Tromsø Internasjonale Filmfestival starter i dag. Hele uken blir fylt med gode filmer, eventer og fryktelig mye moro.

Le LD Nguyen

15. januar 2018

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Årets TIFF blir den 28. utgaven. Da TIFF startet i 1991 var det som en reaksjon mot mangelen av smalere kvalitetsfilm på de kommunale kinoene. Den gang var det ikke mange i norsk filmbransje og –presse som øynet en internasjonal filmfestival i Nord-Norge særlig håp. Men ved å være tro mot programprofilen utviklet TIFF seg til å bli landets største publikumsfestival, og nå samler den filmbransje og presse fra hele landet, Nordkalotten og stadig flere land rundt i verden.

Håvard Stangnes

Filmmagasinet har huket fatt i Håvard Stangnes, som har vært tilknyttet TIFF-ledelsen i en årrekke. I år har han påtatt seg redaktøransvaret for programkatalogen. Etter å ha vært publikummer i flere år, jobbet Stangnes første gang på TIFF i 2003, i et kort engasjement som pressesekretær. Siden har det ballet på seg, og fra og med 2009 gikk han inn i fulltidsstilling som kommunikasjonssjef med ansvar for presse, markedsføring nettsider, sosiale medier, etc. Stangnes kan fortelle at under hans tid i TIFF har festivalen endret seg fra å være bare ei uke i januar til å bli en helårsbedrift med 12 ansatte, med både en barnefilmfestival, stumfilmfestival og helårsdrift av Verdensteatret kino, i tillegg til «moderskipet» i januar.

 

HARRY DEAN STANTON OG GRACE JONES

http://media.filmweb.no/ikoner/awe/AWE20171102/10.jpg

Lucky (John Carrol Lynch)

–          Hei på Håvard, hvordan ligger dere an med årets TIFF? Er alt på stell?

–           Nå braker det løs hvert øyeblikk, så nå må vi bare være klare! Vi har et topp program og en masse dyktige ansatte og frivillige på jobb, klare til å ta imot publikum, så alt ligger til rette for en flott uke.

 

–          Du har hatt redaktøransvar for programkatalogen i år. Hvorfor ble det sånn? Har arbeidet gått greit?

–          Ja, for å få kabalen vår til å gå opp har jeg steppet inn som programredaktør i år, både for den trykte katalogen og programmet på nett. Og vi har en dyktig vikar inne i presse- og kommunikasjonsjobben til over festivalen. Det har vært gøy å jobbe tettere på programavdelinga og være mer hands on når det kommer til filmvalg og sammensetning av programmet. Å få i land en trykksak på over 200 sider er jo alltid en utfordring, men med mange dyktige skribenter på laget har det gått fint. I år gleder jeg meg til å være mer rundt i kinosalene og møte publikum og holde innledninger, og ikke bare sitte på kontoret og hamre ut pressemeldinger og facebook-poster.

 

–          Plukk frem høydepunkter fra årets festival!

–           Av filmer vil jeg trekke fram «Lucky», den siste filmen med avdøde Harry Dean Stanton og regidebuten til John Caroll Lynch (kjent som mannen til politibetjent Marge i «Fargo»). Musikkinteresserte bør få med seg «Grace Jones: Bloodlight and Bami» (hovedbildet), som gir et blikk bak masken til en av de største divaene i populærkulturen. «Savnet» av Andrej Zvjagintsev og Valeska Grisebachs «Western» er to høydepunkter på den litt mørkere siden. For de som vil ha litt bekymringsløs moro vil jeg anbefale «C’est la vie!» – en ren feelgood-sak fra teamet bak «De urørlige».

 

http://media.filmweb.no/ikoner/arthaus/ART20171125/4.jpg

Savnet (Andrej Zvjagintsev)

–          Av mer spesielle ting vil jeg trekke frem masterclassen med regissør Asif Kapadia – et must for alle som sysler med filmfaget. Her forteller han om sin metode for å lage dokumentar, med utgangspunkt i Oscar-vinneren «Amy». For de som vil riste av seg litt juletillegg kan jeg anbefale dance-along-visningen av 80-tallsklassikeren «Dirty Dancing», hvor man kan få utløp for sin indre Patrick Swayze.

 

BESTE UTLIVSUKA I HELE ÅRET

–          Som besøkende utenbys fra merker man at det alltid har vært bra trøkk rundt TIFF. Festivalen setter sitt preg på byen og «hele Tromsø» er engasjert og involvert. Dine tanker rundt dette? Kompakt bykjerne? Patriotisme?

–          Tromsø er jo en perfekt by å ha filmfestival i, med alle visningssteder i gangavstand. Vi har et trofast publikum som stoler på programmet, og går mann av huse for å se film – mange tar ut ferie, og får folk utenbys fra på besøk for å gå på festival. Sånn sett er vi utrolig privilegerte, noe vi ikke må ta for gitt, og prøve å være i stadig utvikling. At alt foregår i sentrum er jo også en fordel, med kafeer og utesteder som fylles opp av filmfrelste folk.

–          TIFF-uka er den beste utelivsuka i hele året, og de som ikke går på film blir på en måte med på festivalen enten de vil eller ikke.

 

–          Det er et stort program dere har, med drøssevis av seksjoner. Fortell litt om motivasjonen for å lage en så omfattende festival og arbeidet for å få det til.

–           Programsjef Martha Otte er veldig bevisst på utnytte festivalen til å presentere filmer i en kontekst. Vi har derfor ulike temaer hvert år, hvor nye og av og til eldre filmer blir kuratert i egne sideprogrammer. I år kan jeg nevne Radikalisert med filmer som belyser radikalisering, konflikt og terrorisme fra ulike deler av verden og med ulike perspektiv, blant annet Fatih Akins nye film «Ut av intet», «City of Ghost: Raqqa» og noen også eldre titler som «The Road to Guantanamo».

 

http://media.filmweb.no/ikoner/arthaus/ART20171027/2.jpg

Ut av intet (Fatih Akin)

–          I tillegg har vi et omfattende sideprogram med «Havet» som overskrift, som tar for seg forholdet mellom menneske og hav med ulike vinklinger, både spillefilmer og dokumentarer.  Vi har også en del faste seksjoner, konkurranseprogrammet med premiérefilmer, Horisonter med det beste av nye internasjonale titler, og Norske horisonter med premierer på nye norske filmer. For ikke å glemme Film fra Nord, som er festivalens største sideprogram med kort- og dokumentarfilm fra hele Nordkalotten.

 

–          Noen spesielle tips til hvordan en casual festivalgjenger skal få mest mulig ut av TIFF?

–           Velg ut noen av spesialvisningene, for eksempel en av de tre filmkonsertene vi har på programmet i år. Dette er unike opplevelser som du ikke får noe annet sted. Så fyller du på med et utvalg fra konkurranseprogrammet og Horisonter, og gjerne et kortfilmprogram eller to. Avslutningsfesten på Driv lørdag kveld er et must – og da bør man kanskje ikke legge inn en altfor tidlig film på søndagen…


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

1 dag siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

1 dag siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost