En samling artige sketsjer.

Nicolai Berg Hansson

4. januar 2018

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Henrik Martin Dahlsbakken fortsetter å pøse ut filmer i alle type former. Så langt har den unge regissøren vært innom familiedrama i Å vende tilbake, erotisk mystikk i Sensommer, actionthriller i Cave, og nå er det folkelig komedie i Rett vest.

Etter at mor i familien er død av kreft, bestemmer Kasper og faren seg for å representere morens bidrag i norgesmesterskapet i quilting. De slenger seg på motorsykkelen og i sidevogna, og reiser mot den lille øya Ona. Helt vanlig far-og-sønn-tur, utenom at Pappa Georg foretrekker å ta turen iført kjole og parykk, under navnet Margrethe.

Utenom de blodharry, men suksessfulle, Børning-filmene, lages det lite road movies i Norge. I og for seg litt rart, ettersom vi har nok av flott natur å utnytte i slike filmer. Sånn sett er ikke Rett vest det mest storslagne man kunne tenke seg. Her er det lite pomp og prakt, og filmen tar oss heller gjennom små skogstier og hverdagslige gårder. Det fokuseres først og fremst på dramaet menneskene i mellom, som forsåvidt er et beundringsverdig valg. Det er derimot bare med varierende hell det fungerer.

Filmen sitter best når det er små komiske situasjoner som oppstår, f.eks. en stresset småbarnsfamilie med oppkast i bilen, eller et kioskran som ikke går som planlagt. Når det skal bygges opp karakterer rundt disse hendelsene, med naturlige motivasjoner og troverdige valg, faller det litt igjennom. Her går det veldig fort i svingene noen ganger, og da er det ikke sykkelen jeg tenker på. Spesielt det romantiske sideplottet mellom Kasper og en dame han møter på veien, er vanskelig å kjøpe. Mot slutten virker det som om karakterene har vært på en livsforandrende odyssé, når publikum egentlig ikke har fått inntrykk av at det har vært noe mer enn en småsprø helgetur. Dessuten etableres det mye i begynnelsen av filmen som ender opp som løse tråder – derfor virker historien som utfolder seg veldig tilfeldig, i stedet for en nøye planlagt fortelling.

Rett vest er en samling artige sketsjer framfor en velfortalt filmhistorie. Velmenende og sjarmerende, men mangler fokus og dybde.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost