Martin Scorseses Silence, den Oscar-vinnende regissørens drømmeprosjekt i nesten tretti år, handler om tro, religion, kameraderi og lojalitet. Med andre ord en klassisk Scorsese-historie.

Nicolai Berg Hansson

1. mars 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Filmen skildrer to portugisiske misjonærer som på 1640-tallet reiser til Japan for å finne sin savnede mentor, fader Ferreira, og for å spre gosplene. Filmen er basert på Shushaku Endos genierklærte roman fra 1966, som kort fortalt utforsker de spirituelle kvalene ved guds stillhet. Helt siden han leste boka, har Scorsese vært bestemt på å lage film av den.

Image from the movie "Silence"

© 2016 CatchPlay − All right reserved.

OMDISKUTERT BOK

Det var i 1988, på en visning i New York av hans like kontroversielle fi lm (og undertegnedes Marty-favoritt) The Last Temptation of Christ, at en biskop kom bort til regissøren med en utgave av Endos Silence, som hadde vært omdiskutert i Japan i over tjue år. Den gjorde enormt inntrykk på Scorsese:

– Temaet som boka tar for seg, har vært med meg helt siden jeg var veldig liten. Jeg vokste opp i en veldig katolsk familie, og religion har alltid vært en del av hverdagen. Jeg bærer det fortsatt med meg. På denne tiden i livet mitt tenker jeg stadig på – undrer meg over – tro og tvil, styrke og svakhet, sjelen… Dette er temaene som Endos bok rører ved på et helt bokstavelig plan.

Scorsese begynte på et filmmanus umiddelbart etter å ha lest boka på slutten av 80-tallet, sammen med Jay Cocks (som han også jobbet med på The Age of Innocence og Gangs of New York), og planla den som sin neste film. Men slik gikk det altså ikke.

– For det første, var jeg ikke spesielt fornøyd med manuset, sier regissøren.

– Det var også andre problemer, mer praktiske, om hvordan jeg skulle få fi lmet den og fi nansiert den.

Altså la han fra seg ideen i mange år. Likevel sluttet han aldri å fascineres av boka. Kjærligheten for den bare vokste med årene, og han har alltid hatt den litt i bakhodet. Cocks og han har jobbet av og på med forskjellige versjoner av filmmanus – det tok femten år før de begge kunne si seg fornøyde.

– Jeg leste boka for nesten tretti år siden. Jeg har lest den utallige ganger siden da. Den har fortsatt å åpne seg for meg, og den er levedyktig slik bare de aller største kunstverkene er.

Les anmeldelsen av Silence

Image from the movie "Silence"

© 2016 CatchPlay − All right reserved.

SENDT FRA OVEN

Med så mange år som har gått med på å lage filmen, har det selvfølgelig vært mang en skuespiller som har vært aktuell for hovedrollen, presten Rodrigues.

– Den som skulle spille Rodrigues, måtte ha sensibiliteten og kompleksiteten til å forstå det indre dilemmaet karakteren føler på, forteller Scorsese.

– Jeg forsto også at vi måtte finne noen som ønsket å spille ham. Opp gjennom årene har jeg snakket med mange skuespillere om filmen, og noen av dem har sagt det rett ut at de ikke er interessert.

– Likevel har det vært mange som nesten har blitt castet, men som har blitt for gamle med tiden. Rodrigues er tross alt en mann i 20-årene.

– Jeg så Andrew Garfield i en teateroppsetning av Death of a Salesman, og visste at han var perfekt. Han er riktig alder, men mye viktigere er det at han vet hva rollen handler om. Og han bryr seg, er oppriktig interessert i rollen. Han kom som sendt fra oven, konkluderer regissøren.

Image from the movie "Silence"

© 2016 CatchPlay − All right reserved.


Kommentarer


FLERE NYHETER

Image from the movie "24 Wochen"
Anmeldelse

24 uker

14 timer siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen En av Tyskland stigende stjerner, er regissør og manusforfatter Anne Zohra Berrached. 24 uker er hennes andre...
Image from the movie ""
Anmeldelse

Logan Lucky

2 dager siden
Vel, så passet visst ikke pensjonisttilværelsen helt for Steven Soderbergh allikevel. Logan Lucky er hans første film som regissør siden Behind the...
Image from the movie "Thelma"
Anmeldelse

Thelma

3 dager siden
Det er ikke mange norske regissører som har samme evne som Joachim Trier til å røske tak i nakkehårene dine allerede i anslaget. Far og datter er på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost