Swedish Dicks S01 E01-04

Johanne Svendsen Rognlien

3. september 2016

Kategori: Anmeldelse, Serier

Se flere artikler

Det er veldig hyggelig å se at Viaplay har begynt å vise egenproduserte serier. Først ut i rekken er Swedish Dicks. Den dårlige nyheten er ar serien er ganske så middelmådig.

I første episode møter vi den tidligere stuntmannen, Ingmar (Peter Stormare) som jobber som privatdetektiv, en ”swedish dick” som han så fint kaller seg selv. I bakgrunnen for handlingen ligger det en dyster forhistorie om en død bestevennn. I klassisk noir-stil forteller Ingmar oss at vi ved å følge hans historie kommer til å få vite alt som har skjedd. Bare som en teaser – for å få oss hekta.

Deretter ledes vi over i en fjasete historie der Ingmar tar jobben med å finne den stjålne musikken til en DJ som setter han i kontakt med Los Angeles’ underverden. Episoden er egentlig satt sammen for at Ingmar skal komme i kontakt med den svenske DJen Axel (Johan Glans) som er klar for å skifte karriere, også med svensk opphav. Snart er ”Swedish Dick” blitt til ”Swedish Dicks,” og radarparet vi skal følge i de neste episodene er herved etablert – i en rotete og dårlig skrevet episode.

De fire første episodene er en ujevn affære, og hovedfølelsen jeg sitter igjen med er at dette er altfor lettvint og med altfor mange vitser som burde forblitt på skriverommet. Stilen er som sagt en neo-noir satt til LA som hardnakket forsøker å spille på konvensjonene – med en komisk vri. Det klarer den sånn halvveis, men serien mangler den elegansen og gode dialogføringen som en slik sjanger er avhengig av å ha for å kunne fungere. Du kan ikke bygge hele serien rundt en vis type filmtradisjon, la det definere hele handlingen og estetikken og så gjøre det bare halvveis. Faren er at serien nesten sparker nedover på sin egen sjangertradisjon, noe jeg umulig kan tenke meg er meningen at den skal gjøre, men som blir det uheldige resultatet flere steder. I bunn og grunn ligger det jo en artig ide i bunnen, det er bare som om serien har sett dagens lys altfor tidlig og samlet sett får dette Swedish Dicks til å fremstå som halvferdig og kun halvmorsom. TV-seerne er et krevende publikum og komikk er tross alt noe av det vanskeligste å skrive.

Personlig er jeg heller ikke spesielt fan av korte TV-serieepisoder som forsøker å dekke over altfor mye. I løpet av en knapp halvtime vil Swedish Dicks presentere en sak, la oss følge etterforskningen og komme frem til en løsning. Dette gjør de fire første episodene blir rotete og sakene de to skal etterforske for simple. En serie som dette hadde tjent på å la noen av sakene som Ingmar og Axel må bryne seg på gå over flere episoder, det hadde nemlig skapt muligheten for å utvikle et mye bedre manus. Det er seriens form som først og fremst begrenser og spenner ben på handlingen.

Samspillet mellom Peter Stormare og komikeren Johan Glans blir bedre utover i episodene, fra det bekymringsverdige og anstrengte til det sjarmerende, og  ved episode fire har de etablert en viss dynamikk som jeg tror på. Og best fungerer samspillet, og serien generelt, når hovedkarakterene får kommunisere på svensk – et grep som i visse episoder utgjør omtrent halvparten av dialogføringen. Det er morsomt å se hvor mye mer avslappede skuldre og timingen på vitsene blir når skuespillerne får snakke på hovedspråket sitt.

Swedish Dicks har i tillegg til hovedrollene fått med seg Keanu Reeves med som Ingmars avdøde venn, Tex, og når han dukker opp må man jo dra på smilebåndet. Reeves er blitt en skuespiller som dukker opp det ene stedet etter det andre i biroller, som for eksempel i kinofilmen Neon Demon, og er noe han passer godt til. Dumt han bare er med i en episode da. Hans korte nærvær og innsatsen til resten av de involverte er ikke nok til å redde Swedish Dicks fra å bli noe mer enn en sjangerserie med halvhjertete, og til tider svært plumpe, vitser som fort vil gå i glemmeboken.

Originalserier fra strømmetjenester er blitt mer og mer populært den siste tiden og noe som forhåpentligvis vil fortsette i fremtiden – la oss bare håper at det kommer noe bedre fra Viaplay neste gang.

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost