Film fra Sør går inn i sin 27. utgave. I tillegg til et sedvanlig omfangsrikt filmprogram av høy kvalitet, kan vi glede oss til gøyale ting som vampyrhotell i Kulturkirken Jakob og ramenslurping på Vippa.

Le LD Nguyen

5. november 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Oslos største festival arrangeres i år i november istedenfor oktober. Hvaskjera, kunstneriske leder Lasse Skagen?

Lasse Skagen, kunstnerisk leder i Film fra Sør.


Filmmagasinet (FM): Er det først og fremst på grunn av Oslo Pix at Film fra Sør i år er flyttet til november? Hva byr flyttingen på av fordeler og ulemper?

Lasse Skagen (LS): Jeg tenker at det er temmelig dramatisk å flytte på seg som filmfestival, når man har veldig mange år bak seg i samme tidsperiode. Men så har det jo også vært en omveltende periode for Stiftelsen Film fra Sør, med nykommeren Oslo Pix, og arbeidet med Vega Scene. All erfaring fra andre festivaladministrasjoner som driver flere festivaler, tilsa at vi måtte ha større rom mellom de enkelte festivalene. Når hele modellen vår baserer seg på at vi bruker mange av de samme folka, på alle de tre festivalene våre, så måtte vi flytte på oss. Det var ingen vei utenom. Nå rekker vi jo også å få med oss eventuelle godbiter fra programmet til filmfestivalene i Venezia og Toronto.

 

FM: Er FFS like omfangsrik i år som festivalen har vært de senere årene?

Wülu

LS: Ja, ambisjonsnivå og omfang er like høyt som før og med 80 titler, hvor bare syv titler kommer på kino senere, så har vi virkelig et unikt program. Det er ellers veldig trangt om plassen på kino i byen for tiden, og vi kommer nok til å se en nedgang i antall titler den kommende tiden. Og som vi vet stjeler blockbusterne stadig mere plass. Da er det jo godt å vite at en filmfestival som vår bidrar til å sikre mangfoldet. Fra den mest stillfarende, men utrolig sympatiske, perlen Araby (Brasil) til Scarface-feelingen i narkothrilleren Wülu (Senegal). Og for første gang i festivalens historie har vi ryddet plass til en helt ny sjangerseksjon med navnet Thrills and Chills. Med bl.a. bodyhorror fra Vietnam, actionspeed fra Sør-Korea og grøss fra Mexico.

Araby

 

 

FM: Hva blir de største navnene på gjestefronten?

LS: Som vanlig har vi plukket ut fire regissører, som vi presenterer tre av filmene til. Det er erfarne folk, med mye spennende i bagasjen. Anahí Berneri er en spennende kvinnelig regissør fra Argentina. Hun stakk nylig av med regiprisen og prisen for beste skuespiller i San Sebastian for Alanis. Iranske Mohammad Rasoulof er på linje med Jafar Panahi en kritisk stemme, som vi har hatt lyst til å få på besøk lenge. Hans siste og meget sterke film Mannen mot strømmen, vant årets Un Certain Regard i Cannes. Alt så veldig lyst ut når det gjaldt besøk, inntil iransk sikkerhetspoliti arresterte ham for noen uker siden og tok fra ham passet. Nå venter han på rettsak, og besøket er i det blå. Men vi presenterer ham uansett! Ellers er miksen i programmet formidabel, med historier i alle typer av tempo, farge og temperatur.

 

 

FM: FFS er kjent for å sy sammen mye spennende og gøyalt rundt spesialvisningene. Hva slags eventer/happenings kan vi glede oss til i år? 

Tokyo Vampire Hotel

LS: Utstillingsvinduet for vårt nye sjangerprogram er Kulturkirken Jakob, der vi åpner dørene for vårt splitter nye festivalvampyrhotel. Vi viser Sion Sono’s Tokyo Vampire Hotel, og inviterer hele byens blodtørstige til en blodig skål – i Sonos hyllest til vampyrsjangeren. Ekstremt og blodig, men med nok humor til at det skal bli en veldig gøyal kveld. Ta med deg vampyrtenna og kappen og bli med på fest! På Vippa blir det kulinarisk gratishappening med dokumentaren Ramen Heads (hovedbildet) i sentrum. Vårt kjære programrådsmedlem Johanne så filmen i San Sebastian for noen uker siden, og ble hysterisk sulten! Kom på tom mage og fyll inn på med ekte Ramen på Vippa etter filmen.

 

FM: Ellers andre ting du har på hjertet?

LS: Ja, Oslo er kongen av filmkultur. Ingen over og ingen ved siden av. That`s a fact!


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

3 dager siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

3 dager siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost