En film for Malick-fansen

Nicolai Berg Hansson

20. april 2017

Kategori: Anmeldelse

Se flere artikler

Song to Song utgjør den tredje filmen i en slags «stilistisk trilogi» i Terrence Malicks karriere, hvor de to foregående filmene var To the Wonder (2012) og Knight of Cups (2015). Det de har til felles er at de helt forkaster historie og dramaturgi, stort sett erstatter dialog med voice-over, og klippes i hytt og pine til en nærmest uforståelig collage av følelser. Store situasjoner og hendelser vises ikke, og det kan virke som om Malick elsker å fokusere på det andre filmskapere heller ville klippet bort. Etter denne skal han visst begynne å lage «vanlig» film igjen. Heldigvis, vil mange si.

Ryan Gosling spiller rockemusiker, og Michael Fassbender hans tvilsomme manager. Rooney Mara har et forhold til begge to, men alle er lykkeligst når de fungerer som trekløver. Så begynner ting å skje, nye personer entrer livene deres (bl.a. en blond Natalie Portman) og kunst og livet og døden, musikk, kjærlighet og Gud diskuteres om hverandre.

Jeg vet ingenting om musikkmiljøet i Texas, men filmen føles virkelig nok, mye takket være cameos fra folk som Iggy Pop og Patti Smith, og scener hvor kamera plasserer oss midt på scenen under store konserter. I typisk Malick-stil er filmen overveldede i sin visualitet og fortellerstil. Fotoet er som vanlig signert Emmanuel Lubezki, så la det ikke være noe særlig tvil om at filmen er en fryd for øyet. Mange vil nok trekke frem dette som filmens største, kanskje til og med eneste, kvalitet. Noen scener kan gripe deg umiddelbart, andre er fort glemt, mens andre scener trenger god tid på seg til å ruge i hjernen og gjøre inntrykk. Filmen er forfriskende lite intellektuell, og fortellingen virker følelsesbasert og intuitiv. Mye av den er helt klart improvisert, og det går selvfølgelig på bekostning av handling og spenning, men den gitte rammen holder det hele på en eller annen måte sammen, med noe varierende hell.

Song to Song er en film for Malick-fansen, og har du sett de overnevnte forrige filmene hans, vet du akkurat hva du kan forvente.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost