, heter det i den svenske klassikeren Man vänjar sig, en trist og humoristisk nidvise med mange krysningspunkter mot Mot naturen.

Det dreier seg om ensomhet i parforhold, en følelse av streitingtilværelsens utilstrekkelighet. Etablert-livet som ikke ble så bra likevel. Vanskelighetene med å kommunisere med kone, kolleger og dama i butikken.

 

Med en strømmende, assosierende fortellerstemme gir Mot naturen oss unik tilgang til hovedpersonens tanker. Grepet understreker forskjellen mellom hans frustrerte indre og det streite ytret, og gir umiddelbar identifikasjon.

 

 

Hva er det han lengter etter? Færre forpliktelser, mer fyll og sex. Og viktigst av alt: Frihet fra negative tanker. I tankestrømmen som formidles, verbaliseres bare frustrerte tanker/ tanker om frustrasjon. Når hovedpersonen slapper av, føler seg fri, blir det stille. Å tenke forbindes således med noe negativt. Taco, Radiohead og Motorpsycho omtales positivt.

 

Å bare føle, å være i ett med naturen er målet, og filmens friksjon og drivkraft ligger i denne jakten på forløsning.

 

Det er gjenkjennelig, morsomt, oppriktig, naturskjønt, smart, relevant og særdeles godt observert og formulert. Minimalistisk, men rik på detaljer og nyanser. Årets beste norske?

 

Les vårt intervju med Ole Giæver!


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost