“Jeg fikk mer juling i Blade Runner 2049 enn i La La Land”, sier Ryan Gosling og smiler. En av dem som gav ham en på trynet var motspiller Harrison Ford.

Le LD Nguyen

4. oktober 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

– Det var et uhell, da. Vi gjorde mange opptak, og under et av dem smalt det skikkelig. Vi køddet til avstanden. Jeg kom for nær. Eller kanskje han lente seg ekstra over med vilje?, sier Hollywoodsmukkasen, hvorpå Harrison Ford skyter inn “Det fortjente du!”.

Image from the movie "Blade Runner 2049"

To gode busser.

Ford og Gosling dukker opp i tospann under intervjurundene i Berlin. Bra for Ford, sikkert ålreit for Gosling også, men litt surrete for de av oss journalister som var ute etter å lage Gosling-sak. Det sier seg selv hvem av de to som har pondusen, auraen og dominansen. Man kødder ikke med Harrison Ford. En lang karriere og noen av filmhistoriens mest ikoniske rollefigurer inngir respekt og høy status. Når Ford snakker holder du kjeft til han er heeelt ferdig, og hvis han avbryter deg holder du også kjeft. Harrison Ford styrer showet. Det er helt greit for Ryan Gosling, for han virker som en rolig, fattet kar – ikke så ulik karakterene han har spilt på film. Nærmere Sebastian i La La Land enn den navnløse sjåføren i Drive, kanskje.

 

TRANG START

Image from the movie "Blade Runner 2049"

En hollandsk journalist (vi sitter 7 stykker rundt bordet) åpner ballet med «So, Harrison, do you still think Deckard is a real human and not an android?». Et lavt grynt fra Ford. Stillhet. Det siste du vil gjøre i starten av et intervju, er å få denne mannen i dårlig humør.

(Han var grinete forrige gang Filmmagasinet møte ham, men tødde opp etter litt smiger.)

Ford har rykte på seg for å være ganske så humørsyk, men smilte faktisk smilte da han kom inn i rommet. Filmmagasinets mann iler til med litt comic relief og brannslukking: «This guy probably saw Alien at another theater while the rest of us watched the Blade Runner 2049 footages earlier this morning, haha». Det funker. Latter og humring.

 – La meg starte med å svare på det spørsmålet som helt sikkert vil komme: «Hvordan var det å jobbe med en legende som Harrison Ford?», sier Ryan Gosling og tar en kunstpause før han leverer svaret:

– Det var briljant! Mange av oss vokste opp med å se denne mannen som Han Solo, Indiana Jones, og også som Deckard i Blade Runner. Det er en grunn til at så mange av filmene hans er blitt ikoniske, og at det lages oppfølgere til dem nå, etter så mange år. Han er kjernen. Det er mange måter man kan spille en scene på, men når man jobber med Harrison Ford, har han alt funnet ut den beste måten, lenge før alle andre.

ÆREFRYKT

Image from the movie "Blade Runner 2049"

Det er ikke små sko Gosling skal fylle i Blade Runner 2049, hvor handlingen er lagt til 30 år etter hendelsene i Ridley Scotts scifi-mesterverk. Selv om Ford gjør comeback som en aldrende Rick Deckard, er det Goslings rollefigur, politibetjent K, det hele sentreres rundt denne gangen. Helt i starten av innspillingsprosessen hadde regissør Villeneuve bedt Gosling forestille seg hvordan det var å ha blikket til Harrison Ford på seg mens man spilte inn scenene.

– Hver gang jeg gjorde noe, tenkte jeg på hva Harrison ville synes. Jeg var veldig usikker, full av ærefrykt. Men da Harrison kom på settet, så var det faktisk en lettelse. Han hadde tydeligvis skrudd klokken tilbake til 1982 og gikk rett inn i rollen som Deckard uten problemer. Mannen er ekstremt proff og rutinert, og veldig raus også, så det var bare å ta til seg det han kunne bidra med og nyte arbeidet.

  – Hadde han noen gretten gammel gubbe-øyeblikk?

– Haha, nei! Punktum.

Ryan Gosling var ikke gammel nok til å få med seg førstefilmen da den opprinnelig kom ut, men er en av mange som har blitt hektet i ettertid.

– Jeg tror jeg var 12-13 da jeg så den første gang, forteller skuespilleren. Så det første jeg la merke til var hvor stor innflytelse den har hatt på så mye jeg har vokst opp med. Den tar opp så mange viktige spørsmål på en enkel, spennende måte. Da jeg hørte at Ridley Scott var i ferd med å lage en oppfølger, ble jeg umiddelbart interessert. Jeg vil jo vite hva som skjedde videre!

«FOLK LEVER IKKE, DE BARE OVERLEVER»

Image from the movie "Blade Runner 2049"

Det er han nok ikke alene om, ettersom originalen har en ganske åpen avslutning, nærmest en cliffhanger. Et modig grep for sin tid. Hva skjedde egentlig med Deckard etter at han plukket opp origami-enhjørningen og slengte igjen døra bak seg, rett i fleisen på publikum? At Harrison Ford returnerer som Deckard i den nye filmen, er en av mange grunner til at det er verdt å glede seg.

Dennis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford og Ryan Gosling.

Dessuten har Scott denne gangen overlatt registolen til kanadiske Denis Villeneuve (thrillerne Prisoners (2013) og Sicario (2015), og den paranoia-dystopiske Enemy (2013)), mens han selv har gått inn på produsentsiden. Et smart trekk, særlig med tanke på at Villeneuve knapt har trådt feil en eneste gang i sin karriere, og senest i fjor leverte den utmerkede sci-fi-filmen Arrival.

Image from the movie "Blade Runner 2049"

Ved siden av Ryan Gosling og Harrison Ford finner vi folk som Jared Leto, Robin Wright, Ana de Amas og hollandske Sylvia Hoeks (noen må jo ta opp arven etter Rutger Hauer…) på rollelisten. Filmmagasinet måtte skrive under på en kontrakt som forbyr oss å si noe om filmklippene (en snau halvtime) vi fikk sett før filmens premiereuke. Likevel, i all korthet: Vi teller allerede sekunder ned til premieredato. Du hildrande for et settdesign og grandiose scener som tegnes opp. Og ellers: Goslings karakter gjør en rystende oppdagelse og må finne Deckard for svar.

 – Hvordan har verden utviklet seg siden sist?

–  Filmen foregår 30 år etter den første, og verden er blitt et mye mørkere, mer isolert sted. Ting har blitt mye verre. Omgivelsene er blitt giftige og verden er generelt blitt mindre beboelig. Folk lever ikke, de bare overlever. Som et resultat av det, har Blade Runner-yrket blitt mer komplisert. Min karakter føler seg fanget, og denne isolasjonen plager ham.

RESPEKT FOR ORIGINALFILMEN

Image from the movie "Blade Runner 2049"
Ridley Scott har hatt planer om å lage Blade Runner 2049 i mange år, og Gosling var alltid en av de hotteste kandidatene til å spille hovedrollen.

– Det tok lang tid før jeg fikk lese noe manus, men jeg pratet med ham hele veien, mens han fortsatt prøvde seg fram og lette etter riktig retning å ta filmen. Så jeg fikk med meg fragmenter av historien hele veien.

  – Hvordan var det å samarbeide med Villeneuve? Hadde dere samme visjon for filmen?

– Allerede etter den første samtalen med ham, forsto jeg at han hadde dette under kontroll. Alle instinktene hans sa at han måtte få filmen til å føles ekte, som en troverdig virkelighet, og at den levde opp til originalen.

  – Den tar tematikken og spørsmålene som ble stilt i den første filmen, til det neste logiske stedet. Og det var aldri noen tvil om hans respekt for originalfilmen! Men det så ikke ut til å skremme ham, det bare inspirerte ham. Han hadde en beundring som største drivkraft. Begge følte vel på at vi er heldige som får lov til å være en del av denne verden og fortsette på historien.

 


Kommentarer


FLERE NYHETER

Anmeldelse

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

4 dager siden
Og årets mest kronglete tittel går til et rimelig platt A4-romantisk drama, som dessverre speiler lite av den oppfinnsomme «quirken» man finner i...
Anmeldelse

Ordets makt

3 uker siden
En arrogant, ensom og misantropisk foreleser med antydning til alkoholproblemer og rasisme fornærmer en fersk kvinnelig student med arabisk bakgrunn. For...
Anmeldelse

I Feel Pretty

3 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En dag faller Renee Bennett av spinningsykkelen og slår hodet. Hun våkner opp overbevist om at hun er både...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost