Særdeles vakker

25. februar 2016

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

”Jeg vil ikke giftes bort!” – en tanke og et privilegium de fleste av oss kan stille seg bak. For de fem søstrene Lale, Nur, Selma, Ece og Sonay er dette realiteten som venter dem med en gang de når den seksuelle lavalder. De lever i et strengt hushold, og læres opp til å bli den perfekte husmor. En dag på vei hjem fra skolen havner jentene i litt uskyldig lek med noen gutter fra klassen. Ordet sprer seg, og plutselig er vinduene boltret fast. Det blir også portforbud hele døgnet. Vi får senere se at der det finnes rom for kamp, skal det kjempes.

 

Lale, den yngste i flokken, imponerer som en smart og løsningsorientert jente. Fra fortvilet posisjon må hun observere sine søstre forsvinne til sine menn etter tur, og vi blir opptatte av at hun skal slippe den samme skjebnen. Søskenkjærlighet er et viktig nøkkelord i Mustang, noe som skildres på en særdeles vakker måte – ofte uten at det blir sagt et ord. Eksempelvis da de ligger i en samlet omfavnelse på sengen, er det tydelig at her finnes det et uslitelig bånd.

 

Det må anerkjennes at dette er Ergüvens debut når det gjelder både manus og regi på en spillefilm. Hun har på dyktig vis fremmet en coming-of-age-historie om unge jenter i en manns verden. Det er flere morsomme øyeblikk å skimte i Mustang, men aller mest river den deg litt opp på innsiden. Det må selvfølgelig også nevnes at en av verdens beste komponister, Warren Ellis, står for originalmusikken, som er intet annet enn et mesterverk. Mustang får kanskje en del oppmerksomhet nå som den er nominert for Oscar i kategorien beste fremmedspråklige film (for Frankrike for øvrig, men det burde vært for Tyrkia!). Men det er bare en brøkdel av all oppmerksomheten den faktisk fortjener!

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost