Modig norsk barnefilm

Nicolai Berg Hansson

23. mars 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Oskars Amerika er Torfinn Iversens oppfølger, eller videreføring om du vil, av egen kortfilm: «Levis hest», som ble vist på filmfestivalen i Berlin i 2012. I kortfilmen spilte Jørgen Langhelle den noe tilbakestående Levi, som eier en hest som unggutter kaster stein på, for å bevise at de er en del av gjengen. I Oskars Amerika dukker Levi opp som en birolle, som den voksne vennen Oskar skaffer seg.

Oskar er ti år gammel, og har en alkoholisert mor, spilt av Marie Blokhus. Når hun skal på avrusning, forteller hun Oskar at hun skal til Amerika og jobbe, og at han derfor må bo hos bestefaren på landet i noen måneder. Oskar syns ikke livet er sånn kjempegreit. Bestefaren er streng og skummel, godt spilt av Bjørn Sundquist, og han blir etterfulgt av litt vel karikerte bøller. Men når Oskar stiftet bekjentskap med Levi og den nærsynte hesten, som heter Hesten, bestemmer de to seg for å ro over til Amerika sammen, og finne moren til Oskar. De vet selvfølgelig ingenting om at hun er rett rundt hjørnet, på avrusning.

Torfinn Iversen står selv for manus og regi, og filmen skal ha skryt for å være en original norsk barnefilm, som ikke er basert på bøker eller andre tidligere filmer (utenom overnevnte kortfilm). Iversen tør å ta opp viktige og voksne temaer i en koselig forpakning, og innimellom er det nesten slik at filmen kan ha større slagkraft hos et voksent publikum, som ser alvoret, enn hos barn.

Likevel er det andre partier som er så overtydelig barnslige og forenklede, at det slett ikke er noen tvil om hvem som er kjernepublikummet. Premisset er enkelt, godt nok, men avslutningen er i aller enkleste grad, noe som hemmer helhetsinntrykket en smule. Men at Oskars Amerika er en modig liten norsk barnefilm, det er det ingen tvil om, og den kan nok også underholde et ungt publikum.


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost