Programsjef Cato Fossum håper Oslo Pix vil lykkes i å skape tilhørighet og den riktige atmosfæren for å treffe publikums hjerter.

6. juni 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Høsten 2016 ble det klart at Oslo skulle få en ny, internasjonal filmfestival, og siden den gang har arrangørene (Festivalkontoret i samarbeid med Nordisk Film Kino) jobbet raskt med å få mannskap, et filmprogram og alle andre detaljer på plass. En av de som ble rekruttert var altså programsjef Cato Fossum.

Cato Fossum

– Du har kanskje den kuleste jobben man kan ha i en festival. Men hva betyr det å ha en stilling som du har?

– Det betyr å være så privilegert at jeg får betalt for å se og vurdere film. Jeg får samarbeide med mange flinke folk som er vel så erfarne med festival og film som jeg er selv. Jeg får også snakke med deg og andre journalister og vanlige publikummere om Oslo Pix! Jeg må også sitte i møter og skrive søknader om kulturstøtte, så alt er ikke like glamorøst. Men jeg klarer å huske å tenke hver dag at jeg har en utrolig kul jobb.

– Dere er opptatte av begrepet publikumsfestival, fortell litt mer a?

– Vi skal henvende oss til både filmgeeks og den jevne kinogjenger, og gi dem sjansen til å se film de ellers ikke ville få sett. Nedslagsfeltet er kvalitetsfilm fra Nord-Amerika og Europa i alle sjangre. Oslo Pix har også et særlig øye til nordisk film, som snakker til oss på en annen måte enn film fra andre land og verdensdeler, og som fortjener et langt større publikum. Og vi skal bli flinke til å flytte filmen ut av kinosalen og ut i byen – det begynner vi med så smått fra første utgave.

 

FESTIVALGATE UTENFOR KLINGENBERG OG SAGA

Arbeidsillustrasjon.

 

– Hva burde vi se ekstra frem til fra programmet?

– Vi gleder oss enormt til å vise I Am Not Your Negro, Raoul Pecks vanvittig ambisiøse og brennbart aktuelle dokumentar om forfatteren James Baldwin og den amerikanske borgerrettighetskampen før og nå. Den inngår i et eget program om USA og rasepolitikk. Andre personlige favoritter er The Ornithologist (bildet øverst i saken), en vakker og ganske vilter greie fra den portugisiske filmskaperen Joao Pedro Rodrigues og den amerikanske komedien Donald Cried, den svenske forstadssatiren Måste Gitt (filmskaper Ivica Zubak gjester Oslo).

Bilderesultat for donald cried

Donald Cried

 

 

– Det er vanskelig å ikke bli litt politisk når det er snakk om en helt ny filmfestival, og flere andre har mislyktes i Oslo tidligere. Hva er utfordringene med å starte noe helt nytt i en sektor hvor det er trangt om midlene? Hvordan skal Pix lykkes?

– Utfordringen er at mange har forventninger til oss, men det er jo også noe av kicket – vi vil bevise at vi vet hva vi driver med. Så må Oslo Pix være ydmyke, lære av andre festivaler som har vært i Oslo lenge, og tenke at vi som driver med kulturformidling kan samarbeide og ta hensyn til hverandre i stedet for å konkurrere.

Fossum forteller videre at Oslo Pix vil arrangere en egen bransjedag, med et seminar for filmfolk i byen. De vil også omgjøre området utenfor Klingenberg og Saga til en festivalgate med scene, serveringsmuligheter og info.

– Jeg tror det viktigste for å lykkes er å skape tilhørighet, et fysisk sted å være, og en atmosfære som gjør at publikum føler seg inkludert og kan «se» festivalen på andre måter enn som en liste over filmer i et program. Vi vil lykkes ved å ta et år av gangen. Selv om vi er avhengig av publikum og billettinntekter, er vi så heldige å ha fått en del offentlig støtte, slik at vi kan satse langsiktig og ikke innbille oss at alle kommer til å oppdage oss allerede første året.

Oslo Pix finner sted på Klingenberg og Saga 8. – 13. juni.

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

3 dager siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

3 dager siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost