Galskap på Lincoln High School

Johanne Svendsen Rognlien

Kategori: Anmeldelse, Serier

Se flere artikler

Danny McBride og Jody Hills fant hverandre med serien The Foot Fist Way fra 2006, og skapte senere suksessen Eastbound and Down som gikk på HBO frem til 2013.

Deres nye humorserie, Vice Principals, er ukomplisert, fylt med galskap og ganske så morsom.

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Det er et relativt enkelt plot serien gir oss. Neal Gamby (Danny McBride) er selvopptatt og streng viserektor, som er skråsikker på at han kommer til å ta over som rektor når den nåværende (Bill Murrey) pensjonerer seg. I Gambys hode finnes det ingen mulighet for at den andre viserektoren, Lee Russel (foreløpig favoritt i serien, og spilt av Walter Goggins), kommer til å få jobben. Dette er en følelse som går begge veier.

Overraskelsen er derfor stor når begge blir oversett og Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory), som har hatt en rekke suksesser ved andre skoler, ansettes som ny sjef.

Da er det bare for de to viserektorene å slå seg sammen for å knuse kvinnen de mener stjal jobben deres, og herfra og ut beveger vi oss over fra high school-realisme til absurd komikk.

I denne serien er alt skrudd opp ti hakk, og de som elsker slik galskap vil garantert forelske seg i serien. Hevnen som settes i gang av Neal og Lee når nemlig nye høyder i hver episode, og selv når du trodde det ikke var mulig å dra den lenger så gjør de fillern meg det.

For meg tok det ett par episoder å vende meg til humoren, og etter seks episoder koser jeg meg, men er ikke fullstendig overbevist.

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Noe av det jeg liker aller best ved serien er at den foregår på en high school uten å bli særlig godt kjent med elevene. Interaksjonen mellom lærere og elever, som vi har sett så uendelig mange ganger før innenfor drama- og komediesjangeren, er nesten fraværende. I stedet ligger fokuset på de voksne, som ironisk nok oppfører seg som om de er på alderen til elevene de skal passe på.

Neal er dødelig forelsket i engelsklæreren Amanda Snodgrass (Georgia King) som har følelser for en annen kollega. OMG – trekantdrama! Konspirasjonen mellom Neal og Lee er så fryktelig barnslig og samtidig utspekulert at det ikke er tvil om at de må ha plukket opp et triks eller to fra tenåringene på Lincoln High. Tiskingen og hviskingen på lærerrommet og rundt lunsjbordet er prepuberal. Ja, kanskje prøver serien rett og slett å kartlegge hvor lite vi forandrer oss selv om vi blir myndige og kan bestemme over vårt eget liv.

Er det noe jeg har å utsette på dette grepet så er det at det kan bli litt overtydelig til tider, det er som om serien presser oss litt for hardt til HELE TIDEN å skulle se parallellen mellom tenåring og middelaldrene lærer, og etter seks episoder står det allerede i fare for å bli en smule fordummende og noe oppbrukt.

En annen følelse jeg sitter igjen med er hvor lenge en slik serie egentlig kan holde seg. Den er tross alt bygget på et ganske så tynt plot og til tider ganske så endimensjonale karakterer. Hvis Belinda nedkjempes og Neal endelig får frøken Snodgrass er det ikke mye igjen.

Kanskje ikke så rart at det allerede nå er bestemt at serien kun blir på to sesonger?

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Selv om noen av karakterene kan bli en smule stereotypiske for min smak, har manusforfatterne virkelig truffet blink med andre. Karakteren Ray Liptrapp, den nye mannen til Neals ekskone, er et ekstra forfriskende pust. Her har serieskaperne skrevet en karakter som ved første øyekast virker som en stereotypisk redneck, men som i stedet for å være en rasistisk drittsekk viser deg å være en genuint bra og støttende person. Slik lek med stereotyper og forventninger er noe jeg setter stor pris på, og viser ikke aller minst at manusforfatterene veit hva de gjør.

Vice Principals er mye, litt masete, og til tider svært morsomt. En klar anbefaling til de som trenger å underholdes i sommer, men ikke noe humoristisk mesterverk.


Anmeldelsen er basert på de første fem episodene av første sesong.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost