Scorsese knoter uvant mye

Le LD Nguyen

1. mars 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Martin Scorceses nye film er ifølge ham selv et prosjekt han har gått og ruget på i flere tiår. Regissøren er katolikk, og nå som han drar godt på åra, følte han at det var på tide å få denne filmatiseringen av japanske Shushaku Endos roman (1966) ut av brystet. Silence er et historisk drama som tar for seg den katolske kirkens innføring av religionen i Japan, hvorpå de lokale myndighetene satte i gang en inkvisisjon og utrenskning av det brutale slaget. Titusentalls kristne ble drept. Mange valgte å flykte fra landet, andre gikk i skjul.

I Scorseses film følger vi to portugisiske prester (spilt av Andrew Garfield og Adam Driver), som i 1640 tar på seg oppdraget å reise til Japan for å finne sin mentor, fader Ferreira (Liam Neeson). Via en hollandsk handelsmann har det nemlig spredt seg et rykte om at Ferreira fremdeles er i live, men at han har gitt etter for de japanske myndighetene, forkastet sin katolske tro, konvertert til buddhismen og giftet seg med en japansk kvinne.

Silence er alldeles nydelig fotografert, Scorsese utnytter det særegne japanske landskapet til fulle. Det er i det hele tatt lite å utsette på rent cinematografisk, og prestasjonene foran kamera er også solide; filmen er laget av en mester i faget og oser av kvalitet. Imidlertid har Silence en i overkant seig dramaturgi. Partier som kunne vært fortalt mer effektivt blir dvelt ved og trukket ut i såpass grad at man underveis får en følelse av hvordan en evighet i skjærsilden fortoner seg.

Et annet problem med historiske dramaer der Vest møter en eller annen verdensdel, er hvordan man løser det der med språk. Hvor mye engelsk (eller portugisisk eller hva du vil) kan de lokale, og når skal de plutselig kunne det? Scorsese knoter uvant mye.

Filmen behandler temaer som moral, tro og tvil med en subtil, god smak.

Dog, det siste bildet ødela mye for min del.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost