Iskaldt og vakkert helvete.

Nicolai Berg Hansson

20. januar 2016

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Når du har en film hvor Leonardo DiCaprio slåss mot en bjørn, og dette ikke er det mest minneverdige øyeblikket i filmen engang, da vet du at du har noe spesielt. Dette er tilfellet i Alejandro G. Inarritus siste film, hvor mann møter natur i en intens kamp om overlevelse. Delvis basert på sanne hendelser, foregår The Revenant i den iskalde amerikanske villmarken, hvor jegeren Hugh Glass blir etterlatt av sine egne for å dø etter et voldsomt bjørneangrep. Glass overlever, og trosser daler og fjell for å søke hevn.

Bare at filmen finnes er en bragd i seg selv. Hadde det ikke vært for at historien er fryktelig intens, hadde det vært lett å bli distrahert og begynt å lure på hvordan i all verden de har fått filmet alt sammen. Heldigvis har Inarritu stålkontroll over det hele, så de rolige og neddempede partiene er like fascinerende som de storslåtte actionscenene. Mye av æren for at det fungerer så bra skal gå til Leonardo DiCaprio og Tom Hardy. Det herjede kroppsspråket og de fortvilte ansiktsutrykkene er bevis i seg selv på hvor krevende innspillingen må ha vært. Alle omgivelsene er ugjestmilde, og de store panoramiske bildene står i stil med den kjølige western-tematikken. Filmen er to og en halv time med iskaldt helvete, jeg følte jeg nærmest fikk frostskader bare av å se på den. Men flott å se på er den uten tvil. Fotografen er Emmanuel Lubezki, kanskje mest kjent for sine samarbeid med Terrence Malick. Filmens uttrykk er med andre ord en blanding mellom den stilige og flytende Birdman og nydelige The New World. Men ikke la deg lure av hvor vakker den er; filmen er brutal og ikke for sarte sjeler. Dette er en verden hvor alle er mot alle, og naturen er deres verste fiende. Vold er altså en naturlig del av det, men den er også full av såre øyeblikk, akkompagnert av musikk som lugger i hjerterota.

The Revenant er Inarritus mest ambisiøse film (og det sier ikke lite med filmer som Birdman, Babel og Elskede kjøtere på rullebladet), og i mine øyne hans mest vellykkede. Dette er noe som må ses på kino, gjerne flere ganger!


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost